Satoru Iwata – Een jaar later

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Satoru Iwata – Een jaar later

Een jaar geleden stond de gamewereld even een momentje stil nadat bekendgemaakt werd dat Satoru Iwata overleden was op 55-jarige leeftijd. Vrijwel iedereen kende de topman van Nintendo wel, het was namelijk een man die je niet snel zou vergeten. Terwijl hij over zijn Engels hakkelde werd er één ding meteen duidelijk: hij was stapelgek op games en alles binnen de gamesindustrie. Het overlijden van Iwata was een enorm verlies voor de industrie en nu, een jaar later, lijkt het mij goed om nog even bij de beste man stil te staan.

Vorig jaar werd ik wakker en stond mijn telefoon al roodgloeiend van de berichtjes en op mijn Facebook-tijdlijn kon ik overal het gezicht van de Japanse topman aanschouwen. Voor de mensen die dit nog niet door hebben gehad: ik ben een enorme Nintendo-fan. Nu hoef je dat niet per se te zijn wil dit nieuws indruk maken, maar bij mij sloeg het in ieder geval in als een bom. Een maand daarvoor was natuurlijk de jaarlijkse E3 en gezien ik altijd alle Nintendo streams kijk, heb ik zijn gezicht vaak genoeg voorbij zien komen. Ik moest altijd enorm om hem lachen, hij brabbelde in zijn half-Japans half-Engels wat af en was zelf meer enthousiast over zijn eigen games dan wie dan ook.

CnA9tInXYAAscYE

Tijdens het schrijven van een eerbetoon aan Iwata destijds heb ik veel achtergrondinformatie over hem opgezocht en dat zorgde eigenlijk enkel voor meer respect. De keuzes die hij de laatste jaren maakte als directeur van het bedrijf zorgde bij velen voor vraagtekens, maar in zijn leven heeft hij enorm veel betekend voor de gamesindustrie. Hij begon al aan de techniek voor gamen voordat het een echt woord was en heeft bijgedragen aan veel franchises die voor een grote impact hebben gezorgd, zoals Pokémon en Kirby. In de jaren ‘90 startte hij zijn carrière bij Nintendo en nam in 2002 het stokje over van de toenmalige directeur Hiroshi Yamauchi. Hij kreeg een pittige taak, want het liep op dat moment niet enorm denderend met het bedrijf, mede door de slechte verkopen van de GameCube tegenover consoles van de concurrentie. Toch wist hij het bedrijf weer in opmars te brengen.

Toch zorgde zijn positie als topman er niet voor dat hij zichzelf ver boven de ‘simpele’ gamers plaatste, hij voelde zich zelfs heel nauw betrokken bij hen en contact met hen was iets dat hij heel belangrijk vond. Zo reageerde hij altijd persoonlijk op fans op social media en had een sectie op de website van Nintendo met de naam ‘Iwata Asks’, waar hij commentaar gaf op games afkomstig van de studio. Doordat hij zijn gezicht zo vaak liet zien was het een geliefde man en daarnaast zorgde zijn karakter, vriendelijk en goedlachs, en passie voor games ervoor dat hij een flinke indruk achterliet, iets dat vorig jaar voornamelijk te zien was aan de zogenoemde explosie op internet aan reacties, lieve woorden en bedankjes gericht aan Iwata.

ainsi-parlait-satoru-iwata-ME3050532141_1-001

Twee maanden na zijn overlijden wees Nintendo een nieuwe directeur aan, namelijk Tatsumi Kimishima. Ik zou nu kunnen vertellen wat er sindsdien allemaal met het bedrijf gebeurd is of wat ik van de nieuwe directeur vind, maar voor een bedrijf als Nintendo is een jaar veel te kort om echte veranderingen te maken gezien ze natuurlijk met plannen op lange termijn werken. Wel merk ik bij mijzelf dat ik het persoonlijke, waar Iwata zich echt op leek te richten, tot nu toe niet meer echt teruggezien heb en dat vind ik wel heel erg jammer. Natuurlijk is dat niet het belangrijkste in een bedrijf, ik heb liever dat ze er een paar goede games uitgooien, maar het is een extra aanvulling die stiekem toch heeft bijgedragen aan mijn liefde voor het bedrijf.

Satoru Iwata was naar mijn mening een zeer bijzondere persoon en iemand die de visie en intentie van games en spelers heel duidelijk voor ogen had gezien een bekende uitspraak van hem:

“Boven alles zijn video games gemaakt met simpelweg één doel: plezier voor iedereen.”

De keuzes die hij maakte bij Nintendo kwamen op het grote publiek heel vreemd over, maar om eerlijk te zijn is Nintendo altijd al een beetje een vreemde eend in de bijt geweest wanneer je het bedrijf vergelijkt met de andere groten: Microsoft en Sony. Iwata zijn passie paste goed bij het bedrijf en met zijn overlijden ging er ook een stukje geschiedenis met hem mee. Het jaar is snel gegaan maar tijdens het schrijven merk ik dat zijn dood nog steeds indruk heeft gemaakt op mijzelf maar ook op andere fans en betrokkenen in het wereldje.

Satoru Iwata zal vandaag door velen met gevoelens van dankbaarheid en mogelijk ook een glimlach herdacht worden en met recht: Iwata heeft een flinke indruk achtergelaten die door velen niet zomaar vergeten zal worden. Ook bij de redactie van Pixel Vault zal hij vandaag in onze gedachten zijn.