Sapkowski bang om zijn positie als auteur van de Witcher-wereld

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Sapkowski bang om zijn positie als auteur van de Witcher-wereld

Andrzej Sapkowski staat bekend als een moeilijk persoon om een gesprek mee aan te gaan. Toch is Eurogamer ervoor gegaan en heeft de schrijver achter de Witcher-boeken geïnterviewd. Hieruit bleek de man meer charismatisch te zijn dan verwacht. Ook leerden we wat interessante feitjes over de man zelf – zo ook dat hij initieel niet in het succes van de Witcher-games geloofde.

Toen CD Projekt RED de Poolse schrijver benaderde met de vraag of de ontwikkelaar zijn werk mocht gebruiken, ging hij akkoord. Zelf geeft Sapkowski aan dit voor het geld gedaan te hebben. Hij geloofde niet dat de games een succes zouden worden, waardoor hij het offer van CD Projekt RED om de potentiële winst te delen, afwees. In plaats daarvan wilde hij vooraf een zak geld krijgen en er verder niets mee te maken hebben. Hiervan lijkt Sapkowski spijt van te hebben, maar hij gunt de ontwikkelaar hun succes.

Zijn grootste angst lijkt te zijn dat hij vergeten gaat worden. Wanneer over een paar jaar mensen vragen wie de schrijver was, vreest hij dat men zijn naam niet zal kennen. De kaften van de boeken bestaan vooral uit beelden van de games. Hoewel Sapkowski in Polen beroemd is, kennen vele fans uit het buitenland de boeken alleen via de games. Hoewel de games zo ver zijn gekomen met zijn ideeën, overschaduwt het succes van die games zijn eigen werk. Mensen vragen hem zelfs of hij de boeken juist voor de games geschreven heeft.

Gelukkig lijkt Sapkowski er iets beter mee te kunnen leven dan vroeger. Wanneer fans hem met games presenteren, signeert hij deze ook gewoon. Volgens hem zou het te onbeleefd zijn om dit niet te doen. Ook al komen ze van de Witcher-games, hij telt ze alsnog als zijn eigen fans. En wie weet, misschien brengen de games juist meer lezers naar de boeken.