Razer Ifrit

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Razer Ifrit

Soms komen bedrijven met oplossingen voor problemen waarvan je niet wist dat je ze had. In deze categorie valt ook de nieuwe Razer Ifrit-headset. Deze headset is bedoeld om ‘headsethaar’ voorgoed de wereld uit te helpen. Met de kans om voor een callcentermedewerker aangezien te worden, hebben we de Razer Ifrit getest op de redactie.


Gamen met een headset op heeft nogal wat voordelen. Je hebt vaak beter geluid dan via boxen in een kamer, je kunt via een microfoon praten met je medespelers en niemand om je heen heeft last van de herrie die je game maakt. Het nadeel is dat de meeste headsets je haar platdrukken. Tenminste: dat vindt Razer en daarom heeft het bedrijf de Razer Ifrit uitgebracht, waardoor je alle voordelen van een headset hebt, maar je haar in model blijft zitten.

It’s Britney, bitch

Met het design van de Razer Ifrit breekt Razer in ieder geval met de standaard headsetdesigns, die vooral bestaan uit grote oorschelpen en brede hoofdbanden. De Ifrit heeft een smalle, rubberen rand die je in je nek legt en over je oren. Daaraan hangen twee oordopjes waaruit het geluid moet komen.

Dat zijn de meest subtiele features van de Razer Ifrit, in tegenstelling tot de microfoon die om je gezicht heen gebogen is. Wanneer je de headset voor het eerst opzet en even in de spiegel kijkt, kun je het idee krijgen dat iemand je zo een podium op gaat slepen om mee te zingen en dansen in een Britney Spears-video.

Wirwar aan draden

Het opzetten van de headset gaat niet helemaal vanzelf. Het is nogal een wirwar aan draden die je moet zien te managen. Er loopt niet alleen een draad van de headset naar je pc of console, maar de twee oordopjes hangen ook aan een kabeltje. Als je een beetje allergisch bent voor kabels, is het op- en afdoen van de headset geen prettige ervaring.

Razer Ifrit

Als de Razer Ifrit eenmaal om je hoofd zit, is het prima. Er worden verschillende maten rubberen dopjes meegeleverd, dus het moet geen probleem zijn om de oordoppen goed in je oren te duwen. De rubberen band rust op je oren en zorgt ervoor dat de headset netjes blijft zitten. Op zich zit de headset prima, al wiebelt hij wel een beetje op en neer, maar op geen enkel moment is de headset tijdens het gamen van mijn oren gevallen.

De headset is door de rubberen band op je oren niet geschikt voor brildragers. Het is geen dikke band, maar als je al de pootjes van een bril op je oren hebt liggen, is er niet echt meer ruimte om de Razer Ifrit er ook op te laten rusten. Als brildrager moet je dus toch een keuze maken tussen het dragen van je bril of een platgedrukt kapsel.

Ondermaats geluid

Hoewel Razer’s claim dat je haar goed blijft zitten met de Ifrit klopt, is de geluidskwaliteit niet helemaal wat we gewend zijn van de fabrikant. De oordopjes kunnen wel lekker hard gezet worden, maar daar is alles mee gezegd.

Het geluid is wat schel en heeft weinig bas, waardoor het niet prettig muziek luisteren is met deze headset. Ook tijdens het gamen valt op hoe schel en scherp sommige geluiden zijn. Nu zit er altijd wel een verschil tussen de geluidskwaliteit van in-ear oordopjes en over-ear hoofdtelefoons, maar zelfs voor oordopjes is de kwaliteit ondermaats. Zeker gezien de kwaliteit die Razer normaal levert op dit gebied is het erg jammer dat de Ifrit hier tekortschiet.

Voor de streamers

De kwaliteit van de microfoon is dan wel weer boven verwachting voor een headset. De condenser microfoon onderdrukt omgevingsgeluid goed en pikt alleen dat op waar de microfoon op is gericht: je gezicht. Toetsaanslagen worden nauwelijks opgepikt, ook niet wanneer je een wat luider mechanisch toetsenbord gebruikt.

Razer Ifrit

De headset staat dan ook niet voor niets onder ‘broadcasting’ op de website van de fabrikant. Met de Ifrit moet je kunnen streamen zonder dat je een aparte opnamemicrofoon nodig hebt. Om die reden zit er ook een audio enhancer tussen de headset en de usb-aansluiting naar je console of pc. Hier kun je twee headsets op aansluiten, voor het geval je met z’n tweeën wilt gamen en/of streamen. Dat heb ik alleen niet kunnen proberen.

De goede microfoon maakt de Razer Ifrit interessant voor beginnende streamers en daarmee kan ook de aanschafprijs van € 99,- verantwoord worden. Naast de Ifrit heb je namelijk alleen nog een webcam nodig en je kunt beginnen met streamen vanaf je pc of console, al blijft het jammer dat je het tijdens deze stream-sessies met matig geluid moet stellen.