Populaire YouTubers mogelijk betrokken in Counter-Strike schandaal

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Populaire YouTubers mogelijk betrokken in Counter-Strike schandaal

Twee YouTubers, bekend onder de namen TmarTn en ProSyndicate, zouden betrokken zijn bij een schandaal rondom Counter-Strike: Global Offensive. De twee zouden een website voor weddenschappen rondom de game promoten op hun kanalen, terwijl ze dit niet vermelden. Dit is volgens de Amerikaanse wet echter verboden.

Het nieuws rondom het schandaal kwam aan het licht nadat YouTube-kanaal h3h3Productions, samen met HonorTheCall, een video publiceerde rondom de praktijken van de twee gamers. Volgens de video zouden de kanalen van zowel TmarTn als ProSyndicate promotie hebben gemaakt voor CSGO Lotto. Wat de twee echter niet wisten te vermelden in hun video is dat ze respectievelijk president en vice-president van de website zijn.

Op de YouTube kanalen, samen goed voor zo’n 14 miljoen fans, zijn verschillende video’s te vinden waarop de gokwebsite wordt getoond. Op deze website kunnen spelers ‘wapenskins’ inzetten op wedstrijden. Dit kan zeer lucratief zijn: in een van de video’s van Trevor Martin, bekend als TmarTn, is te zien hoe hij voor ongeveer 13.000 dollar aan skins weet te winnen.

In de video’s is te zien hoe het tweetal de site gebruikt onder het mom van “dat ze interesse zouden hebben in de website en dat ze mogelijk een sponsorschap aan willen gaan.” Uit documenten blijkt echter dat Martin in die tijd al te boek stond als oprichter van de website. Ondertussen staan onder de verschillende video’s wel teksten over de band tussen de YouTubers en het bedrijf, maar dit is volgens het Internet Archive pas afgelopen week gebeurd, nadat de video van HonorTheCall online kwam.

Wat de gevolgen precies zullen zijn voor het tweetal is nog niet bekend. In de Verenigde Staten is het verboden om te verzwijgen dat iemand wordt gesponsord of eigenaar is van een bedrijf wanneer men daar reclame voor maakt. Mocht het tweetal schuldig worden bevonden, dan zullen ze beide flinke straffen krijgen. De video’s van Martin zijn ondertussen offline gehaald.