Ratchet & Clank

archief
Amador Prado op 20 januari 2020
Ratchet & Clank

Sony heeft voor de PlayStation 4 een paar oude paarden van stal gehaald om op de current gen te mogen schitteren. Killzone en InFamous hebben met wisselend succes de stap naar de huidige generatie al gemaakt en Uncharted 4 zit nog in de planning. Gelukkig kunnen we nog een fan favorite gaan begroeten op de PlayStation 4, want Ratchet & Clank mogen het universum weer gaan redden in een remake. Alhoewel remake, de PS4 game wordt volgens ontwikkelaar Insomniac een herinterpretatie van het origineel uit 2002.

Het jaar 2016 moet de comeback worden van Ratchet & Clank, want naast de nieuwe game komt er ook een film uit die zal gaan over het duo. De laatste game van de langlopende serie, Ratchet & Clank: Into the Nexus, werd bijna drie jaar geleden een beetje lauw ontvangen dus is het hoog tijd voor revanche. Ratchet & Clank voor de PlayStation 4 werd vorig jaar op de E3 al heel even benoemd, maar de eerste concrete informatie en beelden kregen we in de loop van de E3 van dit jaar te zien. Hele kleurrijke beelden waarin duidelijk te zien was dat het grafisch flink wat stappen heeft gemaakt door de PS4. De trailer en gameplaybeelden toonden veel bekende elementen die fans van de serie meteen konden herkennen, maar toch was het net een beetje anders.

Ratchet-and-Clank-01

Insomniac heeft dus aangegeven dat het geen kopie van de eerste Ratchet & Clank wil maken en dat lijkt te lukken. Ze hebben de beste dingen uit vooral de eerste drie games gehaald en daar nog wat nieuwe elementen aan toegevoegd. Zo zagen we onze Lombax over een trein lopen dat me heel erg deed denken aan een level uit het eerste deel, alleen was deze zodanig aangepast dat het toch nieuw aanvoelde. Het arsenaal knotsgekke wapens is ook een mix van oud (denk aan The Bouncer, Mr. Zurkon en Pyrocitor) en nieuw. Dit zal ook gelden voor de verschillende planeten en de vaardigheden die Ratchet zal beheersen.

Wat er met het verhaal gaat gebeuren is nog erg onduidelijk. Insomniac is zoals eerder gezegd niet van plan een remake te maken en wil het verhaal maken met zowel elementen van de games als van de nieuwe film. Of zoals in de trailer geniaal stond beschreven; “Based on the movie that is based on the game.” Het achtergrondverhaal van Ratchet zal een grote rol moeten spelen volgens de ontwikkelaar, maar hoe dit gaat worden aangepakt is nog een beetje onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat alle bekende gezichten er weer in zitten. Naast Ratchet en zijn robot zien we bijvoorbeeld de terugkeer van de redelijk irritante “held” Captain Quark. De gesprekken tussen deze personages in de trailer klonken weer grappig en cynisch als vanouds. Ook waren er veel bekende gezichten in het vijandige kamp, waaronder de grote slechterik Chairman Drek uit het eerste deel van de serie.

Ratchet Boss Fight
Ratchet & Clank is voor veel PlayStation 4 bezitters toch een reisje door de tijd. Met de elementen van de zo succesvolle franchise en nieuwe toevoegingen belooft het een ouderwets leuke game te worden. Het is aan Insomniac om te kijken hoe ze deze herinterpretatie gaan invullen en hoe het verhaal gaat lopen. Of ze nu kiezen voor het oude vertrouwde of meer vernieuwing is nog erg vaag, maar wat ze ook kiezen tot nu toe lijkt deze game de goede kant op te gaan. Volgend jaar lente mogen we door de ruimte reizen met dit eigenaardige duo op de PlayStation 4 om boutjes en moertjes te verzamelen.