Razer BlackWidow Chroma V2

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Razer BlackWidow Chroma V2

Toetsenborden komen in allerlei soorten en maten en daarmee ook allerlei prijzen. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. In de categorie dure toetsenborden vallen ook degene die Razer aanbiedt, maar als je de fans gelooft, dan krijg je ook een uitstekende kwaliteit toetsenbord onder je vingers. De afgelopen jaren bleek dit wel, want de toetsenborden werden zowel door fans als critici goed ontvangen. In 2014 kreeg de BlackWidow Chroma V1 een release. Ook deze bleek zeer succesvol.  Nu is het alweer de beurt aan diens vervolg: de BlackWidow Chroma V2. Goed moment om te kijken hoe deze is en of deze je zuurverdiende centjes waard is.

Een kleine geschiedenisles: de eerste Razer BlackWidow stamt alweer uit 2010. Het gaat om een mechanisch toetsenbord dat al snel door veel gamers wereldwijd werd gebruikt. In de jaren die volgden was Razer heel hard bezig met het ontwikkelen van een eigen lijn mechanische switches. Dit om gamers een zo goed mogelijk aanbod te kunnen doen. In 2014 introduceerde het bedrijf de Chroma en konden we alle kleuren van de regenboog aanschouwen in diens toetsenborden. Aangekomen in 2017 zijn beide projecten samengekomen in de Razer BlackWidow Chroma V2.

Switches voor iedereen

De grootste vernieuwing aan dit toetsenbord is dat de switches in meerdere varianten te krijgen zijn. Mocht je dus €180 op zak hebben en daarmee naar de winkel gaan, dan is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen wat je van de switches verwacht. De Razer BlackWidow Chroma V2 komt in drie varianten; groen, oranje en geel. De groene en oranje variant zijn voor Razer niks nieuws, de gele is dat daarentegen wel.

Razer BlackWidow Chroma V2

Het verschil in de eerste twee varianten zit hem met name in het ‘lawaai’ dat de toetsen maken wanneer je deze indrukt. Zo is de groene volledig mechanisch en zorgt daarom voor een hoop extra tikgeluid. De oranje is daarentegen stil en zal dus nauwelijks geluid maken. Wel zijn deze groene en oranje variant vrijwel gelijk op het gebied van actuation: de mate waarin je een knop moet indrukken voordat deze reageert op je bewegingen. Hier komt de gele variant om de hoek kijken. Waar deze op 1,9 mm ligt bij de eerste twee, ligt deze bij de gele variant op slechts  1,2 mm. Dit toetsenbord is dus optimaal voor gamers die een zo snel mogelijke reactie nodig hebben, bijvoorbeeld tijdens het spelen van een first person-shooter.

Vernieuwingen

Als je kijkt naar de Razer BlackWidow V1, dan zul je in eerste instantie weinig grote verschillen zien. Het zijn er dan ook niet veel, maar de veranderingen die zijn gemaakt, zijn zeker noemenswaardig. Je zal het in eerste instantie niet zien aan de behuizing, maar deze is wel veranderd ten opzichte van de V1. Er zit namelijk een coating overheen die er voor zorgt dat het toetsenbord minder snel vuil wordt. Ook blijven er door deze extra laag geen vingerafdrukken meer achter op het toetsenbord, zoals dit bij de V1 wel het geval was.

Razer heeft ervoor gekozen om de microfoon-jack op het toetsenbord weg te laten. Nu zitten er dus alleen nog een USB-aansluiting en de 3.5mm koptelefoon-aansluiting. Het merendeel van de mensen zal hier echter niet naar omkijken aangezien de meeste headsets tegenwoordig aangesloten moeten worden middels een USB-aansluiting. De stekker van het toetsenbord bestaat uit twee USB-aansluitingen. De een is zodat je toetsenbord werkt en de ander zorgt ervoor dat de USB-poort als een passthrough kan dienen voor de poort die op je toetsenbord zit.

Razer BlackWidow Chroma V2

De kleuren van het toetsenbord zijn tussen beide versies vrijwel identiek gebleven. Het bedrijf heeft enkel een andere manier gevonden om dat te bereiken. Zo is het font van het toetsenbord wat meer simplistisch en kleiner geworden waardoor het licht minder door de toetsen zelf heen komt. Dit wordt echter weer goed gemaakt doordat ze de onderkant van switches een betere reflectie hebben gegeven. Al met al zorgt dit voor een gelijkwaardige ervaring. Ook de ledjes voor caps, scroll en num lock zijn weer aanwezig, al zijn ze in deze versie een stuk duidelijker te zien. Waar je de ledjes in de V1 totaal niet zag als je deze uit had staan, is dit bij de V2 wel het geval. Hierdoor kun je een stuk duidelijker zien of je deze wel of niet aan hebt staan.

Wat ook opvallend is, is dat de V2 geen gebruik maakt van een gouden USB-connector. Inmiddels is al bewezen dat een gouden connector niet perse beter is, al kan dit op den duur misschien wel een verschil uitmaken. Zo is een gouden connector bestendig tegen corrosie terwijl een normale connector dit niet is. Op korte termijn is dit dus eigenlijk niet te testen, maar wanneer je jouw toetsenbord op een goede manier onderhoudt, dan zal dit waarschijnlijk geen probleem vormen.

Polssteun

Wat ik zelf wel iets minder vond aan deze uitvoering is het ergonomisch kussentje, oftewel de polssteun die erbij geleverd wordt. Over de stijl zelf heb ik niks te klagen, het ziet er enorm gelikt uit en het is een los onderdeel zodat je zelf kunt besluiten of je deze tegen je toetsenbord aanlegt. Ook zit er een magneet in, waardoor hij niet steeds gaat schuiven. Of het een ergonomisch voordeel heeft, durf ik niet goed te bepalen. Wel weet ik dat ik het typen met dat ding onder mijn polsen geen aanrader vind. Je handen lijken net te hoog te liggen voor de toetsen, waardoor ik al snel besloot deze opzij te schuiven.

Razer BlackWidow Chroma V2

De macro-toetsen zijn hetzelfde gebleven en hier kan ik zelf enkel blij om zijn. Er zijn er vijf in totaal en deze bevinden zich verticaal aan de linkerkant van je toetsenbord. Deze toetsen kun je gebruiken als een soort snelkoppeling op een bepaalde actie. Een applicatie openen of een bepaalde key-combinatie zijn makkelijk toe te kennen aan een van de knoppen. Ook kun je in-game combinaties koppelen, zodat je met een druk op de knop een specifieke handeling uitvoert. Doordat er zoveel mogelijkheden zijn, zijn de macro-toetsen prettig terwijl je aan het gamen bent als zowel wanneer je bezig bent met andere computer-activiteiten.

Kermis in je toetsenbord

Wat ook weer terugkeert, zijn de kleuren waarmee je jouw toetsenbord kan uitrusten. Of je nu gek bent op felle kleuren of liever iets rustigers aan de ogen hebt, geen zorgen: de bijbehorende applicatie biedt voor ieder wat wils. Wel is er maar weinig veranderd in de standaard effecten die je kunt gebruiken. Zo kun je een kleur langzaam laten oplichten, enkel de toetsen verlichten die jij gebruikt of zelfs een volledige kermis-modus waarbij de regenboogkleurtjes zeer doen aan je ogen.

Er zijn twee nieuw effecten toegevoegd: Fire en Starlight. Fire is ook direct mijn persoonlijke favoriet. Zie het als een soort brandhaard in je toetsenbord met gele, oranje en rode kleuren die langzaam flikkeren, net als een echt vlammetje. Starlight zorgt ervoor dat er diverse toetsen oplichten en flikkeren in een kleur naar jouw keuze. Voor de heuse kleur-creatievelingen onder ons is er ook een heel groot voordeel: je kunt namelijk helemaal los op dit toetsenbord. Het internet staat vol met de gekste creaties die mensen ermee maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een toetsenbord in de stijl van de klassieker Pacman?

Razer BlackWidow Chroma V2

Razer Synapse

De rest van de Razer-applicatie genaamd Razer Synapse werkt ook ontzettend fijn. Het is namelijk geordend op alle verschillende opties waardoor het geheel overzichtelijk aanvoelt. Zo hebben de kleuren een eigen tabblad, maar ook de macro-toetsen zitten weer apart. Op deze manier hoef je niet door een lijst opties heen om net dat ene dingetje te zoeken, je hebt het namelijk zo gevonden. Ook wordt alles netjes uitgelegd zodat zelfs de leek op een rustige manier aan de slag kunnen gaan en het uiterste uit dit toetsenbord kunnen halen.

Razer heeft met de BlackWidow Chroma V2 opnieuw een goed product op de markt gezet. Met name de uitgebreide keuze in switches is aan te prijzen, omdat er op deze manier voor ieder wat wils is. Eigenlijk is het enige waar ik niet zo tevreden over ben het eerder genoemde ergonomisch kussentje. Het prijskaartje van €180 is ook geen zachte, laten we wel oprecht wezen. Als ik eerlijk moet zijn, dan kan ik dit toetsenbord wel enkel aanraden als je de eerste BlackWidow Chroma niet hebt (gehad). Daarvoor is er simpelweg te weinig veranderd. Ligt deze nog niet voor je computer, dan is de BlackWidow Chroma V2 een dikke aanrader.