Pro Cycling Manager 2018

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Pro Cycling Manager 2018

Je kunt wielerliefhebber zijn, omdat je elk weekend zelf met een mooie racefiets op pad gaat of omdat je alle grote koersen op de voet volgt. Er is de afgelopen jaren echter een derde manier om je liefde voor de fiets te kunnen botvieren en wel in Pro Cycling Manager. Daar kun je testen hoe je het er vanaf brengt als ploegleider en of je de gele trui in de wacht kunt slepen. Wij deden een poging in PCM 2018.

Net als dat er elk jaar nieuwe FIFA-, NHL- en F1-games uitkomen, staat er ook een nieuwe Pro Cycling Manager 2018 (PCM 2018) op het programma. Alle renners worden in het nieuwe deel voorzien van nieuwe data, de koersen van dat jaar worden virtueel uitgestippeld en er wordt weer een sprongetje vooruit gemaakt in de ontwikkeling van de serie. Helaas valt dat laatste erg tegen dit jaar. Het is alsof PCM 2018 tijdens de voorjaarsklassiekers zijn sleutelbeen heeft gebroken en daar nu tijdens de Tour nog altijd last van heeft.

Slechter afgewerkt dan de dopingonderzoeken van de UCI

PCM wint al jaren geen schoonheidsprijzen en bevat elk jaar weer een hele waslijst aan bugs. Dat vergeven we Cyanide Studios meestal wel, aangezien het elk jaar weer de nobele taak op zich neemt om tegen beter weten in een echte wielergame te produceren. In tegenstelling tot de FIFA’s en de Maddens gaan deze games namelijk niet met miljoenen over de toonbank en moeten ze het met een beperkt budget doen.

Pro Cycling Manager 2018

Toch is het jammer dat simpele bugs uit het voorgaande jaar opnieuw in PCM 2018 zitten en er een leuke lijst bij is gekomen. Zo kun je de game nog altijd niet normaal in het Nederlands spelen, omdat de tekst niet in de interface van de game past. Zonde van de resources die worden ingezet om de game te lokaliseren, maar ook zo iets simpels dat je het de ontwikkelaar moeilijk kunt vergeven.

Verder zou de AI verbeterd zijn, maar ondervond ik meer problemen met mijn renners dan ooit tevoren. Het klopt dat de sprints iets soepeler verlopen en kopgroepen wat groter zijn geworden. Dit alles valt helaas in het niet bij alle vreemde acties die de AI nog altijd uithaalt. Zo laten renners zich zonder reden uit een peddelend peloton zakken of gaan als een malle op kop rijden als er iemand anders uit de ploeg in de kopgroep vooruit is. Dat is an sich frustrerend genoeg, maar als dan de commentator ook nog eens benadrukt dat het peloton vaart maakt omdat sommige ploegen geen mannetje mee hebben, wil je het liefst met een motor door het peloton heen jagen.

Taalvirtuoos Maarten Ducrot

Natuurlijk kun je het de renners niet kwalijk nemen dat de game vol vreemde bugs zit en tel je een keer tot tien terwijl je tot de wielergoden bidt dat ze alsjeblieft in 2019 dan toch de commentaarstem van PCM willen vervangen. Deze is al zolang als ik PCM speel hetzelfde en heeft daarnaast meer standaardzinnetjes dan alle NOS-commentatoren bij elkaar, en dat wil wat zeggen.

Pro Cycling Manager 2018

Je kunt voor dit jaar het commentaar er nog maar even beter zelf bij bedenken, net als het gevoel dat er een grondig vernieuwd deel voor je klaarligt in de schappen. Grafisch ziet de game er hetzelfde uit, de interface is niet vernieuwd en Paradox heeft nog altijd veel moeite om een complete lijst met licenties te krijgen.

Al is daar wel enige vooruitgang geboekt, want Chris Froome is definitief Chris Run-af en zijn er nog maar enkele renners die onder een pseudoniem rondrijden. Gelukkig is de carrière van Civendash al op zijn retour, dus dat probleem lost zich vanzelf op. Mocht je toch met de sprinter onder de échte naam willen koersen, dan kun je nu al terecht bij een van de custom databases in de Steam Workshop, maar bij de meeste renners is dat niet noodzakelijk.

Voor de carrièretijgers

Verder beperken de veranderingen in PCM 2018 zich voornamelijk tot de carrièremodus van de game. Zo is het binnenhalen van nieuwe renners aan het einde van het seizoen een stukje lastiger geworden en moet je meer je best doen tijdens het onderhandelen. Daar speelt ook in mee dat renners nu nog beter tevreden gehouden moeten worden gedurende het seizoen.

Pro Cycling Manager 2018

Dit kun je nog steeds goed in de gaten houden in het overzichtsscherm van je belangrijkste renners. Hier kun je ook onder het kopje knechten per hoofddoel van een kopman bepalen wie er als knecht meegaan. Meer goede knechten en wedstrijden die bij de specialisatie van je renner passen, zorgen doorgaans voor goede resultaten en blije renners. In de Be a Pro-modus doe je dit alles met één renner in plaats van een heel team en daar is ook de mogelijkheid van een tweede specialisatie toegevoegd. Als je je dus op sprinten en rondes wilt richten, dan kan dat.

Toch is de meest uitdagende modus nog altijd de carrièremodus, waarin je een heel team naar Parijs en daar voorbij moet brengen. De enige opvallende verandering die ik daar heb kunnen ontdekken is dat er duidelijke gevolgen zijn gedefinieerd voor de verschillende niveaus van tevredenheid van je renners. Als je matig presteert kun je meteen zien of je de sponsor vaarwel kunt zeggen aan het einde van het seizoen. Als je het goed doet zie je hoeveel extra sponsorgeld je kunt verwachten.

Fietsen voor een goed doel

Wanneer je PCM 2017 al in je Steam-bibliotheek hebt staan is er eigenlijk geen enkele reden waarom je deze moet vervangen met PCM 2018. Het is makkelijker en een stuk goedkoper om gewoon een geüpdate database uit de Steam Workshop te halen. De enige reden om PCM 2018 wel in huis te halen is als je de studio wilt steunen en hoopt dat ze daardoor volgend jaar wat grondigere veranderingen kunnen doorvoeren. En we PCM 2019 niet de stempel van peperdure patch hoeven te geven.