Sony verbiedt het doorverkopen van PlayStation-titels

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Sony verbiedt het doorverkopen van PlayStation-titels

In de nieuwe gebruikersvoorwaarden van Sony heeft de Japanse fabrikant een bijzondere clausule opgenomen: alle software, voor zowel consoles als handhelds, mogen niet meer doorverkocht worden. En dat terwijl Sony tijdens de E3 nog groots aankondigde dat er geen restrictie zat op het doorverkopen, inruilen of uitlenen van games.

De in november gepubliceerde voorwaarden staat een nieuwe clausule, die in vorige voorwaarden ontbrak. Volgens het nieuwe artikel 7.1 mag de gebruiker “de Software (hetzij op disc uitgebracht hetzij als softwaredownload) niet doorverkopen tenzij dit uitdrukkelijk toegestaan is door ons en als de uitgever een ander bedrijf is, ook nog door de uitgever zelf.”

Er is echter nog veel onduidelijkheid over de nieuwe toevoeging. Hoe Sony de doorverkoop wil controleren en mogelijk bestraffen is niet duidelijk, en het is nog maar de vraag of de bepaling wel wettelijk is toegestaan; eerder dit jaar bepaalde het Europese Hof nog dat licenties doorverkocht mogen worden door gebruikers.

Daarnaast lijkt Sony zichzelf met de nieuwe voorwaarden tegen te spreken. De Japanse fabrikant deed met veel nadruk tijdens haar E3 persconferentie melden dat spelers zonder problemen games kunnen inruilen, mogen doorverkopen of uit mogen lenen. Dit na de aankondiging dat de Xbox One-games aan een individueel account gekoppeld zou worden. Iets wat later al snel werd teruggedraaid door Microsoft.