Satoru Iwata: ‘Nintendo is niet goed in concurreren met anderen’

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Satoru Iwata: ‘Nintendo is niet goed in concurreren met anderen’

Tijdens een conference in Osaka heeft de CEO van Nintendo zich uitgelaten over de huidige positie van Nintendo en de Wii U. Hij beweerde dat het niet de stijl van Nintendo is om de competitie te volgen, maar zichzelf juist wil onderscheiden. Niet alleen sprak hij over de zakelijke kant van Nintendo, Satoru Iwata nam ook even de tijd om te reflecteren over zijn relatie met de onlangs gestorven Hiroshi Yamauchi.

“Wanneer men spreekt over Nintendo, kan men de onlangs overleden en voormalig president Hiroshi Yamauchi niet vergeten. Hij vertelde me dat zelfs wanneer je faalt, je je niet te veel zorgen moet maken. De goede dingen komen gepaard met de slechte, ook voor een bedrijf als Nintendo dat een geschiedenis heeft met wisselend succes. Wanneer je dezelfde dingen doet als anderen, zal je uiteindelijk jezelf tegen komen. Nintendo is niet goed in concurreren, dus moeten we onszelf uitdagen om constant nieuwe dingen te maken, in plaats van met anderen te concurreren in een bestaande markt.”

Over de dalende Japanse markt in het westen en het risico om geld te verliezen door nieuwe IP’s te introduceren, wist Iwata moed in te spreken door gebruik te maken van twee anekdotes.

“We wisten niet zeker of we Pokémon wel naar het westen moesten brengen. Zou Amerika schattige monstertjes wel accepteren? Men dacht van niet. Het advies kwam zelfs om de Pokémon aan te passen voor de westerse markt: om bijvoorbeeld Pikachu gespierd te maken. Als wij dat advies hadden gevolgd, zou Pokémon nooit het succes geworden zijn wat het nu is.

Brain Training voor de DS was een grote hit in Japan en ik stelde voor om het wereldwijd uit te brengen. Zelfs ik, als president, kon niemand overtuigen dat het een succes zou worden. Achteraf gezien bleek het een geweldige zet.”