Scribblenauts Mega Pack
Het spelen van games kan verschillende uitwerkingen tot gevolg hebben. Eindelijk een beetje doelloos rondlopen na een zware werkdag of juist je frustratie eruit knallen. Weer andere games zetten je juist aan tot het gebruiken van je creativiteit. Scribblenauts is zo’n franchise, waarbij alles wat jij bedenkt tot leven kan komen. De meest gekke combinaties zijn dus mogelijk en perfect voor een gezellig avondje. Uitgever Warner Bros besloot twee games uit de franchise bij elkaar te voegen tot het Scribblenauts Mega Pack. Ik mocht hem proberen om te checken of het je zuurverdiende centjes waard is.
Het concept van de Scribblenauts-franchise is gemakkelijk, maar zeer vermakelijk. In de schoenen van het kleurrijke personage Maxwell weet jij je door diverse levels heen te bewegen door middel van een notitieboek. Dit notitieboek is zeer speciaal, want de dingen die jij daar invoert komen tot leven. Een kleine krokodil? Prima! Een paarse krokodil? Ook mogelijk! Een paarse minikrokodil met enorme tanden? Wat jij wil, joh. Dit is ook het concept van het Mega Pack, waarin de games Unlimited en Unmasked samengevoegd zijn om spelers een dubbele ervaring te bezorgen.
Zoetsappig..
Op zich is het best frappant te noemen dat Warner Bros ervoor heeft gekozen deze twee titels samen te voegen. Ze zouden namelijk niet meer van elkaar kunnen verschillen wat betreft setting. Het verhaal van Unlimited gaat over Maxwell en zijn jongere zusje. Van hun vader krijgen ze een magisch notitieboek waarmee ze op avontuur gaan. Daar treffen ze een hongerige tovenaar, waarmee ze wat kattenkwaad uithalen en deze vervloekt het jongere zusje. Langzaam verandert ze in steen en dit is alleen tegen te gaan door Starrites te verzamelen. Starrites zijn eigenlijk gelukssterren, die je verzamelt door het doen van goede daden.
Het verhaal van Unlimited is dus zo zoet dat je tanden er pijn van doen, maar de rest van de gameplay maakt dit zeer zeker weer goed. Het doen van goede daden brengt je namelijk op allerlei plekken in de wereld, van een school tot een ziekenhuis en daarna weer naar een piratenschip. Deze goede daden bestaan uit kleine dingen, relevant voor de setting. Zo moet je een piraat aan een nieuw houten been helpen. Het woord “wood” in je notitieboekje schrijven is daarvoor voldoende en een klein stukje Starrite is binnen. Wil je echter een complete Starrite in één keer verzamelen, dan moet je een reeks missies in één keer doen. Bij elk van deze opdrachten blijft je notitieboek het belangrijkst.
.. tegenover duister
Tegenover Unlimited heb je Unmasked, die meteen een stuk duisterder is dan diens voorganger. In Unmasked betreed je namelijk de wereld van DC, met alle superhelden die je je daarbij voor kunt stellen. Elke held, bekend van DC, is namelijk op te roepen en sommigen, zoals Batman, hebben zelfs hun eigen stukje verhaallijn. Je bent echter niet zomaar in het DC-universum, de pleuris is daar namelijk flink uitgebroken. Vlak voordat jij daar aankwam, verscheen er iemand die exact op jou lijkt. Dit personage draagt natuurlijk de naam Dubbelganger en heeft nota bene hetzelfde notitieboekje bij zich als jij. Niet cool, man!
Deze Dubbelganger is niet zo heilig als onze Maxwell zelf en zit achter de Starrites aan die jij verloor terwijl je de wereld betrad. In zijn zoektocht zet hij de hele boel op stelten en dit is te merken aan de verschillende gebieden die je kunt betreden. Zo kom je in Gotham, waar je Batman aantreft, en mag je in Metropolis Superman helpen. Dit alles om de Dubbelganger tegen te houden en alles weer normaal te maken. De wereld van Unmasked is net wat meer dynamisch, want elke keer dat je opnieuw aankomt, vallen er weer nieuwe dingen te doen. Door goede daden te doen, breng je de wereld weer wat meer op orde en verzamel je punten die je weer kan inzetten voor personages en outfits.
Verzamelen is key
Unmasked is duidelijk een stuk diverser te noemen dan Unlimited. Er is veel meer gaande in de wereld en doordat deze dynamischer is, voelt het minder als “alles oppakken en door”. Hoewel de titels verschillen in diversiteit, treffen ze helaas toch beide hetzelfde lot op sommige vlakken. Ben je namelijk het type dat slechts het verhaal speelt en dan weer verder gaat met een volgende game, dan kom je er een beetje bekaaid vanaf. Het verhaal is namelijk kort en simpel in beide gevallen, met een paar uur ben je door beide heen. Hoewel wel genoemd moet worden dat Mega Pack enkele nieuwe levels bevat voor beide titels. Zo ben je toch weer net iets langer bezig.
Ben je nou wel van het verzamelen, dan ga je veel tijd en liefde in de games steken. Je hebt namelijk slechts een fractie van de Starrites nodig om de boel uit te spelen, maar om alles te verzamelen moet je toch echt tot het gaatje gaan. Iets dat dan ook goed is uitgevoerd, want hoewel je continu hetzelfde doet, weet de game leuk te blijven door de vele afwisseling in gebieden en missies.
Typen tot je een ons weegt
Ik moet bekennen dat ik me van tevoren lichtelijk zorgen maakte over het gebruik van het notebook. Ik heb de eerdere delen gespeeld op de Wii U, waarbij je gebruik kon maken van het touchscreen om in het notebook te typen. Ik zag al voor me hoe ik op de PlayStation 4 van letter naar letter moest gaan. Hier is echter iets heel slims op verzonnen. De letters zijn verdeeld in rondjes van vier, je stuurt met je linker pookje naar het vakje en vervolgens kun je met je rechter toetsen (kruisje, cirkel, driehoek of vierkant) een letter selecteren. Het vergt even wat oefening, maar het duurt niet lang voordat je vliegensvlug dingen weet op te roepen.
Dit wordt aangevuld door de autofill. Halverwege het typen doet het notitieboek al enkele suggesties over wat je mogelijk bedoelt. Best handig, vooral als je niet weet hoe je het schrijft of om net op dat nieuwe iets te komen wat je op wilt roepen. Het is ook niet altijd nodig om iets op te roepen. Je kunt namelijk ook een bijvoeglijk naamwoord toevoegen aan een bestaand iets. Bij die persoon die niet kan slapen omdat zijn buurman snurkt bijvoorbeeld. Je kunt hem voorzien van oordopjes of je klikt op hem en maakt hem doof. Is niet zo aardig, maar hey, het lost zijn probleem op, toch?
Toch een limiet
De mogelijkheden lijken op bepaalde vlakken oneindig en je kunt ook ontelbaar veel combinaties proberen. Toch merk je al snel dat je vervalt in simpele dingen, omdat je weet dat dat het probleem ook oplost. Maar goed, dat is niet het grootste probleem van de game natuurlijk. Wat ik wel jammer vind, is dat op veel vlakken de oplossing al vast lijkt te staan. De game heeft dus een bepaalde oplossing in het geheugen die werkt op het verzoek van een personage, maar als jij een andere oplossing hebt die in theorie ook zou moeten werken, pakt hij die vaak niet. Dit wordt heel duidelijk wanneer een hond aangeeft een ‘brandweerhond’ te willen zijn. Ik voorzag hem van een vuurrode helm, een jas, een brandblusser, niks hielp. Uiteindelijk bleek dat ik hem het bijvoeglijk naamwoord ‘rood’ moest geven. Ik vond mijn oplossing ook leuk, maar goed. Dit komt helaas op meerdere vlakken voor, waardoor je soms onnodig vast lijkt te lopen.
Laat dit laatste minpuntje de pret echter niet drukken. Hoewel de uitvoering soms heel erg geijkt is, lijken de mogelijkheden wat betreft het notitieboek nog steeds eindeloos en je kunt alle kanten op. Plezier voor de creatievelingen alom dus. Voordat je de game aanschaft, zou ik wel goed nadenken of jij het verzamelende type bent. Het Mega Pack bevat twee games en kost je vier tientjes. Absoluut een goede deal dus, als je bereid bent lekker wat uren in de game te steken. Enkel de verhaallijn is echter best karig. Ben jij het type dat twee uur moet lachen omdat je een enorm blauw varken hebt gemaakt (jup, dit overkwam mij, lieve mensen), dan zit je wel goed en moet deze game op jouw plankje staan.