Ride 2

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Ride 2

Het eerste deel van Milestone S.r.l.’s Ride werd nou niet bepaald met open armen ontvangen.  Vooral het beperkte aantal circuits en het grafische aspect van de game werden veel bekritiseerd. Dat moet beter kunnen en zo dachten ze er bij de Italiaanse studio ook over. Of dat ook gelukt is kunnen we nu, anderhalf jaar later, beoordelen in de vorm van Ride 2.

De Ride-serie doet sterk denken aan een motorvariant van de Gran Turismo-franchise. Daarmee heeft Milestone een klein gaatje in de drukke markt gezien dat nog niet gevuld was. Helaas werd het eerste deel niet zo goed ontvangen. Dit weerhield de in Milaan gevestigde studio er echter niet van om er een sequel uit te persen. Dit tweede deel liet ook niet zo lang op zich wachten en volgt na anderhalf jaar Ride op.

Ride 2 
 Pixel Vault

In Ride 2 kun je evenals bij Gran Turismo een verzameling voertuigen opbouwen. Vanzelfsprekend begint elke verzameling natuurlijk ergens en is dat hamstergedrag niet geheel onschadelijk voor je digitale portemonnee. Met je eerste motor zul je deze virtuele munten bij elkaar moeten zien te sprokkelen en dit gaat niet zo makkelijk als je zou denken. Deze motor is namelijk beduidend slechter dan die van je concurrenten, waardoor het behalen van eremetaal – en daarmee een lekkere boost voor je portefeuille –  nog knap lastig kan zijn. Het upgraden van je motorfiets is dus het devies, maar ook dat is niet kosteloos.

Naar gelang je betere motoren aanschaft, wordt de moeilijkheidsgraad al snel aanzienlijk makkelijker. Waar je in je eerste races nog van links en rechts voorbij gesneld wordt door je tegenstanders, draaien die rollen zich met een wat betere motor al snel om. Het achter je laten van de overige motorrijders wordt dan gauw een koud kunstje. Dat is natuurlijk lekker voor je spaarpot, maar dit maakt dat de balans in de game ver te zoeken is en het haalt toch een beetje de lol uit de game. Immers is het wel zo leuk als de tegenstand zo realistisch mogelijk is.

Ride 2 
 Pixel Vault

Een ander heikel punt is de kunstmatige intelligentie in de game. Meer dan eens ben ik tijdens mijn race door computergestuurde tegenstanders van mijn tweewieler afgeduwd, terwijl zij gewoon hun weg konden vervolgen. Meermaals ben ik hierdoor een podiumplek en een riant geldbedrag misgelopen, waardoor je je afvraagt waar je je best voor aan het doen bent. In plaats van ingehaald worden met een mooie inhaalactie a la Valentino Rossi proberen ze dwars door je heen te rijden, waardoor je  vervolgens al asfalt kussend een buikschuiver maakt en veel plaatsen terugvalt.

Grafisch gezien ziet het er allemaal wel wat beter uit dan bij de voorganger, maar het is nog steeds niet indrukwekkend of adembenemend. Degelijkheid voert de boventoon en sommige visuele aspecten aan de game weten zelfs dat niveau niet te halen. Zo is een race tijdens regenachtig weer een stuk minder prettig om naar te kijken dan een race bij droog of zonnig weer.  Als grafische pracht voor jou een belangrijk onderdeel vormt, dan hoef je van Ride 2 niet al te veel te verwachten.

Ride 2 
 Pixel Vault

Milestone heeft met Ride 2 ook zeker stappen gemaakt naar de goede richting. Zo heb je enorm veel keuze uit een groot scala aan motorfietsen die je kunt kopen en verzamelen. Vrijwel alle bekende en wat minder bekende merken zijn vertegenwoordigd. Het customizen heeft op zichzelf niet veel om het lijf, maar er zijn genoeg onderdelen te koop om je motor beter te laten presteren op het circuit. Het is daarnaast ook mogelijk om, weliswaar zeer beperkt, je rijder aan te passen. Het biedt een leuke afwisseling tussen de races door.

Ook is er in de game genoeg te doen. Je kunt er voor kiezen het online op te nemen tegen andere spelers, split screen met een vriend of vriendin op de bank te racen, zelf wat aan te kloten in de time trial of quick race-modus of door het deelnemen aan een van de vele evenementen. Tijdens deze evenementen kun je de meeste duiten innen mits je een goed resultaat neer weet te zetten.  Al met al is Ride 2 een degelijke racegame, maar weet deze niet op te boksen tegen de grotere jongens. Ook op het gebied van motorracen zijn er games die dit beter doen, al is het Gran Turismo-idee een goed en beproefd concept. Ride 2 mist nog te veel belangrijke elementen in de uitwerking.