Samenvatting Ubisoft E3 2016

archief
Amador Prado op 20 januari 2020
Samenvatting Ubisoft E3 2016

Als er een bedrijf is dat altijd een hele strakke show op de E3 neerzet is het Ubisoft wel en voor de vijfde keer op rij mag Aisha Tyler de boel aan elkaar praten. En dan met nadruk op praten, want het hoge tempo dat Microsoft had een aantal uurtjes eerder is volledig verdwenen en in een show van bijna twee uur heeft de grote uitgever niet heel veel laten zien. Maar wat ze hebben laten zien is wel weer oerdegelijk met toch een anti-climax aan het einde van de show.

Ubisoft begint de persconferentie met een groep kleurrijke dansers die los staat te gaan op Don’t Stop Me Now van Queen. Dit kan maar één ding betekenen en dat is natuurlijk een nieuw deel in de Just Dance-franchise. Just Dance 2017 komt dit najaar uit voor Nintendo Wii en WiiU, PlayStation 3 en PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One en de pc. Erg opvallend is dat er ook een releasedatum is gegeven voor de Nintendo NX. Eind 2017 zal de game voor de nieuwste console van Nintendo verschijnen.

Na een monoloog van Tyler over het dertigjarig bestaan van Ubisoft en de nodige grappen, begint de show pas echt. De eerste beelden van Ghost Recon: Wildlands worden getoond, de grote verrassing op de persconferentie van vorig jaar. De trailer zit vol wapens, drugs en criminelen die elkaar het leven zuur maken in het Zuid-Amerikaanse Bolivia. Je hoofddoel zal een Mexicaans drugskartel zijn onder leiding van de grootste cocaïnehandelaar van het moment. Het is een open-wereld shooter die je in je eentje of co-op kunt spelen. In de eerste gameplaybeelden is te zien dat de game nog een lange weg te gaan heeft, want het oogt allemaal bijzonder matig. Grafisch is het nog erg zwak, er is een totaal gebrek aan recoil en hele eigenaardige pysics zorgen ervoor dat een realistische shooter er bijzonder onrealistisch uitziet. Gelukkig heeft Ubisoft nog flink de tijd om de plooien glad te strijken, want Ghost Recon: Wildlands verschijnt pas 7 maart 2017 voor de PlayStation 4, Xbox One en pc.

 

 

De volgende game is er ook eentje die we vorig jaar hebben gezien. Hij wordt met een behoorlijk duistere trailer geïntroduceerd. Waar iedereen al dacht aan The Division DLC of Rainbow Six, verscheen ineens Cartman in beeld. South Park: The Fractured But Whole neemt zich van vanaf het begin totaal niet serieus en dat is ook precies de kracht van deze game. In de tweede South Park-game, die net als het eerste deel geschreven is door Matt Stone en Trey Parker, zijn we geen fantasy-figuren maar superhelden. De hele onthulling en het gesprek met de twee schrijvers is een grote humoristische bende en het drietal gameplaytrailers dat wordt getoond is van het niveau waar South Park om bekend staat.

Wat het meest opviel aan South Park: The Fractured But Whole is dat het vechtsysteem behoorlijk op de schop is gegaan. Er is meer bewegingsvrijheid, er zijn meer skills en er zijn vooral extreem dodelijke scheten. Ook was het ingamemenu volledig in de stijl van een stripboek, wat er briljant uitzag. En ten slotte is het verhaal werkelijk absurd aangezien het volledig wordt verzonnen door Cartman. De presentatie eindigt met een trailer waarin superheldenfilms volledig met de grond worden gelijkgemaakt. Op 6 december is de game verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One en als je hem vooruit bestelt krijg je The Stick of Truth gratis en kan je die ook direct spelen.

 

 

Na deze bak humor komt The Division aan bod met nieuwe content. De eerste DLC waar men voor moet betalen is Underground en die komt uit op 28 juni voor Xbox One en pc. Wegens de exclusiviteitsdeal met Microsoft kunnen de PlayStation 4-gamers pas op 2 augustus met Underground aan de slag. Omdat Ubisoft 30 jaar uit is krijgt iedereen die The Division heeft drie speciale outfits voor personages, namelijk Splinter Cell, Rainbow Six en Ghost Recon. Het blokje The Division wordt afgesloten met de eerste beelden van het tweede DLC-pakket genaamd Survival. Wanneer dat uitkomt is nog onbekend, maar Xbox One en pc zullen deze uitbreiding als eerste krijgen.

 

 

Natuurlijk komt ook virtual reality voorbij en er worden twee games getoond die voor de VR-brillen uit gaan komen. Beginnend met Eagle Flight waarin je een vogel bent die over overwoekerde steden vliegt. In een live demonstratie namen twee teams van drie man het op in een potje “catch the prey”, een van de PvP-modi die deze game te bieden heeft. Een soort capture the flag met een dood konijn en een groep vogels die het konijn in eigen nest wil hebben. De game oogt zo goed als af en ziet er heel kleurrijk en grafisch goed uit. In het najaar zal Eagle Flight uitkomen voor alle vr-systemen.

De tweede game is er misschien een met een hele bekende naam, maar met de eerste beelden erbij ziet het er bepaald niet veelbelovend uit. In Star Trek: Bridge Crew heb je de controle over een ruimteschip dat je met een team aan de praat moet houden in het gevaarlijke universum. Een trailer laat een aantal Star Trek-acteurs zien dat met een Oculus de game speelt en natuurlijk dolenthousiast is. Wij zijn dat echter veel minder, want wat er wordt getoond is grafische behoorlijk armoedig. Ook komt de game erg saai over en kunnen we ons niet voorstellen dat dit lang leuk blijft. Ubisoft heeft tot het najaar om ons te overtuigen van Star Trek: Bridge Crew, want ook deze game komt dan uit op alle vr-systemen.

 

 

Na het blokje vr knalt Ubisoft een oogstrelende CGI-trailer erin van een al eerder aangekondigde game, For Honor. De landschappen en de drie verschillende strijders worden prachtig in beeld gebracht en het geeft heel goed weer wat voor sfeer we kunnen verwachten in For Honor. In de trailer maakt ook de antagoniste van de game haar debuut. Apoleon en haar Black Legion is de gezamenlijke vijand van de vikingen, samurai en ridders, maar in een land zonder vertrouwen is het moeilijk haar te verslaan. Naast de CGI-trailer krijgen we ook een aantal minuten gameplay te zien waarin de vikingen centraal staan. In een stormachtige nacht vallen de vikingen een samuraikamp binnen om de boel kort en klein te slaan. Het vechtsyteem lijkt puur op timing te draaien en is niet zo snel als je bent gewend van andere actie-games. Grafisch staat de game als een huis en ook technisch lijkt For Honor al in orde. Toch moeten we nog lang wachten voordat we met de game aan de slag kunnen, want 14 februari volgend jaar ligt For Honor pas in de winkel voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Goed idee voor Valentijn.

 

 

Na het spectakel van For Honor kakt de persconferentie een beetje in door een tweetal games waar niemand echt op had gerekend of/en op had gehoopt. Allereerst heeft Ubisoft een heus vervolg in de planning staan voor het degelijke Grow Home. In Grow Up speel je weer met de rode robot BUD en kan je deze keer een hele planeet ontdekken. In augustus ligt Grow Up al in de winkels voor PS4, Xbox One en pc. Na dit kleine verrassinkje wordt de presentatie bruut verstoord door twee kale, bebaarde mannen in pyjama’s om een behoorlijk bizarre crossover aan te kondigen. In Trials of the Blood Dragon wordt Far Cry: Blood Dragon gecombineerd met de stuntgame Trials Fusion. Volgens de twee pyjamamannen op het podium is het een “liefdesbaby” van de twee games. Het is een over-the-top game die de foute jaren tachtigsfeer van Blood Dragon samenbrengt met de achterlijke stunts van Trials Fusion. De game is vanaf vandaag al te downloaden voor de PS4, Xbox One en pc.

 

 

Ondanks dat er geen game uitkomt van Assassin’s Creed wordt de franchise toch besproken en deze keer gaat het over de film die deze winter uitkomt. Tyler interviewt de producer van de game die vertelt over de film die in vier verschillende landen is opgenomen. Verder wordt er gesproken over de stunts en waarom mensen deze film moeten zien. Om dat laatste een beetje kracht bij te zetten is er een behind the scenes-video waarin de regisseur en hoofdrolspeler Micheal Fassbender meer vertellen over de Assassin’s Creed-film.

 

 

Tegen het einde van de persconferentie was er één game nog niet besproken en na een heuse hack wordt vrij direct een stukje gameplay getoond van Watch Dogs 2. Een aantal dagen voor de E3 werd het bestaan van deze game al bevestigd alsmede dat de game in Marcus Holloway een nieuwe protagonist heeft. Er wordt een missie gespeeld waarin een belangrijk persoon moet worden aangepakt door bewijs te vinden. Je hebt nieuwe gadgets waaronder een aantal drones die het jou makkelijker moeten maken om de missie te halen. Ook wordt het overschakelen naar co-op een stuk makkelijker gemaakt, zodat je sneller hulp kan oproepen. Mocht het met sluipen en extra mankracht niet lukken dan is het nog altijd mogelijk om je een weg naar buiten te schieten, want daar weet Marcus ook wel raad mee. Watch Dogs 2 ziet er net als For Honor al heel goed uit alleen mag de AI wel een paar IQ-puntjes slimmer. Door een samenwerking met Sony hebben PlayStation 4-bezitters een maand eerder toegang tot toekomstige DLC dan de rest. Er wordt na dit verhaal nog een trailer afgespeeld met de boodschap dat Watch Dogs 2 op 15 november verkrijgbaar is voor de PlayStation 4, Xbox One en pc.

 

 

En dan de laatste game. Ubisoft maakt er een gewoonte van om met een trailer te komen van een game die iedereen in de zaal wegblaast. Dit is ze al een aantal keer gelukt met bijvoorbeeld Rainbow Six Siege en het eerder genoemde Ghost Recon: Wildlands, maar dit jaar is het een heel ander verhaal. Ubisoft komt met een nieuwe IP en de game heet Steep. Een open-wereld multiplayer extreme sports-game. Het klinkt als een bizarre combinatie en met het zien van de eerste beelden lijkt het ook een rare combinatie. Tijdens het kijken van de beelden zie je ook een aantal keer shots van het publiek en dat was totaal niet onder de indruk. We zagen vooral veel sneeuw, ski’s en parachuutjes zonder enig idee waar deze game nu over gaat. Uiteindelijk lijkt het hoofddoel vooral te zijn dat je lekker je ding doet in Steep en het vooral deelt met je vrienden. Een behoorlijke anti-climax van een degelijke show en dat te bedenken dat Ubisoft dit jaar drie decenia oud is. Desondanks komt Steep in december al uit voor de Xbox One, PlayStation 4 en pc en is inschrijven voor de beta vanaf vandaag mogelijk.

 

 

Helaas met Steep toch een nare nasmaak van een show die gelukkig vol zat met heel veel gameplaybeelden en meer informatie over games die we vorig jaar maar kort zagen op de E3. In de komende maanden hopen we natuurlijk meer te weten te komen van alle games van Ubisoft en met de gamescom in augustus zijn we zeer benieuwd wat de status is bij alle projecten.