Romantiek in Mass Effect: Andromeda – Avonturen in de liefde

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Romantiek in Mass Effect: Andromeda – Avonturen in de liefde

Een nieuw universum betekent nieuwe kansen in de liefde. BioWare heeft spelers altijd al de kans gegeven om hun ervaring dieper te maken door relaties met personages te beginnen en dat is ook in Mass Effect: Andromeda niet anders. In tegenstelling tot de vorige games, zijn er in Mass Effect: Andromeda verschillende manieren om karakters ‘beter te leren kennen’. Zeg gedag tegen de formules van de vorige games en omarm de diversiteit in Andromeda, iets wat ik ook deed. Wees gewaarschuwd: dit artikel bevat spoilers voor de game.

In Mass Effect: Andromeda komt de alomtegenwoordige vraag: met wie ga ik deze keer naar bed? Ondertussen heb ik al mijn volgende drie playthroughs uitgestippeld, maar voor deze eerste ronde richtte ik me op Jaal. Welke betere manier is er om mijzelf in te wijden in dit nieuwe sterrenstelsel dan een band te bouwen met de inheemse bevolking?

Minder warm welkom dan gehoopt

Hierover was Jaal niet heel enthousiast. Mijn eerste pogingen tot een gesprek met hem faalden al redelijk snel. Hij vertrouwde me namelijk niet. Dat is ook wel te begrijpen: de laatste keer dat ze buitenstaanders binnenlieten, eindigde het in een oorlog die nu al tachtig jaar aan de gang is. Ik bleef echter volhouden: ik moest en zou bevriend raken met deze man.

Mass Effect: Andromeda 
 Pixel Vault

Ondertussen ging het avontuur gewoon verder: de Angara en de Kett redden/schieten zichzelf niet, dus dat moet ook gebeuren. Wanneer ik op mijn schip zit, leg ik contacten met mijn andere bemanningsleden. Uiteindelijk is het belangrijk dat we een hecht team worden, zodat we ons doel kunnen vervullen.

Plus, ik ben een echte mensenpersoon, al bedoel ik hier ‘mens’ niet specifiek als in het ras. Ik draag mijn hart op mijn mouw en vind het belangrijk dat mijn vrienden zich geapprecieerd voelen. Daarvoor doe ik dan ook mijn best. Kan ik er iets aan doen als mensen me erop wijzen dat het erop lijkt alsof ik met iedereen flirt? Zo bedoel ik het niet.

Per ongeluk(?) flirten (en afgewezen worden)

Meestal niet in ieder geval. Misschien dat ik het bij Peebee wel bedoelde, maar hey, wat verwacht je van me wanneer onze eerste ontmoeting uit een tackle bestond? Ze was interessant en deelde mijn smaak in humor. Met haar flirten voelde het als een oefening om op mijn tenen te blijven lopen. Als een natuurlijke manier van communicatie. Plus, zij was zelf net zo erg als ik. We maakten er een sport van.

Mass Effect: Andromeda 
 Pixel Vault

Hetzelfde gold voor Gil. Gil, die mij uitnodigde om samen te pokeren, die het regelmatig had over procreatie. Hij heeft een of andere vriendin die hem daarover steeds aanspreekt en dat doet hij dan ook bij mij. Ik dacht dat het een hint was. Misschien wilde hij juist met míj ‘procreëren’? Bleek uiteindelijk dat hij liever met mijn broer wil slapen dan met mij.

Ook Lexi pikte mijn signalen verkeerd op. Ik wilde alleen maar aangeven dat ik niet verwacht had dat ze een specialist op het gebied van alien anatomie zou zijn. Blijkbaar had ik ergens iets verkeerds gezegd, want voordat ik het wist, begon ze erover ‘dat ik haar type niet was’. Het was in ieder geval wel meteen duidelijk.

Dat met Liam, daar kan ik niets bij zeggen. Of misschien toch wel: hij droeg geen shirt, is dat goed genoeg voor een reden? Hij leek het gewoon nodig te hebben: hij zat in een dip en kwam met zijn problemen naar mij toe. Ik wilde er alleen voor zorgen dat hij zich beter voelde en dat hij wist dat ik hem als vriend waardeerde. Toen hij opeens dichterbij kwam, durfde ik geen nee meer te zeggen. Niet dat ik er spijt van heb, maar dit was niet mijn beste moment.

Mass Effect: Andromeda 
 Pixel Vault

Het hart wil wat het hart wil

Tijdens al mijn avonturen in de liefde groeide mijn vriendschap met Jaal. Nadat ik zijn ‘mensen’ meerdere malen geholpen had, vertelde hij steeds meer over zichzelf. Over zijn vele moeders, broers, zussen, neven en nichten. Zijn cultuur, zijn leven. Langzaam maar zeker werd onze band steeds hechter.

Mijn hart was het hier echter niet mee eens. Het bleef maar in de richting van Vetra kijken. Zo zelfverzekerd en afstandelijk, maar vol met liefde, al bewaart ze dat vooral voor haar zusje. Ze is pragmatisch en krijgt dingen gedaan, hoe dan ook. Helaas maakte zij het al snel duidelijk dat ze niet wilde delen. Ik moest kiezen tussen haar of Jaal. Hopelijk kan ik in een volgend leven andere keuzes maken, maar voor nu blijf ik bij de Angara.

Mijn oog is ondertussen gevallen op ene smokkelaar genaamd Reyes Vidal. Als ‘bad boy’ biedt hij het perfecte tegenhangen tot Jaals zachtaardige persoonlijkheid. Misschien dat hij het wel ziet zitten om te delen…

Mass Effect: Andromeda 
 Pixel Vault