Sony verkoopt flink minder hardware

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Sony verkoopt flink minder hardware

Het moge duidelijk zijn dat de PlayStation Vita niet het daverend succes is waar Sony op had gehoopt. In het afgelopen kwartaal is de verkoop van de handheld gehalveerd vergeleken met hetzelfde kwartaal, vorig jaar.

Waar er in het jaar 2012 800.000 Vita exemplaren werden verkocht in de maanden juli, augustus en september, was dat dit jaar de helft minder. Dit aantal word nog pijnlijker als het vergeleken wordt met de 3DS van Nintendo: in de afgelopen zes maanden verkocht Nintendo 4 miljoen exemplaren van de 3DS en Sony 1,4 miljoen Vita’s. Sony heeft de prijs van de Vita recentelijk verlaagd en in Japan is inmiddels een dunner, nieuwer model uit. Het moet nog blijken of dit effect heeft op de verkoop.

Naast de falende Vita, verkoopt ook de PlayStation 3 minder. In het afgelopen kwartaal zijn er 2 miljoen PlayStation 3’s verkocht, tegenover 3,5 miljoen in het jaar hiervoor. De reden hiervoor is waarschijnlijk de komst van de PlayStation 4: veel gamers laten waarschijnlijk de PS3 schieten ten gunste van het nieuwere systeem.

Sony liet ook weten dat de game-divisie van het bedrijf het afgelopen jaar een verlies heeft geleden van $8 miljoen dollar. Hardware die minder goed verkoopt, een zwakke Yen maar ook R&D en promotie voor de PS4 hebben het bedrijf een financiële deuk opgeleverd. Verwacht wordt dat de release van de PS4 het aan zal trekken.