Pro Evolution Soccer 2018
Houd je van voetbal én van gamen? Dan heb je pech met het aantal AAA-games waaruit je kan kiezen. De grote twee zijn Pro Evolution Soccer (PES) en Fifa. Ook in 2017 zijn beide spellen teruggekeerd en het is maar weer de vraag of de spellen aan de verwachtingen van spelers voldoen. Is PES het geld waard of kun je toch beter je geld investeren in iets anders? Ik nam de PlayStation 4-controller in handen en zocht uit wat PES te bieden heeft.
Toen ik de mogelijkheid kreeg om PES te gaan spelen, had ik gemengde gevoelens. Al jaren speel ik Fifa, niet wetende wat PES nou eigenlijk inhoudt. Ik koos altijd voor Fifa, aangezien mijn vrienden het spel ook bezitten. Dat maakte het spelen veel leuker. Toch was ik erg nieuwsgierig naar PES, omdat ik hier vaak kritiek over hoor. Verdient het spel deze kritiek? Dat was de grote vraag die bij mij leefde vóór het spelen van de game.
MyClub
Omdat mijn voorkeur ligt bij de online multiplayer en het vormen van een eigen team, ben ik in de game gelijk een kijkje gaan nemen bij het onderdeel MyClub. Het eerste wat je moet doen, is het selecteren van je thuisland en de club waarmee je speelt. Hier viel mij onmiddellijk op dat het aantal teams waarmee je in PES kunt spelen, beperkt is. Dit komt doordat Konami minder licenties heeft dan EA voor haar voetbalspel. Sterker nog, PES heeft fictieve clubs aangemaakt om het aantal speelbare teams te vergroten. Zo heet Manchester City in dit spel Man Blue en heet Manchester United op haar beurt Man Red. Van de Bundesliga zitten nauwelijks teams in het spel. Jammer, want dit maakt mijn speelervaring een stuk minder. Wie wilt nou niet dribbelen als onze fameuze Arjen Robben?
Zodra ik alles heb geselecteerd, mocht ik een trainer met een aan hem gebonden tactiek kiezen. Iedere trainer heeft namelijk zijn eigen opstelling. Best realistisch, vond ik zelf. Na mijn (veel te slechte) spelers te hebben gekregen, ben ik eens gaan kijken bij de rest van het MyClub-menu. Wat voor mij nieuw is, is dat er geen sprake is van een transfermarkt (voor spelers). Je kan niet jouw favoriete team zomaar bouwen. Het spel is dus erg gebaseerd op geluk, want hoe krijg je dan die legendarische Ronaldo of Messi?
Jorge Mendes is er niks bij
Dat kan ik je vertellen. MyClub werkt met scouts en zaakwaarnemers. Nadat je een wedstrijd gespeeld hebt, ontvang je MyClub-munten en als je hebt gewonnen, scouts. Laat ik beginnen met de scouts. Iedere scout heeft zijn eigen ‘specialiteit’. Enkele voorbeelden: spelers vinden uit Brazilië, spelers zoeken in de aanval, of spelers zoeken die breed inzetbaar zijn. Je kunt een zoekopdracht starten met drie scouts tegelijk. Zo kun je dus meerdere specialiteiten combineren om die ene jonge vleugelspeler uit Brazilië te vinden.
Daarnaast zijn er ook nog de zaakwaarnemers die je kunt gebruiken met MyClub-munten. In PES heb je speciale zaakwaarnemers en gewone zaakwaarnemers. Het verschil is dat je bij gewone zaakwaarnemers enigszins een keuze kan maken in wat je zoekt: aanvaller, middenvelder, verdediger of keeper. Bij de speciale zaakwaarnemer is dit totaal willekeurig, maar is de kans op een zeldzame speler groter. Na enkele uitdagingen te hebben voltooid met mijn team, kreeg ik de kans om gratis gebruik te maken van de speciale zaakwaarnemer. Ja hoor, wie kreeg ik? Cristiano Ronaldo. Dat is mij nog nooit overkomen in Fifa, dus ik moest hier best om lachen.
Een onwennige speelervaring
Uiteraard wilde ik gelijk met Ronaldo het voetbalveld op en checken hoe hij speelt. Daar ging ik dan, op zoek naar een tegenstander. Dit duurde helaas ellendig lang. Aan mijn internet ‘lag’ het niet. Dit was ook niet alleen bij de eerste wedstrijd, maar bij alle online wedstrijden.
Afijn, zodra je de eerste tegenstander gevonden hebt, krijg je voorafgaand aan het spelen kort te zien wat de speelstijl is van je tegenstander: veel hoge voorzetten, verdedigend en/of succesvol in passen… Best handig om allemaal te weten! Zo kun je jouw speelstijl tactisch aanpassen. Dit ging mij echter te ver voor de eerste keer.
Zodra ik met Cristiano op het veld stond, was ik erg nieuwsgierig naar de controls. Hier ging het grandioos mis. Ik was gewend aan de Fifa en heb zelfs nog mijn controls zoveel mogelijk hieraan aangepast, maar alsnog zonder enig resultaat in mijn spelkwaliteit. Dat ligt natuurlijk helemaal aan mijzelf. Het kostte mij in het begin aardig wat potjes om te wennen aan de andere besturing. Ik zie het echter wel als positief dat PES zijn eigen controls heeft, want dat maakt het spel wat meer eigen.
Laat reactievermogen
In PES wordt relatief weinig een rode kaart gegeven. Voor mijn gevoel komt dit door een laat reactievermogen. Tackles die je wilt maken treden ongeveer een seconde later pas in werking. Dat lijkt weinig, maar het voelt voor mij ellendig lang. Vooral omdat je juist op het moment van het indrukken van de knop die tackle wilt uitvoeren en niet die ene seconde later. Het was voor mij erg wennen aan dit late reactievermogen. Ook de bal afpakken ging voor mij moeizaam, omdat het ook hier een seconde duurde voordat de speler de handeling uitvoerde. Aan de andere kant mag natuurlijk gezegd worden dat dit wel wat leuks heeft, omdat je zo tijdens je huidige handeling eigenlijk al moet weten wat de volgende handeling wordt.
Ook het commentaar vond ik maar matig. Ik heb het ingesteld op Engels, maar wat moest ik toch denken aan Mr. Mackey van South Park. Die stem leek sprekend op die van één van de commentatoren en ik kon niks serieus nemen. Het klonk ook allemaal wat overdreven.
Mijn computergestuurde teamgenoten
Wat ik wel positief vind aan het voetbalspel in PES, is dat de AI heel goed op je inspeelt. Loop jij naar voren, dan staat de AI op de juiste positie om een pass of steekbal te ontvangen. Wat ook fijn is, is hoe bij ontvangst van een hoge bal twee spelers de strijd aangaan om de bal te krijgen. Zodra de bal dichtbij de spelers is, zie je een balkje dat weergeeft hoeveel kracht de spelers zetten. Door langer de juiste knop in te drukken, zet je speler meer kracht. Dit heeft als gevolg dat hij het duel wint en dat de bal richting de kant gaat waar de winnende speler het heen wilde hebben.
Wat dan weer jammer is, is dat in het geval waar mijn spelers per ongeluk de bal onderscheppen van de tegenstander, ze maar een beetje als luie donders staan te kijken als de bal een andere richting op rolt. Het duurt ook hier lang voordat naar de bal wordt gerend.
Interessant ervaringspuntensysteem
Na mijn eerste game viel mij opeens op dat een speler een level omhoog ging. Dat vond ik een erg gaaf element! Elke speler in het spel heeft dus zijn eigen level cap en naarmate je de spelers meer wedstrijden laat spelen, gaan de levels van die spelers omhoog. Hoe zeldzamer de speler, hoe hoger de level cap.
Dit is heel interessant, omdat je legendarische Cristiano zo niet van begin af aan overpowered is. Je moet ook hem daadwerkelijk trainen voordat hij de sterren van de hemel speelt. Daarnaast word je zo ook nog eens beloond om je speelstijl. Heb je gewonnen en veel succesvolle handelingen verricht met je spelers tijdens een wedstrijd, dan krijgen ook veel spelers ervaringspunten. Bij elk nieuw level gaat een vaardigheid van de speler omhoog, bijvoorbeeld koppen of schieten bij aanvallende spelers en fysieke kracht bij verdedigende spelers.
De carrièremodus
Ondanks dat ik meer van multiplayer spelen ben, moest ik ook een kijkje nemen bij de offline carrièremodus. Ik ging uiteraard voor een managerscarrière, waarin je jouw eigen team moet kiezen en dit moet ontwikkelen tot aan de top. Wat ik gelijk gaaf vond, was dat ik het uiterlijk van de trainer helemaal kon personaliseren. Dat gaf mij gelijk het gevoel dat ík de trainer was en de leiding nam. Dit personaliseren was best gedetailleerd. Een leuk begin van mijn carrièremodus!
Verder kun je één van de vele clubs die het spel te bieden heeft, kiezen en met dat team nieuwe spelers aanschaffen of juist verkopen of uitlenen. De truc is hier om een juiste balans te vinden tussen transferbudget en salarisbudget. Dit vormde voor mij al gauw een probleem, want ik leende veel spelers uit om hen ervaring op te laten doen. Dit ging echter ten koste van mijn salarisbudget, waardoor ik nieuwe spelers niet kon aantrekken tot mijn clubje uit de Engelse tweede divisie. Iets meer ervaring op doen dus…
Ik ben mijn carrière gestart in de Engelse tweede divisie met North West London. Je wordt van harte verwelkomd door de eigenaar van de club. Daarnaast helpt de clubsecretaris je met het leren van je managerstaken. Erg fijn en ook wel nodig, want de singleplayer heeft enorm veel functies en statistieken.
Heerlijk voor de statisticus
Zo uitgebreid heb ik de singleplayer in een voetbalspel nog nooit gezien. Dit is dan ook de eigenschap waarmee PES uitblinkt. Je ziet bijvoorbeeld in het Maandelijks rapport wie de beste spelers waren en wat de meest gebruikte tactiek was door jouw club. Verder zie je waar je zwakke punten lagen, in welke zone van het veld het meest gespeeld is, wat voor typen doelpunten je maakte en wat de slagingspercentages waren van verschillende handelingen.
Na een wedstrijd kun je ook heel gedetailleerde, individuele wedstrijdgegevens van spelers bekijken. Denk aan bezet terrein op het veld, doelpunten, onderscheppingen, passes, hoeveel tijd iemand heeft gespeeld, gedribbelde afstand, et cetera. In een apart menu kan je ook nog de parameters bekijken van je spelers, waarin je ziet wat hun prestaties zijn in het hele seizoen. Denk aan totaal aantal lange passes, passes door de lucht, voorzetten, slidings en nog veel meer. Dat kan voor de huidige maand, de vorige maand, of het hele seizoen.
Realistisch gevoel
Wat mijn managerscarrière nog leuker maakte, is dat er ook veel realistische elementen in het spel zitten. Zo krijgen spelers na verloop van tijd hun eigen bijnaam van de fans, zoals ‘De Draak’ of ‘De Netknaller’. Ook worden er derby’s gespeeld, waarbij de lat extra hoog ligt voor de club. Daarnaast kunnen spelers hun eigen teamrollen krijgen, zoals Leider, Sterspeler, Kwajongen, Protegé of één van de vele anderen. Iedere teamrol heeft zijn eigen effect, zoals een snellere groei, meer enthousiasme voor teamspelers om diegene heen of inzicht hebben in het spel van anderen. Tot slot wennen spelers steeds meer aan een nieuwe positie als je ze meer wedstrijden op die nieuwe positie laat spelen.
Je moet als manager dus enorm veel inzicht hebben in de statistieken, spelers en financiën om een club te kunnen leiden. Enkel voor het managen is PES niet geschikt, dan kun je beter Football Manager kopen. Ook de gameplay is niet wat dit spel goed maakt. Het is juist de combinatie tussen het managen en je eigen team kunnen bespelen wat PES zo leuk maakt. Het managen is zo gedetailleerd en na verloop van tijd voelt het spelen met jouw team erg fijn aan. Ik ben mijn weg naar de Premier League in ieder geval al begonnen.