Rockstar en Take-Two klagen echte Pinkerton aan

archief
Glenn Nouws op 20 januari 2020
Rockstar en Take-Two klagen echte Pinkerton aan

Het echte detectivebureau Pinkerton eiste vorig jaar een vergoeding voor het gebruik van hun naam in Red Dead Redemption 2. Rockstar Games reageert hier nu op door Pinkerton aan te klagen. De ontwikkelaar vindt namelijk dat de naam gebruikt mag worden onder ‘fair use’ en dat Pinkerton wil meeprofiteren van het succes van de game.

In Red Dead Redemption 2 zitten twee detectives genaamd de Pinkertons de bende van Van der Linde op de hielen. Detectivebureau Pinkerton bestaat ook in het echt en dit bedrijf is niet blij met het gebruik van haar naam in de game van Rockstar en eist een vergoeding.

Rockstar Games en Take-Two zijn het hier echter niet mee eens en spannen een rechtszaak aan tegen Pinkerton. De maker en uitgever van Red Dead Redemption 2 vindt dat de tegenpartij wil profiteren van het succes van de game. De game verkocht namelijk meer dan elf miljoen exemplaren. Take-Two vindt de aanklacht onterecht, omdat andere films en games de naam ook gebruikten. Zo doken er Pinkerton-agenten op in de serie Deadwood (2004 – 2006), de film The Long Riders (1980) en de game BioShock Infinite (2013).

Daarom spant de uitgever samen met Rockstar een rechtszaak aan tegen het Pinkerton National Detective Agency. De uitgever vindt dat de naam “Pinkerton” valt onder fair use en dat dit onderdeel is van het eerste amendement van de grondwet van de Verenigde Staten.