Pro Evolution Soccer 2018

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Pro Evolution Soccer 2018

De jaarlijkse vendetta tussen PES (Pro Evolution Soccer) en FIFA is weer van start gegaan. Dit jaar mochten we als eerst met PES aan de slag. Op gamescom werd ik uitgenodigd door Konami om een hands-on sessie met Pro Evolution Soccer 2018 en een presentatie bij te wonen. Hoewel we nog geen oordeel kunnen vellen over de strijd tussen FIFA en PES, hebben we al wel een aardig idee gekregen hoe de voetbalgame van Konami dit jaar in elkaar steekt .

Dat het ieder jaar weer een strijd is tussen Electronic Arts en Konami dat is ondertussen bij iedereen wel bekend. Elk jaar worden er weer dingen toegevoegd en bestaande functionaliteit verbeterd waarmee ze hopen een streepje op de ander voor te hebben. We hebben het dan bijvoorbeeld over verbeterde balcontrole, het nemen van vrije trappen en penalty’s en het toevoegen van nieuwe functionaliteit. Maar genoeg over deze rivaliteit. Laten we maar eens kijken wat PES 2018 ons te bieden heeft.

Meer, meer, meer …

Tijdens de presentatie over PES 2018 werd duidelijk dat Konami goed zijn best heeft gedaan om de licenties voor de teams en individuele spelers te verbeteren. Als je graag in de eredivisie speelt, is er in ieder geval geen probleem aangezien die volledig gelicenseerd is. Daarnaast krijgen ook tweede divisie een kans. Misschien niet die van nederland, maar wel bijvoorbeeld het in Engeland gelegen Fulham. Konami vindt het namelijk belangrijk dat ook deze clubs aanwezig zijn in de game.

Pro Evolution Soccer 2018 
 Pixel Vault

De Europa League en Champions League zijn ook weer aanwezig in PES 2018. Camp Nou, het stadion van FC Barcelona, is nog steeds exclusief beschikbaar binnen de game. Daarnaast zijn er nog 6 nieuwe stadions toegevoegd aan de line-up. David Beckham heeft een persoonlijke deal met Konami over hoe hij in de game zal verschijnen en Diego Maradona is toegevoegd aan de Legends. Dit is wel enigszins opmerkelijk, aangezien er eerder dit jaar nog een geschil lag tussen Konami en Maradona over portretrechten.

Wat is er nieuw?

Nieuwe functionaliteit kan natuurlijk niet ontbreken in PES 2018. Onder andere het volgende is toegevoegd: Online co-op, random selection match en ze hebben de UI van het menu een beetje op z’n kop gezet.  Door de nieuwe UI is het menu een stuk overzichtelijker geworden en kun je makkelijk onderscheid maken tussen de verschillende onderdelen.

Voor mensen die graag met vrienden tegen andere duo’s of trio’s spelen heeft Konami de online co-op flink verbeterd. Zo zijn de wedstrijdstatistieken duidelijker geworden, je kunt nu namelijk goed zien wie van de spelers wat gedaan heeft. Random selection is een oude favoriet uit PES, die dit jaar weer terugkomt in de game. Na jaren afwezigheid is het weer mogelijk om onderling spelers te ruilen voordat je de strijd aangaat.

Pro Evolution Soccer 2018 
 Pixel Vault

Balletje trappen

Nu is het toch maar eens tijd om daadwerkelijk wat over het voetballen zelf te zeggen. In de wedstrijd die ik tijdens mijn hands-on sessie mocht spelen was het in eerste instantie wel weer even inkomen. Voornamelijk omdat de meeste mensen de laatste jaren toch voor FIFA gaan en je in multiplayer met vrienden al snel weer de voetbalgame van EA onder de knoppen hebt. Toch kwam het balgevoel voor het vertrouwde PES snel terug. Om toch een beetje de vergelijking met FIFA te maken, vind ik het voetbal in PES toch altijd een stuk realistischer, al denk ik dat dat iets persoonlijks is. Zo voelen de balcontrole en acties die je uitvoert alsof je echt zelf aan het voetballen bent.

Ik zag ook geen rare collision tussen spelers, waar ik in FIFA nog wel eens last van heb. Daardoor voelt het allemaal heel natuurlijk aan.  De dieptepasses en de korte balletjes gingen na wat proberen feilloos en de flow zat er van de wedstrijd zat er goed in. Is dit dan misschien het jaar dat meer mensen voor PES gaan kiezen? Om echter een definitief oordeel te kunnen vellen, moeten we eerst nog even bij EA langs.

PES 2018 komt in Nederland op 14 september uit op PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One en pc.