South Park: The Fractured but Whole

archief
Rohald De Bruyne op 20 januari 2020
South Park: The Fractured but Whole

South Park staat al zestien seizoenen garant voor grove grappen en grollen op de televisie. De avonturen van Kyle, Stan, Cartman, Kenny en anderen zijn bij veel mensen geliefd. Met The Stick of Truth mochten we als ‘New Kid’ meedoen aan een verkleedspelletje met fantasy personages dat volledig uit de hand loopt. Trey Parker en Matt Stone, die al jaren verantwoordelijk zijn voor de tekenfilms, waren ook degenen die het script schreven voor de game die verscheen op de Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Het was een feest der herkenning met veel verwijzingen naar afleveringen van de cartoons. En ondanks dat Parker en Stone zeiden dat The Stick of Truth een eenmalig project zou zijn, komen ze toch terug met een vervolg. The Fractured but Whole wisselt de elfjes, trollen en jews in voor superhelden.

Het was toch een behoorlijke verrassing toen Ubisoft op de E3 hun persconferentie opende met een trailer voor de nieuwe South Park-game. Het waren twee minuten die weer bol stonden van humor en zelfspot waarin Cartman eist dat hun nieuwe spelletje minstens een 9.5 moet halen op GameSpot. Een grote opgave als je het mij vraagt, maar het goede nieuws is dat Parker en Stone toch weer voor het verhaal zijn gaan zitten. Dit zorgde er toch voor dat het vorige deel voelde als een grote interactieve aflevering met de echte South Park-vibe.

SouthPark The Fractured but Whole 002

Zoals eerder gezegd krijgen we nu dus superhelden. Een leuke verandering met waarschijnlijk wel een knipoog naar de enorme stortvloed aan superheldenfilms en games die we de afgelopen jaren voor de kiezen kregen. Ook in The Fractured but Whole zien we weer bekende gezichten, zoals The Coon, Mysterion en Butters als de slechte Professor Chaos. Je speelt zelf wederom als de naamloze New Kid in dit rollenspel. Wat wel verandert, is de ontwikkelaar van de game. Obsidian die verantwoordelijk was voor The Stick of Truth wordt vervangen door Ubisoft Studio San Francisco, waarmee Ubisoft volledig de touwtjes in handen neemt.

Over de gameplay is nog weinig bekend, al zagen we in de trailer dezelfde sidescrolling actie als in het vorige deel. Ook verwacht ik dat het vechten turn based zal blijven, wat op zich prima werkte in The Stick of Truth. Het enige dat me nog zorgen baart, is dat The Fractured but Whole te veel op het vorige deel lijkt. Natuurlijk krijgen we weer een hilarisch verhaal van Parker en Stone, maar er waren nog genoeg punten waarin The Stick of Truth verbeterd kon worden. Zo bleven de gevechten erg simpel en was het verschil tussen de vier classes waar je uit kon kiezen enorm klein. Hier zijn nog punten te winnen om die 9.5 van Cartman te realiseren.

SouthPark The Fractured but Whole 003

Al met al heb ik toch wel zin in deze game die, mits hij niet oneindig veel word uitgesteld zoals zijn voorganger, in 2016 moet verschijnen. Hij kwam volledig uit de lucht vallen op de E3, maar de game staat toch direct hoog op mijn lijstje. Het doet me goed dat de geniale, en toch een beetje zieke, geesten van de succesvolle serie weer het verhaal gaan schrijven. Dit was het sterkste punt van het vorige deel. Als Ubisoft ervoor kan zorgen dat deze game geen schaamteloze kopie gaat worden van The Stick of Truth en de zwakke punten van het vorige deel kan verbeteren, dan komt het helemaal goed met South Park: The Fractured but Whole.