Project Scorpio biedt geen meerwaarde zonder 4K televisie

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Project Scorpio biedt geen meerwaarde zonder 4K televisie

De onthulling van Project Scorpio, de 4K console van Microsoft, was waarschijnlijk een van de meest besproken onthullingen van de E3. Gezien de onthulling zich merendeels beperkte tot testimonials over de verwachte kracht van het apparaat bleef er behoorlijk wat ruimte over voor vragen over de merkbare verbeteringen. Xbox-topman Phil Spencer gaf op Eurogamers vraag “moet ik gaan voor de Xbox One S of wachten op Scorpio?” een opmerkelijk, maar eerlijk antwoord.
Het antwoord op deze vraag is volgens Spencer namelijk sterk afhankelijk van de TV die je nu bezit. Volgens hem gaat Scorpio namelijk geen meerwaarde voor je hebben wanneer je een standaard 1080p televisie in je huiskamer hebt staan.

Heb je een 1080p tv, dan moet je deze (One S) box kopen, want Scorpio gaat dan niks voor je doen. Scorpio is ontworpen als een 4K console, en als je geen 4K televisie hebt, ga je de voordelen die we ervoor ontworpen hebben niet zien. Uiteraard kun je de Scorpio gewoon kopen. Als je later besluit een 4K televisie te kopen om je voordeel te doen met de verbeterde prestaties, dan zal de console er klaar voor zijn.

Een andere veelgestelde vraag over Scorpio is uiteraard de prijs, die momenteel nog onbekend is. Hoewel Spencer ook daar nog geen concrete informatie over kan loslaten, is het wel duidelijk dat de prijs van de Scorpio een stuk hoger zal zijn dan die van de Xbox One S, wat uiteraard begrijpelijk is.

Scorpio is voor de persoon die een 4K televisie heeft en gefocust is op 4K gaming. Het krijgt dan ook een premium price over de prijs waar we de Xbox One S voor gaan verkopen en beiden zullen gelijktijdig op de markt zijn. Scorpio is voor de 4K gamer. Daar is hij voor ontworpen.

Ook werd er even stilgestaan bij de vraag of de Xbox One S nuttig is om in huis te halen als je al een Xbox One hebt. Volgens Albert Penello van Xbox is het verschil tussen de twee consoles ‘onbeduidend’, wat hij aangaf in een interview met Eurogamer. Volgens Penello is het enige echte verschil de minimale extra processorkracht die beschikbaar is gesteld voor het verwerken van HDR. De Xbox One S is voor de rest gebaseerd op dezelfde architectuur als de huidige Xbox One. Het aanschaffen van de One S is dan ook alleen een upgrade als je baalt van het formaat van je huidige Xbox One of de adapter die deze voedt.