Raiders of the Broken Planet

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
Raiders of the Broken Planet

Tussen alle grote namen op gamescom dit jaar verschijnt daar ook Raiders of the Broken Planet, een game van ontwikkelaar MercurySteam die ook de aankomende Metroid: Samus Returns ontwikkelt. Wij mochten Raiders of the Broken Planet alvast proberen.

In Raiders of the Broken Planet bevinden we ons op een van de manen van Saturnus waar een ontdekking wordt gedaan die ervoor zorgt dat een deel van de mensheid terecht komt op een stervende planeet ergens in het heelal. De mensheid kan niet van de planeet komen, waardoor er ruzies ontstaan en de mensheid wordt verdeeld in verschillende facties. Deze gevechten worden nog extra aangewakkerd door het krachtige Aleph, een mysterieuze kracht die iedereen speciale vaardigheden geeft. De oorspronkelijke bewoners van de planeet vinden het genoeg geweest en hun leider Harec besluit een aantal menselijke huurlingen tegen de mensheid op te zetten. De huurlingen, die nu Raiders heten, komen echter een hele nieuwe dodelijke vijand tegen.

Mix van verschillende games

Laten we meteen met de deur in huis vallen. De gameplaystijl van Raiders of the Broken Planet hebben we allemaal wel een keer gezien in andere games. Het eerste waar ik aan moest denken, was aan een combinatie van Overwatch en Gears of War. De karakters zijn allemaal net iets over de top en het schieten en bewegen speelt als een Gears of War-game. Ook het verkrijgen van zogeheten talent cards hebben we allemaal wel een keer gezien. Toch speelt de game verbazingwekkend lekker weg en al gauw vergeet je die andere vergelijkbare games.

Raiders of the Broken Planet 
 Pixel Vault

Dodensprong in het diepe

Ik besluit om eerst netjes de tutorial te volgen, waarbij ik als Harec zelf de kneepjes van het vak leer. Harec is een soort halve robot en heeft de rol van sniper. Waarbij andere games je in de tutorial vaak rustig laten beginnen, gaat het er hier meteen hard aan toe. Ik ga dan ook twee keer dood in de tutorial. Dat kan aan mijn eigen kwaliteit als gamer liggen, maar ik moest de controls even onder de knie krijgen  en het cover systeem werkt net iets anders dan ik gewend was van andere games. Ook kun je je vijanden stress bezorgen, waardoor ze zichtbaar worden door objecten heen. Echter gebeurt hetzelfde als je zelf een aantal keer geraakt wordt.

Genoeg karakters

Na de tutorial kun je beginnen met de campaign-missies. In de eerste campaign heb je vijf Raiders tot je beschikking. In mijn speelsessie heb ik er met drie kunnen spelen, de eerder genoemde Harec, Lycus, een vechter voor close combat, en Alicia, die vooral op alles wat voorbij komt schiet. Elk karakter heeft zo zijn eigen stijl en het wordt van tevoren aangegeven welk karakter het beste bij dat level past. Je bent niet verplicht om deze dan ook daadwerkelijk te kiezen. Net zoals in Overwatch moet je de aanvallen en zwaktes leren kennen van je karakter, waardoor je hem veel efficiënter kunt gebruiken. Door de minimale speeltijd die ik tot mijn beschikking had, heb ik dus niet elk personage uitgebreid kunnen testen. Voor mij speelde Lycus op dat moment het fijnste doordat hij met zijn shotgun flink wat schade kon toebrengen aan de hordes vijanden.

Raiders of the Broken Planet 
 Pixel Vault

Vier seizoenen

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je vier campaigns kunt spelen. De eerste is bij de release beschikbaar, de andere drie worden later uitgebracht. Gelukkig hoef je niet telkens te wachten tot het verhaal verder gaat want elke campaign heeft zijn eigen verhaal met eigen nieuwe Raiders. De verhalen lopen echter wel parallel aan elkaar, waardoor je dus op een gegeven moment referenties zult tegenkomen naar andere delen. Je kunt dus met gemak instappen in het derde deel en later deel één en twee aanschaffen.

Deze delen kun je tevens online met andere spelers spelen. De co-op-modus was namelijk het leukste van mijn gamesessie. Vooral de 4v1-modus was een favoriet. In deze modus speelt een speler de Antagonist en zijn de andere vier spelers Raiders. Van tevoren weet je niet of je een game met de Antagonist gaat spelen, waardoor het dus als een verrassing komt als er met grote rode letters staat dat iemand de game is binnengedrongen. Wat volgt is een modus waarbij je met vier man enorm goed moet samenwerken om de Antagonist en de computergestuurde minions te verslaan.

Zo kregen wij de taak om pilaren van Aleph te voorzien en kreeg de Antagonist de taak om ons zo snel mogelijk af te maken. Als de Raiders zestien keer zijn doodgegaan, heeft de Antagonist zestig seconden de tijd om elke speler nog één keer af te schieten waarna hij of zij het potje wint. Lukt dit niet, dan kunnen de Raiders gewoon verder met het voorzien van Aleph aan alle pilaren. Elk deel van het level heeft zo zijn eigen missie die volbracht wordt. Een grote chaos maar erg leuk om met een groep uit te voeren.

Raiders of the Broken Planet 
 Pixel Vault

Geld moet rollen…

Waar je voor menig game meteen 60 euro moet dokken voor de volledige game, waarna je er later achterkomt dat dit weggegooid geld is, pakt Raiders of the Broken Planet het anders aan. De game laat je de eerste drie levels, waaronder de tutorial, gratis spelen. Lijkt het je een leuke game, dan kun je een campaign aanschaffen. De campaigns kunnen in elke willekeurige volgorde gekocht worden. Het enige dat je mist als je besluit geen campaigns te kopen, zijn karakters en het verhaal dat parallel loopt aan de andere campaigns. In-game hoef je geen aankopen te doen als je dit niet wil, maar er zijn flink wat skins of speciale kaarten die je kunt kopen om je karakters unieker te maken dan die van de andere spelers.

Leuke toevoeging hieraan is dat de PlayStation 4-versie crossplay heeft met Steam en Xbox One met Microsoft pc.

Na de speelsessie van Raiders of the Broken Planet verliet ik met een gemengd gevoel de gamehal. Aan de ene kant vond ik het teveel lijken op games die momenteel razend populair zijn en aan de andere kant heeft Raiders of the Broken Planet zijn eigen gekke stijltje met eigen modi. Het is voor mij echt afwachten tot de game officieel uitkomt en ik rustig op mijn bank de game grondig kan testen.

Raiders of the Broken Planet 
 Pixel Vault

De game wordt verwacht op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. De tutorial en de eerste twee missies worden gratis beschikbaar gesteld in september. Daarna kun je  om de zoveel maanden een nieuwe campaign aanschaffen.