Sniper Elite 4

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Sniper Elite 4

Je tegenstander in koelen bloede doodschieten zonder deze ooit in de ogen te hoeven kijken. Laf? Of juist de meest elite-vorm van het uitschakelen van vijanden? Een onzinnige discussie voor iedereen die uitkijkt naar Sniper Elite 4, waarin we volgende maand weer nazi’s door hun schedel mogen schieten.

Sniper Elite draait sinds het eerste deel om de ultieme gevechtseenheid, die dodelijker en beter getraind is dan welke andere soldaat dan ook. De Sniper opereert vaak diep in vijandelijk gebied om van gepaste afstand cruciale personages in het leger van de tegenstander met een enkele kogel uit te schakelen. Je bestuurt de sniper in third-person, tot het moment dat je dichtbij genoeg bent om je doelwit waar te nemen in het vizier van je scherpschuttersgeweer. De ontwikkelaar Rebellion belooft dat deze gameplay ook weer in het vierde deel als een huis staat.

Zee Germans

Het vierde deel speelt zich af in 1943, direct na deel drie, en dat betekent dat je weer naar hartenlust nazi’s mag neerschieten. Je verruilt wel de hete woestijnen van Noord-Afrika voor het mediterrane Italië en duikt met Karl Fairburne in het Italiaanse verzet. Je gaat deze partizanen ondersteunen om het tij van de Tweede Wereldoorlog in de laars van Europa te keren.

De levels zijn weer heerlijk gevarieerd, waarbij je mediterraanse kustdorpjes aandoet, de hoge Alpen in het noorden moet trotseren en zelfs een geheime basis waar de Führer himself rondloopt, een bezoekje brengt. Inderdaad, je kunt Hitler weer hoogstpersoonlijk voor zijn raap schieten. Dit allemaal in het licht van historische gebeurtenissen in 1943. De geallieerde invasie begint dat jaar op Sicilië waarna de de nazi’s langzaam maar zeker worden teruggedrongen. Uiteraard loopt scherpschutter Fairburne weer voor de troepen uit om alvast wat Duitsers naar het hiernamaals te sturen.

Sniper Elite 4 
 Pixel Vault

Macaber mannetje die Fairburne

Net als in de vorige delen kijk je mee over de schouder van Fairburne en sneak je naar de juiste positie om je doelwit uit te schakelen. De welbekende X-Ray killcam is ook in deel vier weer aanwezig, waarmee je precies ziet welke ledematen en vitale organen uiteenspatten. Het blijft een macabere, maar toch enigszins bevredigende bevestiging van je kill.

Volgens de ontwikkelaar krijg je in Sniper Elite 4 ook meer keuzevrijheid in de manier waarop je een level doorloopt. Als je meer voor een gun-blazing methode bent is dat mogelijk, naast natuurlijk de klassieke stealth-aanpak. Voor beide methodes zijn er weer speciale elementen in elk level waarmee je op spectaculaire wijze groepen vijanden neutraliseert. Denk aan het laten instorten van een kraan, laten ontploffen van brandstofvaten of zelfs een complete brug de afgrond in laten donderen. Destructie zit gelukkig ook in de wat kleinere details en je kunt ook een antipersoneelsmijn wat vuil werk laten doen of een steelgranaatje gooien.

Tof aan het vierde deel is dat de volledige singleplayer-campagne met zijn tweeën te spelen is in co-op. Ook zijn er multiplayer-modi waarbij je met vier spelers het opneemt tegen de AI. Zo is er een survival-modus waarin je met zijn vieren verschillende golven aan vijanden moet verslaan. Hoe meer vijanden je weet te verslaan, hoe hoger je score en beloning. Ook is er weer de mogelijkheid om het online op te nemen tegen medespelers, voor wanneer de computergestuurde nazi’s geen uitdaging meer vormen. Naar verwachting maken onder andere de deathmatch-modus en capture the flag uit deel drie ook hun opwachting in dit nieuwe deel.

Sniper Elite 4 
 Pixel Vault

Weinig schokkends, behalve Hitler zelf dan

Er lijken weinig nieuwe wereldschokkende zaken in Sniper Elite 4 te zitten. Er wordt voornamelijk voortgeborduurd op de sterke gameplay van het derde deel. De levels zijn daarnaast weer net iets groter en ook het feit dat het er allemaal erg strak uitziet, maakt het een fijn vooruitzicht. Mocht je verwachten dat de serie zichzelf opnieuw uitvindt, dan ga je hoogstwaarschijnlijk teleurgesteld worden. Wil je gewoon weer als vanouds nazi’s door hun hoofd schieten waarbij keurig getoond wordt hoe de hersenpan bezwijkt onder de inslag van je kogel, dan kun je Sniper Elite 4 vast in de pre-order zetten. Dat levert je overigens ook het speciale level met Adolf op.

Sniper Elite 4 ligt 14 februari in de winkels en komt uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.