Post Facto: E3 Special

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Post Facto: E3 Special

Zoals we allemaal weten was de afgelopen week erg druk. De week van de E3 staat bekend als een game-extravaganza. Het is dan ook geen verrassing dat deze week uitpuilt van aankondigingen, persconferenties en gameplay trailers. Zo’n grootschalig internationaal evenement brengt altijd hoogte- en dieptepunten met zich mee. Tijd om te vragen wat de crew hiervan vond.

Het was deze week dus tijd voor de E3 2017 in L.A. Vanaf een grote afstand hebben wij de conferenties mogen meemaken in de veiligheid van onze woningen. Sommigen van ons stonden op afzichtelijke uren naast hun bed om bijvoorbeeld de conferentie van Bethesda mee te maken. Maar wat zijn de grootste verrassingen die we hebben meegemaakt? Wat waren de grootste blunders van de grote publishers? En wat was het absolute hoogtepunt?

Robert Zomers

De trailer en aankondiging van Beyond Good and Evil 2 was voor mij het hoogtepunt. Kippenvel. En dat terwijl we nog geen stukje gameplay of ingame beelden gezien hebben. Een meer verstandige keuze is dan ook misschien Assassin’s Creed Origins of Mario + Rabbids Kingdom Battle, maar ik heb al het vertrouwen dat Michel Ancel iets heel bijzonders aan het maken is.

Mario + Rabbids Kingdom Battle 
 Pixel Vault

Het dieptepunt was voor mij helaas de presentatie van Bethesda. Uiteraard ziet New Colossus er vet uit en horrorfans maken vast een sprongetje in de lucht voor The Evil Within, maar ik was niet zo vroeg op voor de aankondiging van twee sequels. Ik wil een nieuwe IP!  

Paul Selman

Tijdens de E3 zijn er weer boordevol kwalitatief goede games gepresenteerd. De technologie verbetert ieder jaar weer en dat zie je terug in de graphics en innovatie in de gameplay. De E3 heeft ons nog niet heel veel gameplay getoond, maar ik heb toch wel enkele favorietjes

Op de eerste plek komt voor mij Assassins’ Creed Origins. Wow, wat een graphics. Daarbij komt ook nog eens dat het zich in Egypte afspeelt. Ik kijk er nu al naar uit om alle uitkijktorens te beklimmen en het Egyptisch rijk te verkennen. Daarnaast wekt het spel Anthem veel interesse bij mij. Waar ik Horizon: Zero Dawn bewonder om haar open wereld, baal ik ervan dat de game enkel singleplayer te spelen is. Anthem bevat wel multiplayer, zelfs gecombineerd met een futuristische stijl. Daar houd ik van. Tot slot ben ik erg benieuwd naar Need for Speed Payback. Ook hier zagen de graphics er goed uit, maar wil ik eerst nog meer gameplay zien om een goed oordeel te vellen.

AC Origins 
 Pixel Vault

Jordy Nieuwenhuis

Ahh de E3, de plek waar alle nieuwe games en hardware worden aangekondigd. Helaas is dit echter de laatste jaren al niet meer het geval. Steeds meer wordt er kort voor de E3 al van alles ‘gelekt’ of kiezen de uitgevers er zelf al voor om het te delen (I’m looking at you Ubisoft).

Desalniettemin was ik wel blij met de nieuwe trailers en gameplaybeelden van de al reeds aangekondigde games. Als fervent Sony fanboy zat ik dan ook om 3 uur ‘s ochtends klaar voor de persconferentie en ik ging giechelen als een klein kind toen ik Kratos met zijn majestueuze baard voorbij zag komen. Ik heb echt ontzettend zin in die game en kan niet wachten tot 2018 om hem te gaan spelen.

God of War 
 Pixel Vault

Maar de grootste verrassing kwam misschien nog wel van Nintendo. Na de aankondiging van een nieuwe Pokémon core game voor de Nintendo Switch, flitste er opeens een plaatje voorbij met de tekst “Metroid Prime 4. Now in development for Nintendo Switch”. Toen sloeg mijn hart toch wel een paar slagen over. Ook al was dit het enige wat er over gezegd is, zit ik al vol smart te wachten op de game.

Kevin Rombouts

Met zo’n propvolle week als deze mogen we onszelf altijd weer in de handjes knijpen. Of je nou kijkt naar wat er dit jaar nog in de winkels ligt, of wat ooit moet gaan komen: ik heb er zin in. Het is dan ook misschien maar beter om zo’n dergelijke tweedeling te maken om te kijken waar ik het meeste zin in heb. In het nabije vooruitzicht ligt de bizarre combinatie van Mario en de Rabbids. Bij de eerste lekken dacht ik nog: Da f*ck? Maar na het zien van de beelden ben ik overtuigd: dit wordt een heerlijke titel om lekker in de trein te spelen. De bekende gezichten van Mario, de hilariteit van de Rabbids en het stukje tactiek dat zo uit XCOM zou kunnen komen. Sign me up!

Anthem 
 Pixel Vault

Gaan we iets verder vooruitblikken, dan heeft Anthem mijn aandacht getrokken. Ik heb het idee dat BioWare een hele grote middelvinger heeft willen opsteken naar Bungie. Iets wat overigens aardig is gelukt met de beelden die we zagen. Natuurlijk weet ik ook wel dat dingen nauwelijks uitpakken zoals ze op de E3 worden getoond, maar een mens mag toch hopen? Lekker met een paar vrienden of collega’s wat missies voltooien in toffe mechanische pakken, of heerlijk alleen de wereld verkennen. Laat maar komen die hap!

Tim Miechels

Mijn hoogtepunten van deze E3 waren Anthem en Beyond Good and Evil 2. Daarnaast ben ik erg onder de indruk van Detroit: Become Human. Ik ben erg geïnteresseerd in de filosofische vragen die bij het bestaan van androids komen kijken. Als er androids zouden bestaan, zouden ze dan dezelfde rechten hebben als mensen, of zouden we ze als gebruiksvoorwerpen behandelen? Detroit: Become Human tapt wat dat betreft uit hetzelfde vaatje als films als Bladerunner en daar word ik erg vrolijk van.

Detroid become human 
 Pixel Vault

Ook voor mij was de persconferentie van Bethesda de grote teleurstelling van deze E3. Er was geen spoor te bekennen van Starfield, de science fiction-RPG waar Bethesda volgens de geruchten aan zou werken. In plaats daarvan kregen we twee vervolgen en nóg eens twee nieuwe versies van Skyrim te zien. Daarnaast miste ik From Software op deze E3. Nu de Dark Souls-serie officieel is afgerond, hoopte ik stiekem dat de Japanse ontwikkelaar een nieuwe titel aan zou kondigen binnen de reeks.

Jessica de Haan

Dit jaar kan ik niet één hoogtepunt kiezen. Ik wacht al jaren op Detroit: Become Human, dus het was heerlijk om daar eindelijk iets meer van te zien. Als fan van Mass Effect leef ik uiteindelijk voor alles omtrent de ‘menselijkheid’ van AI. Naar de nieuwe IP van Bioware keek ik ook uit en het stelde me niet teleur. Hopelijk heb ik tegen die tijd alleen wel vrienden die de game ook kopen. Een pc die het aankan zou natuurlijk ook handig zijn.

Daarnaast verbaasden de beelden van Assassin’s Creed Origins me. Dit is dan ook de eerste game waar ik sinds Assassin’s Creed III naar uitkijk. Het feit dat het terug naar de roots lijkt te gaan terwijl het zichzelf opnieuw probeert uit te vinden, trekt me aan.

Last of Us 
 Pixel Vault

Een dieptepunt moet ik echter ook noemen: het feit dat Sony geen The Last of Us Part II toonde. Ik moet toegeven dat ik ietwat gilde toen die game tijdens de PlayStation Experience aangekondigd werd. Net als vele anderen hoopte ik er dan ook meer van te zien op de E3, maar helaas gebeurde dat niet. Het wachten gaat dus door.

Jermaine van Haarlem

Ik sluit me aan bij Robert. Beyond Good and Evil 2 lijkt een ontzettend leuke game te worden met een heel nieuw universum waar ik mijn tanden in wil zetten. Het is natuurlijk even wachten op gameplaybeelden en meer details over het verhaal. Het enige dat ik jammer vond, is dat de hoofdpersonages van deel 1 niet aanwezig zijn, maar wellicht dat ze toch op de een of andere manier in de game voorkomen.

Verder was voor mij Battlefront 2 een hoogtepunt. Als Star Wars-fan word ik hier enorm blij van. Natuurlijk is het niet heel origineel en hebben we het allemaal al een keer gezien, maar er is zeker naar de fans geluisterd. Sony wist mij met de eerste God of War al te boeien en daar is met de nieuwe trailer geen verandering in gekomen. Een game die zijn beste tijd gehad leek te hebben komt nu terug in een verfrissend concept.

Star Wars Battlefront 2 
 Pixel Vault

Twan Alofs

Om heel eerlijk te zijn, heeft de E3 me weinig kunnen bekoren dit jaar. Dit heeft er vooral mee te maken dat er veel vervolgdelen zijn getoond. Bij veel games had ik dan ook een ‘been there, done that’-gevoel. Voorbeelden waren Assassin’s Creed, Far Cry 5 en Uncharted: The Lost Legacy. Aan de andere kant realiseer ik me ook hoe ontzettend hypocriet de volgende woorden zijn. Ik verheug me namelijk enorm op F1 2017, over ‘been there, done that’ gesproken. Toch laten de beelden (en de ervaringen van andere journalisten) zien dat de game dit jaar heel anders wordt. Net als in het echt hebben de wagens veel meer grip. Verder zien de klassieke wagens er ook gruwelijk uit.

Goed, dit was een van de spaarzame hoogtepunten. Een game die me echt de mond deed openvallen was A Way Out. Holy shit, wat wil ik die graag spelen zeg. De verhaallijn sprak me aan, de graphics waren tof en de animaties zagen er goed uit. Ik vind het ook supertof dat je de game alleen in co-op kunt spelen. Eindelijk weer eens ouderwets samen op de bank een dikke game doorlopen. Ik kan echt niet wachten!

A Way Out 
 Pixel Vault

Rohald De Bruyne

Zoals mijn collega’s al van me weten, sta ik altijd erg cynisch tegenover de E3. In mijn opinie is het allemaal een marketingpraatje, dus vaak ben ik meer op zoek naar wat ze me niet laten zien en vertellen, in tegenstelling tot focussen op alle buzzwoorden en video’s met hoge edit-waarden. Zeker de laatste jaren moet ik erg mijn best doen om niet op een tirade te gaan over betaalde DLC voor AAA-games, schaamteloze cash-grabs en andere verachtelijke bedrijfspraktijken.

Ondanks mijn eeuwige cynisme kan ik het toch niet laten om een klein beetje hoopvol te worden bij de nieuwe beelden van Spider-Man. Zal ik deze keer weer voor het echt als Spider-Man door de stad kunnen slingeren, zoals in Spider-Man 3? De tijd zal het leren. Een andere game waar ik verrast door werd, was Assassin’s Creed Origins. Al jaren heb ik een persoonlijke vete rond deze franchise, omdat Ubisoft geen enkele blijk gaf van ontwikkeling of innovatie. Met wat we nu tijdens de E3 zagen, ben ik blij verrast. Hoewel bepaalde game-elementen duidelijk ‘geleend’ zijn van games zoals The Witcher 3, is dit nog altijd beter dan stagnatie. Zoals men soms wel zegt: goed gejat is beter dan slecht bedacht.

Spider-Man 
 Pixel Vault

Zoals je ziet hebben we ons aardig vermaakt met de E3 van dit jaar, maar het liefste horen we wat jij, onze lezer, vindt. Voor welke games ben jij het meest gehyped? Wie heeft volgens jou de E3 2017 gewonnen? En wie heeft verloren? We lezen het graag!