Rainbow Six: Siege gaat de strijd aan met sfeer verpestend gedrag

archief
Rohald De Bruyne op 20 januari 2020
Rainbow Six: Siege gaat de strijd aan met sfeer verpestend gedrag

Het bestrijden van sfeer verpestend gedrag en trollen op het internet en in games is een lastige strijd die al decennia woedt. Het probleem is dat mensen altijd nieuwe, creatieve manieren vinden om elkaar het leven zuur te maken. Hier is geen eenduidige oplossing voor, maar Ubisoft is het beu en gaat systematisch te werk.

Ubisoft gaat het sfeer verpestend gedrag van spelers in Rainbow Six: Siege systematisch aanpakken met een vierstappenplan. Dit hebben de ontwikkelaars bekendgemaakt via hun meest recente blog-post. De eerste stap is het monitoren van de chat. Er wordt in dit geval voornamelijk gekeken naar racistische en homofobe uitspraken. Voor deze transagressies kun je een banperiode krijgen van twee dagen, zeven dagen, vijftien dagen of permanente verbanning. De zwaarte van de straf wordt bepaald per casus.

Verder wordt het in de toekomst mogelijk voor spelers om zelf de chat te reguleren. Het wordt hierbij mogelijk om zelf te kiezen wat je van welke speler kunt lezen of horen. Daarnaast is er een chatfilteringsyteem in ontwikkeling. Deze software moet aanstootgevende taal herkennen en deze dan vervangen met het bericht dat deze taal niet wenselijk is in de community. Tot slot wordt er gewerkt aan een systeem om team-killing aan te pakken, wat nu nog veel gebeurt in verschillende game-modi ondanks dat er al een systeem ingesteld is. Ubisoft geeft aan door te hebben dat dit systeem niet perfect is en dat deze geoptimaliseerd moet worden. Deze aanpassingen en optimalisaties mogen we verwachten in het derde seizoen van de game.

Rainbow Six: Siege is niet de enige grote game die kampt met sfeer verpestend spelers en is ook niet de enige game die het nu harder aan gaat pakken. Eerder deze week legde Blizzard Entertainment al haar plannen uit voor de strijd tegen sfeer verpestende spelers in Overwatch.