Sea of Thieves

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Sea of Thieves

Gamende piratenliefhebbers kunnen de komende tijd hun hart ophalen. Met Blackwake, Skull and Bones en Sea of Thieves valt er genoeg te ontdekken, te varen en te enteren. Met name Sea of Thieves lijkt een interessante titel te worden, met zijn coöperatieve shared world gameplay. Zoek drie vrienden, trek een fles rum open en hijs de zeilen!

Sea of Thieves is de nieuwste game van de legendarische ontwikkelaar Rare. Een afgesplitste groep Rare medewerkers onder de naam Playtonic slaagde er eerder dit jaar niet in met hun game Yooka-Laylee hoge ogen te gooien. Kan Rare met Sea of Thieves laten zien dat ze nog steeds bij de beste ontwikkelaars van de gamesindustrie horen?

Muziek en een vat rum

In Sea of Thieves speel je een piraat vanuit first-person perspectief. Samen met drie andere piraten krijg je de controle over een schip. Natuurlijk betekent dit dat je met z’n vieren hard aan het werk moet om een succesvol piratenbestaan op te bouwen. Je piratenschip zou namelijk geen echt piratenschip zijn als er niet de ruimte was voor de nodige drank, muziek en onzin.

Sea of Thieves 
 Pixel Vault

Zo is het in Sea of Thieves mogelijk om allemaal een muziekinstrument te pakken en samen een mooi piratendeuntje te spelen. Ook kun je je mok vullen met drank om vervolgens als een heuse Jack Sparrow over het dek te zwalken. Pas wel op met de drank, want je wilt natuurlijk niet je team mates onderkotsen of dronken in een zeeslag terecht komen. In het eerste geval krijgt je medepiraat namelijk een klots groene derrie over zijn camera terwijl je in het tweede geval moet overleven met wazig zicht en je verliest het vermogen om in een rechte lijn te lopen.

Licht het anker

Als je genoeg gemusiceerd en gedronken hebt, is het tijd om een koers uit te stippelen en uit te varen. Je zult in Sea of Thieves samen moeten werken om succesvol te zijn. Stel, jij hebt als speler een briefje gevonden met een aanwijzing voor de locatie van een schat. Je kunt dit briefje eerst zelf lezen en vervolgens omdraaien zodat je medespelers de aanwijzing ook kunnen zien, of je legt via de voicechat uit wat je gelezen hebt. Vervolgens ga je benedendeks naar de kaart om het eiland van bestemming te zoeken.

Sea of Thieves 
 Pixel Vault

Als je je bestemming op de kaart gevonden hebt, neemt er één iemand plaats achter het roer. Op de kaart zag je dat het schateiland in het noordwesten lag, dus kijk je op je kompas om de juiste koers te bepalen. Vanwege de zeilen heeft de stuurman slecht zicht op eventuele obstakels recht voor het schip. Je kan er daarom voor kiezen de zeilen wat omhoog te hijsen. In dat geval offer je een beetje snelheid op voor beter zicht. Je kan er echter ook op vertrouwen dat de rest van je crew je op de hoogte houdt van wat er zich direct voor het schip afspeelt. De rest van de crew zal desalniettemin zelf ook druk bezig zijn met het hijsen van de zeilen, het bedienen van de kanonnen en het repareren van eventuele schade.

Vriend en vijand

De vraag is dus: hoeveel vertrouwen heb je in je crew? Een groot deel van het spelplezier van Sea of Thieves zal afhangen van hoe serieus je medespelers het runnen van je piratenschip nemen. Als je drie vrienden hebt die de game ook bezitten, dan is dit natuurlijk geen probleem. Indien je echter van online vreemdelingen afhankelijk bent voor je piratenavontuur, is het te hopen dat iedereen ook echt bereid is samen te werken.

Je zult op de zeven zeeën echter zeker niet alleen maar vriendelijke gezichten tegenkomen. Dankzij de shared world opzet van Sea of Thieves word je regelmatig geconfronteerd met rivaliserende piratencrews die dezelfde schatten achterna zitten. Bij de zeeslagen die hier het gevolg van zijn, is een goede samenwerking extra belangrijk. Wie bedient de kanonnen en wie repareert de gaten in het schip? Het is mogelijk om jezelf richting het vijandelijke schip af te vuren via een kanon, om de tegenstanders daar met je zwaard, pistool of kanon te lijf te gaan. Het is dan natuurlijk wel handig dit van te voren met je crew te communiceren, zodat je later ook weer opgepikt wordt.

Sea of Thieves 
 Pixel Vault

Land in zicht

Als het je dan toch gelukt is om eerder dan de andere piraten bij het schateiland aan te komen, dan is het tijd om aan land te gaan. Naast alle gameplay op je schip, zal Sea of Thieves ook de nodige te ontdekken eilanden bevatten. Om de schat te vinden, moet je onder meer puzzels oplossen en ondode piraten verslaan. Ook hier is teamwork weer cruciaal. Blijft er bijvoorbeeld iemand achter op het schip om eventuele belagende skeletpiraten vanaf het water onder vuur te nemen?

Al met al valt er dus genoeg te beleven in Sea of Thieves. Daarbij is het wel de vraag hoe lang het allemaal leuk blijft. Hoeveel variatie is er bijvoorbeeld in de eilanden die je moet ontdekken? Bovendien is het idee van samenwerking erg leuk, maar lijken sommige individuele taken nogal eentonig te zijn. We gaan het zien het eerste kwartaal van 2018, want dan komt Sea of Thieves uit voor de pc en Xbox One.