Shadow Warrior 2

archief
Tim Miechels op 20 januari 2020
Shadow Warrior 2

‘You mess with the bull, you get the Wang.’ Tegen de tijd dat de credits van Shadow Warrior 2 over je scherm rollen, heb je deze dubieuze catchphrase van hoofdpersoon Lo Wang ontelbare malen gehoord. Shadow Warrior 2 is een game die draait om platte grappen, gecombineerd met snelle actie en heel veel bloed en ingewanden.  Het is een shooter waarbij je beter niet al te veel na kunt denken over het plot. In plaats daarvan zet je  je verstand op nul en help je zoveel mogelijk demonen om zeep.

De originele Shadow Warrior kwam uit in 1997 en vond zijn inspiratie in Duke Nukem 3D. Waar Duke Nukem’s latere komst naar de nieuwe generatie niet bepaald succesvol genoemd kan worden, ging het Shadow Warrior een stuk beter af. De remake van de originele Shadow Warrior verscheen in 2013 en werd door zowel fans als critici positief ontvangen. De game bleef trouw aan de succesvolle jaren ‘90 shooter-formule, maar voerde genoeg vernieuwingen door om te werken in de 21e eeuw. Reden genoeg voor een vervolg, dacht ontwikkelaar Flying Wild Hog. Shadow Warrior 2 verscheen eerder dit jaar al voor pc en nu kunnen ook Playstation 4 bezitters ook opnieuw in de huid kruipen van Lo Wang.

Stem in je hoofd

Shadow Warrior 2 speelt zich 5 jaar na de gebeurtenissen van het eerste deel af. Het verhaal draait zoals gezegd opnieuw om de puberale ninja-krijger Lo Wang. Door een reeks onfortuinlijke gebeurtenissen komt de ziel van een jonge vrouw, Kamiko vast te zitten in het lichaam van Lo. Het feit dat Lo en Kamiko samen een lichaam delen zorgt in de eerste plaats voor een reeks hilarische interne dialogen over Lo Wang’s dubbelzinnige opmerkingen, achteloze geweldplegingen en nonchalante levenshouding.  Daarnaast is het vooral de aanleiding tot het uitmoorden van hordes demonen en yakuza.

Shadow Warrior 2 
 Pixel Vault

Het verhaal heeft inhoudelijk niet veel om het lijf, maar de personages en de lekker puberale humor komen erg goed uit de verf. Lo Wang dient iedereen van bijdehante en kinderachtige repliek, wat de vaak bloedserieuze personages in de game niet kunnen waarderen. Bovendien geeft het verhaal een duidelijk doel mee aan het spel: Kamiko’s lichaam terugvinden voordat de yakuza het gebruiken om de wereld mee te vernietigen.

Acrobatische toeren

In je jacht op de yakuza en de demonen waar ze mee samenwerken, reis je af naar verschillende gebieden. Deze levels hebben vrijwel allemaal een open karakter. Hierbij moet je niet meteen denken aan de gebieden van een game als Dragon age: Inquisition, maar de levels zijn groot opgezet en kunnen op verschillende manieren ontdekt worden. Je kunt natuurlijk gewoon je questmarker achterna lopen, maar je kunt ook de tijd nemen om het gebied helemaal uit te pluizen. Lo Wang’s acrobatische vermogens maken het erg prettig om alle geheimen van een level te ontdekken. Al steile rotswanden beklimmend, of rennend en springend over de daken van oude Japanse dorpjes, waan je je een echte ninja.

Qua stijl vallen de levels grofweg uiteen in twee soorten. Enerzijds heb je de levels die zich afspelen op het Japanse platteland, anderzijds heb je de levels die zich afspelen in een stedelijke gebieden. Vooral de hypermoderne stedelijke levels maken indruk als het gaat om graphics en vormgeving, maar ook de landelijke levels ademen een hele prettig sfeer uit. Het is dan ook uitermate jammer dat de game tegen het einde aan levels gaat herkauwen. Hoe indrukwekkend één van de stedelijke levels er ook uitzag, toen ik er voor de derde keer doorheen moest geloofde ik het wel.

Shadow Warrior 2 
 Pixel Vault

Ranzig hoofdkwartier

Na ieder level keer je terug naar Dragon Mountain, de woonplaats van Lo Wang en de hub van de game. Hier kun je Lo’s uitermate ranzige hoofdkwartier bezoeken; de zogenoemde Wang Cave. Ook is dit de plek om  wapens en upgrades te kopen, met NPC’s te praten en missies aan te nemen. Naast de verhalende hoofdmissie bevat Shadow Warrior 2 ook een uitgebreid scala een zijmissies om te voltooien. Hierdoor voelt de game qua structuur bijna RPG-achtig aan.

Deze zijmissies zijn helaas niet allemaal even interessant. Vooral de bounty missies vragen je vaak simpelweg 40 stuks van een bepaald soort vijand af te knallen. Als deze vijanden dan bijvoorbeeld demonische konijnen zijn is dat wel weer grappig, maar de missies zelf zijn niet bijster creatief van opzet. Er zijn echter ook zeker uitzonderingen op deze regel. Zo is er bijvoorbeeld missie waarin Lo Wang’s kerstcadeau’s gestolen zijn en je deze terug moet zien te krijgen. Ook is er een serie zijmissies die draait om het vinden van een paparazzo die pikante beelden heeft geschoten van een demoon. 

Hakken en zagen

Het belangrijkste van een game als Shadow Warrior 2 is natuurlijk de combat. Gelukkig excelleert de game op dat gebied. Lo Wang heeft een immer uitdijend scala aan wapens tot zijn beschikking om zijn vijanden mee tot pulp te schieten, te hakken en te zagen. Je begint de game met enkel  een katana en een revolver, maar als snel puilt je arsenaal uit van de verschillende soorten shotguns, metalen klauwen, nietpistolen, raketwerpers, kettingzagen, machinegeweren, bogen, granaatwerpers en ga zo maar door. Daarnaast heeft Lo Wang ook bepaalde skills die je kunt upgraden. Zo kan hij zichzelf healen, onzichtbaar worden of vijanden op enorme spikes spiezen.

Shadow Warrior 2 
 Pixel Vault

De combinatie van de verschillende wapens en skills werkt heel fijn. Van een afstandje bestook je een horde demonen met een pijl en boog, om vervolgens vlug om ze heen te dashen en ze één voor één van een rug vol kettingzaag te voorzien. Als je hp bijna op is, dash je terug naar achter om vlug te healen en om vervolgens de resterende demonen met een granaatwerper om het leven te brengen. Vooral het vechten tegen grote groepen vijanden is lekker hectisch en erg uitdagend. Daarnaast is het mogelijk om de game online met vier mensen te spelen. In deze coöperatieve modus ziet iedere speler zichzelf als Lo Wang en de rest als anonieme ninja’s. De actie wordt nog chaotischer als je met z’n vieren demonen aan het afslachten bent, wat enorm geslaagd werkt.

Technische problemen

Helaas moet hierbij wel opgemerkt worden dat de game technisch niet altijd even lekker loopt. Zo kakte de framerate nog wel eens in tijdens gevechten met veel verschillende tegenstanders. Ook kwam het voor dat ik ineens niet meer kon bewegen of dat een vijand die ik moest verslaan ineens verdween. Meerdere malen zorgde dit ervoor dat ik de quest waar ik op dat moment mee bezig was niet kon voltooien. De enige manier om dit recht te zetten was om terug te keren naar het hoofdmenu en mijn save opnieuw te starten, waardoor ik de missie gedeeltelijk opnieuw moest spelen. Deze problemen kwamen niet zo vaak voor dat het echt een grote ergernis werd, maar wel vaak genoeg om storend te zijn.

Uitgebreid arsenaal

De enorme hoeveelheid loot die de game over je heen stort, zorgt ervoor dat de combat steeds fris blijft aanvoelen. Ieder wapen is weer wat maffer dan de vorige, waardoor je ieder nieuw wapen wilt uitproberen. Naast nieuwe wapens vind je ook enorme hoeveelheden upgrades voor je wapens en armor, die voorbeeld zorgen voor extra fire damage, meer hp of meer ammo. Daardoor ben je continu bezig je arsenaal te updaten en nieuwe combinaties van wapens en upgrades uit te proberen.  

Shadow Warrior 2 
 Pixel Vault

Met deze wapens en skills ga je onder meer demonen, Yakuza, reusachtige mecha en seksrobots te lijf. Hoewel de verscheidenheid aan vijanden in het begin groot lijkt, begint ook hier tegen het einde van de game de herhaling op te vallen. Latere levels schotelen je vooral nog grotere varianten op bekende vijanden voor. Daarbij moet je het later in de game drie keer tegen dezelfde boss opnemen, wat wel erg ongeïnspireerd voelt. Gelukkig doet deze herhaling weinig af van het plezier van de combat. Ook al vecht je op een gegeven moment tegen dezelfde vijanden, je hebt steeds nieuwe wapens  tot je beschikking om ze mee te bestoken.