Sims 4 Jungle Avonturen

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Sims 4 Jungle Avonturen

In de Sims 4 ben je voornamelijk bezig met het bouwen en managen van je virtuele poppenhuis en daar is over het algemeen weinig avontuurlijks aan. Behalve het stiekem vreemdgaan met de buurvrouw, is het leven in de Sims een rustgevende bezigheid. Met Jungle Avonturen kunnen de Sims wat meer avontuur in hun digitale levens brengen en op reis naar Selvadorada. Robert nam meteen al zijn vakantiedagen op en checkte het avontuurlijke gehalte van deze Sims 4 gamepack.

De Sims-serie staat erom bekend om veel uitbreidingen te krijgen, in verschillende vormen en maten. Bij de Sims 4 zien we inmiddels door de DLC de uitbreidingen niet meer en daar komt deze week nog een nieuw content-pakket bij in de categorie gamepacks. De gamepacks zijn geen volwaardige uitbreidingen, maar zitten tussen uitbreidingen en de stuff packs in. Dit betekent dat er dus naast wat nieuwe spullen ook nieuwe gameplay in zit. Dat is ook bij Jungle Avonturen het geval, maar het blijft de vraag of er genoeg nieuwe dingen in de gamepack zitten om deze in huis te halen. Dit valt namelijk nog wel eens tegen, zoals bij de Wellnessdag gamepack. Daar was twintig euro vrij veel voor een paar massagetafels, bubbelbaden en de mogelijkheid om yoga te doen.

Een gewaarschuwde Sim telt voor twee

Voor avonturen in de jungle is er vanzelfsprekend een jungle nodig en Jungle Avonturen voegt dan ook een compleet nieuwe buurt toe waar je naartoe kunt reizen. Met één druk op de knop kun je afreizen naar Selvadorada, waar je verblijf kan variëren van een paar dagen tot een volle week. Eenmaal aangekomen moet je een leuke accommodatie kiezen, die net als de appartementen in Stedelijk leven bepaalde eigenaardigheden hebben.

Sims 4 Jungle Avonturen 
 Pixel Vault

Ik trok in een mooie villa met drie ruime slaapkamers, waar zo nu en dan een stevige storm overheen trok. Dat was echter beter dan het goedkopere alternatief iets verderop, waar het naar verluidt krioelde van de spinnen. Later bleek dat spinnen überhaupt niet echt te vermijden zijn in Selvadorada, maar gelukkig sliep mijn Sim in ieder geval zijn eerste nacht goed.

De volgende ochtend hees ik hem in een Indiana Jones-outfit en kon het avontuur beginnen. Na wat navraag bij de lokale bevolking kreeg ik te horen dat een expeditie in de jungle geen gewone onderneming is, dus ik moest me goed voorbereiden. Het kan zijn dat ze gewoon de lokale economie wat wilden aanjagen met deze dreigementen, maar enige tijd later stond mijn Sim klaar, gewapend met een machete, allerlei soorten sprays en kant-en-klare tosti’s voor de honger onderweg.

De bosjesman

Nu kun je niet zomaar met een klik op de knop naar de jungle reizen, zoals dat doorgaans in de Sims 4 gaat als je bij de buurvrouw op bezoek wilt of het lokale dranklokaal wilt bezoeken. Het is zaak om eerst een ingang tot de jungle te vinden en de weg vrij te maken met je kapmes. Nadat de eerste doorgang was vrijgemaakt, verdween mijn sim in een konijnenhol (rabbithole). Dit gebeurt bijvoorbeeld ook wanneer je een Sim naar het werk of naar school stuurt en je via berichten te lezen krijgt wat er gebeurt. Ook in de jungle krijg je keuzes voorgeschoteld die bepalen of je je reis kunt vervolgen.

Sims 4 Jungle Avonturen 
 Pixel Vault

Gelukkig bleef het niet bij een konijnenhol-avontuur, maar kom je na de juiste keuzes in een nieuw deel van de jungle dieje kunt verkennen. Daar liggen her en der bijzondere stenen en metalen, groeien er avocado’s en exotische vruchten aan nieuwe boomsoorten en kun je opgravingen verrichten. Deze hangen samen met de nieuwe vaardigheid archeologie, waarmee je artefacten kunt onderzoeken en bewaren. Zo kun je gevonden voorwerpen checken op echtheid of kun je oude schatten restaureren. Deze kun je dan mee naar huis nemen of naar het lokale museum brengen.

De beste artefacten liggen uiteraard diep in de jungle, in grote tempels. Op mijn eerste junglewandeling kwam ik hier echter niet in de buurt, omdat mijn Sim zijn machete besloot kwijt te raken en gestoken werd door een zwerm wespen. Ik spoorde hem aan om toch verder de jungle in te trekken, maar hij vond het welletjes en besloot een dutje te doen in een struik. Bij het ontwaken werd hij gebeten door een giftige spin en vond ik het een goed moment om weer even terug te keren naar de villa in het dorp.

Don Quichot

De derde dag van de vakantie lag mijn Sim dus plat vanwege de vergiftiging, maar deze zette gelukkig niet door en ’s middags kon hij alweer in het dorp wat gaan eten. Daar maakte mijn Sim verder kennis met de lokale bevolking en ontdekte we een tweede nieuwe vaardigheid. Je kunt naast archeologie ook de lokale cultuur bestuderen en de lokale cultuur en geschiedenis leren. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je beter sociale interacties kunt voltooien en speciale dansjes kunt leren.

Sims 4 Jungle Avonturen 
 Pixel Vault

Je kunt de vaardigheid verder ontwikkelen door met de lokale bevolking te praten en speciale voorwerpen te bestuderen. Het lag voor de hand dat het beter leren kennen van de lokale bevolking ook wel zou helpen, maar helaas moet je toch wat studeerwerk doen en helpt het niet om je Sim met het halve dorp naar bed te laten gaan. Al was hij wel erg in zijn nopjes.

Tempels met tempels vergelijken

Op mijn tweede trip naar de jungle bracht ik het wel tot enkele bijzondere locaties., waaronder een junglebad en een tempel. Deze tempels zijn daarvan het meest bijzonder en zijn zeer herkenbaar voor iedereen die Sims 3 Wereldavonturen gespeeld heeft. In de tempels kun je namelijk puzzels oplossen en steeds dieper de tempel in gaan. Wanneer je een hele tempel hebt verkend, wacht er een bijzonder archeologisch voorwerp en wat simdollars op je, mits je het einde haalt natuurlijk.

De jungle en de tempel doen er namelijk alles aan om je van kant te maken. Zo raakte mijn Sim meerdere malen vergiftigd en heeft hij ook even in de fik gestaan. Verder stond hij oog in oog met een panter en met de dood. Het toffe aan deze tempels is dat je er telkens kunt terugkeren en de layout van de tempel verandert. Zo kun je op avontuur blijven gaan, al was ik de puzzels op een gegeven moment wel een beetje zat. Het blijft simpelweg niet zo spannend als het verkennen van de gigantische piramides in Wereldavonturen.

Sims 4 Jungle Avonturen 
 Pixel Vault

Sims 4 Jungle Avonturen is zeer uitgebreid voor een gamepack en biedt genoeg gameplay om heel wat vakantiedagen door te brengen in Selvadorada. Verwacht echter niet een volledige uitbreiding, met grote gebieden als in Wereldavontueren in de Sims 3, want dan kom je van een koude kermis thuis. Hopelijk is Selvadorada dan ook een voorzet naar een volledige avonturen-uitbreiding, want Jungle Avonturen heeft de reislust goed aangewakkerd.

Lees ook onze review van de meest recente uitbreiding van de Sims 4: Honden en Katten.