Releaselijst januari

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Releaselijst januari

Januari betekent: nieuwe kansen, nieuwe doelen en natuurlijk ook nieuwe games! De ontwikkelaars lijken in januari echter nog hun winterslaap te houden. Onze lijst van gamereleases is daarom verrassend klein, maar dat wil nog niet zeggen dat er niets van belang tussen zit.

We mogen het jaar beginnen met een aantal verschillende releases. Zo komt de populaire Super Meat Boy opnieuw uit, deze keer op Nintendo Switch. Daarnaast verwachten we ook wat écht nieuwe games, waaronder Dragon Ball FighterZ, Monster Hunter: World en Dissidia Final Fantasy NT. Aan het eind van de maand mogen PlayStation 4-spelers tenslotte aan de slag met het eerste uitbreidingspakket van Call of Duty: WWII.

Super Meat Boy

In 2010 kwamen de eerste versies van Super Meat Boy op de markt voor pc en Xbox 360. De game was zo populair dat deze het jaar daarop ook voor iOS en Linux beschikbaar werd. Vier jaar later mochten ook PlayStation 4- en Vita-spelers aan de slag met deze woede-inducerende game. Weer een jaar later kregen ook spelers op Wii U deze mogelijkheid. Vanaf 11 januari kunnen ook Switch-gebruikers de uitdaging aangaan en zien of hun controllers deze ervaring overleven.

Super Meat Boy is ontworpen door het genie dat een jaar later The Binding of Isaac uitbracht: Edmund McMillen. Samen met Tommy Refenes en de ontwikkelaar Team Meat probeerde hij het verhaal van Meat Boy vorm te geven in een game die zowel verslavend als slecht voor je gezondheid is. Hoewel Super Meat Boy geen moeilijke of ingewikkelde mechanics bevat, is het door de lay-out van de maps soms millimeterwerk om jezelf door de game heen te worstelen.

De drang naar perfectionisme is dan ook een donker pad in dit spel. De game lijkt makkelijker dan hij is, waardoor spelers het vaak onderschatten. Dat wordt dan ook vaak hun ondergang. Toch is het een populaire game, misschien juist hierdoor. Nu is het nog maar de vraag hoe lang het duurt voordat de speedrunners de Switch-versie al doorgekamd hebben.

Dragon Ball FighterZ

Op 26 januari wordt de Dragon Ball-franchise opnieuw uitgebreid en de nieuwste toevoeging zal wederom een vechtgame zijn.  Deze 2.5-dimensionele vechtgame is ontwikkeld door Arc System Works, wordt gepubliceerd door Bandai Namco Entertainment en komt uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. In september mocht een van onze crewleden deze game al uitproberen en die heeft er toentertijd al van genoten.

In tegenstelling tot voorgaande games, neemt Dragon Ball FighterZ veel gameplaymechanics over van andere vechtgames. Zo bevat de game bijvoorbeeld teams van drie, iets wat we al eerder in Marvel vs. Capcom zagen. Hierbij bestuurt de speler één personage, maar kan deze steeds gewisseld worden. Soms helpen de teamgenoten bij het uitvoeren van bepaalde moves en combo’s. De speler wint pas wanneer alle drie de tegenstanders verslagen zijn.

Een Dragon Ball-game zou natuurlijk geen Dragon Ball-game zijn zonder de Dragon Balls. Met behulp van combo’s en andere speciale aanvallen, ontvangt de speler steeds een Dragon Ball. Na er zeven ontvangen te hebben, krijgt de speler een bonus van de draak Shenron. Een van de mogelijke bonussen is bijvoorbeeld het opnieuw tot leven brengen van een krijger.

Monster Hunter: World

Een hele andere groep gamers wordt op 26 januari blijgemaakt met het vijfde deel uit Capcoms Monster Hunter-reeks dat geen spin-off is. Hoewel de vorige twee games verkrijgbaar waren voor Nintendo 3DS, komt Monster Hunter: World uit op PlayStation 4 en Xbox One. Een pc-versie komt er ook aan, maar het is nog onduidelijk wanneer deze release plaatsvindt.

Zoals we dat gewend zijn bij Monster Hunter, ben je in de nieuwe game opnieuw een monsterjager die de taak gekregen heeft om op speciale wezens te jagen. De grootste verandering in deze game komt in de vorm van één grote wereld zonder laadschermen en met dynamische weerpatronen en een dag-en-nachtcyclus. Dit alles verandert de interacties die spelers met monsters hebben.

In Monster Hunter: World speel alleen of met maximaal drie anderen in een online modus. Hiermee begeven spelers zich in dezelfde wereld maar hoeven ze niet per se samen te spelen. Ze kunnen elkaar waar nodig wél te hulp schieten. Dit kan echter alleen met anderen die op hetzelfde platform spelen.

Call of Duty: WWII – The Resistance

Het eerste uitbreidingspakket van Call of Duty: WWII komt als eerste uit op PlayStation 4. Pc- en Xbox One-versies komen er ook aan, maar wanneer is nog onduidelijk. Vanaf 30 januari mogen PlayStation 4-spelers in ieder geval alvast aan de slag met vier nieuwe multiplayermaps, namelijk Anthropoid, Occupation, Valkyrie en Operation Intercept (Saint-Lô). De laatste hiervan is alleen beschikbaar in War Mode.

De map Anthropoid is gebaseerd op een poging een belangrijke Duitse officier tijdens de Tweede Wereldoorlog uit te schakelen. Dit heette in de werkelijkheid Operation Anthropoid en was gepland in Praag. Occupation daarentegen is een nieuwe versie van de Resistance-map in Parijs uit Call of Duty: Modern Warfare 3. Valkyrie maakt juist gebruik van de Wolfsschanze, een van Hitlers hoofdkwartieren, waar hij een paar jaar lang verbleef.

Naast deze multiplayermaps, voegt The Resistance ook een Nazi Zombie-map genaamd The Darkest Shore toe, wat zich op de Duitse archipel in de Noordzee genaamd Heligoland afspeelt. Dit is de derde zombie-map van Call of Duty: WWII en volgt de personages van de Prologue en The Final Reich.

https://www.youtube.com/watch?v=NwKnvYvoiAw

Dissidia Final Fantasy NT

Dissidia is een populaire vechtgame waarin allerlei personages uit de Final Fantasy-franchise samenkomen om met of juist tegen elkaar te strijden. De vorige twee games waren verkrijgbaar voor PlayStation Portable. Dissidia Final Fantasy NT is dan ook de eerste game van de reeks die op PlayStation 4 te spelen is, wat vanaf 30 januari kan. Tevens is dit de eerste Dissidia-game die Square Enix niet zelf ontwikkelt, maar waarvan de ontwikkeling aan Team Ninja overgelaten wordt.

Hoewel sommige elementen uit de vorige Dissidia-games behouden worden, is het gevechtssysteem van Dissidia Final Fantasy NT helemaal opnieuw ontworpen. Personages bezitten nog steeds twee verschillende aanvallen, namelijk Brave Attacks en HP Attacks, wat de Bravery of HP van tegenstanders aantast. Verschillende aanvallen hebben verschillende effecten op de personages.

Wat echter wel veranderd is, is het feit dat je nu in groepen van drie vecht, waarvan twee leden AI-bestuurd zijn als je ze zelf niet gebruikt. Bovendien worden karakters in vier klassen ingedeeld: Vanguards, Assassins, Marksmen en Specialists. Hiervan zijn Vanguards bijvoorbeeld sterk tegen Assassins, maar juist zwak tegen Marksmen.

Overige games:

–          3 januari: Outbreak: The New Nightmare (pc, Xbox One)

–          10 januari: Albert and Otto (Xbox One)

–          11 januari: The Escapists 2 (Nintendo Switch)

–          15 januari: Light Tracer (pc)

–          16 januari: Anamorphine (pc, HTC Vive, Oculus Rift, PlayStation 4, PlayStation VR)

–          16 januari: InnerSpace (pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch)

–          17 januari: Full Metal Furies (pc, Xbox One)

–          18 januari: World of Warships Blitz (Android, iOS)

–          19 januari: Digimon Story: Cyber Sleuth – Hacker’s Memory (PlayStation 4, PlayStation Vita)

–          19 januari: The Aquatic Adventure of the Last Human (Xbox One)

–          22 januari: Hidden Dragon: Legend (pc)

–          23 januari: My Time at Portia Early Access (pc)

–          23 januari: Iconoclasts (pc, PlayStation 4, PlayStation Vita)

–          23 januari: Lost Sphear (pc, PlayStation 4, Nintendo Switch)

–          23 januari: Total War: Warhammer II – Rise of the Tomb Kings (pc)

–          24 januari: The Inpatient (PlayStation VR)

–          26 januari: Railway Empire (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Releasedatum nog onbekend:

–          Celeste (pc, PlayStation 4, Nintendo Switch)

–          GNOG (pc, HTC Vive, Oculus Rift)

–          The Rest Strings Club (pc)

–          Mimic Hunter (pc)

–          Far Home Early Access (pc, HTC Vive, Oculus Rift)

–          Assassin’s Creed Origins – The Hidden Ones (pc, PlayStation 4, Xbox One)