Poochy & Yoshi’s Woolly World – Wii U-versie 1.5

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Poochy & Yoshi’s Woolly World – Wii U-versie 1.5

Het is weer de beurt aan een van de iconen van Nintendo: de lieve, schattige en groengekleurde dino met de naam Yoshi. We zagen hem voor het eerst in 1990 toen hij verscheen in Super Mario World. Spelers werden meteen verliefd op hem en dat blijkt voornamelijk uit de reeks games die jaren daarna volgden. Zo was het in juni 2015 de beurt aan de Wii U om Yoshi te laten shinen in Yoshi’s Woolly World. In een Nintendo Direct werd duidelijk dat ook bezitters van een handheld aan de slag kunnen met deze, ietwat aangepaste, game met de nieuwe naam Poochy & Yoshi’s Woolly World. Deze verschijnt al op 3 februari, dus Nintendo vond het een goed plan om deze week een demo uit te brengen waar ik mee aan de slag mocht.

Kleurrijke wol

Tijdens de Nintendo Direct is al duidelijk geworden dat de game vrijwel identiek is aan zijn grote broertje op de console. Toch kunnen we ook diverse veranderingen verwachten gezien we een van de favoriete personages uit de franchise ook mogen verwelkomen op de handheld. Het gaat hier om het immer schattige hondje Poochy, die net als de omgeving en Yoshi zelf, uit wol bestaat. Doordat de vormgeving uit wollen voorwerpen bestaat, is de wereld enorm kleurrijk en tegelijk heel schattig. De game spat van je scherm en dat wordt eigenlijk al meteen duidelijk wanneer je de demo opstart en het startscherm te zien krijgt.

Poochy & Yoshi's Woolly World 
 Pixel Vault

Wat ook meteen duidelijk is, is dat de demo twee diverse levels te bieden heeft. Deze zijn zichtbaar vanaf het startmenu en op goed geluk klikte ik de eerste aan en startte het level. Voordat ik echt aan de slag kon, kreeg ik nog de keuze tussen het normale en het makkelijke niveau. Het makkelijke niveau houdt in dat Yoshi vleugels krijgt en daarmee niet meer kan vallen. Ook zorgt het ervoor dat hij standaard een stukje boven de grond zweeft; het is maar net wat je prettig vindt. Ik voelde me zelfverzekerd genoeg om het normale niveau te proberen en besloot daar maar voor te gaan.

Teleurstellende demo…

Poochy & Yoshi’s Woolly World is een 2D-platformer die vergelijkbaar is met de Mario-games. Het is de bedoeling dat je over dingen heen springt, vijanden in de vorm van Shy Guys verslaat en het einde van het level bereikt. Het leuke aan Woolly World is dat je niet voor eeuwig vastzit aan de groene kleur van Yoshi, maar je per level vijf bolletjes wol kan verzamelen die een geheel nieuw gekleurde Yoshi kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld zelfs een Yoshi krijgen die gekleurd is als een watermeloen.

Poochy & Yoshi's Woolly World 
 Pixel Vault

Terwijl ik me een weg baande door de wollen Shy Guys, viel me al snel iets op: dit is exact hetzelfde level als de eerste uit de Wii U-versie. Iets wat op zich logisch is, gezien het grotendeels een port is, maar toch ietwat jammer. Nu dacht ik in eerste instantie, er is nog een level. Helaas bleek het hier hetzelfde geval te zijn, het was level 1-7 uit de consoleversie. Natuurlijk was het net dat level waarin water een rol speelt en de meeste Nintendo-fans begrijpen mijn aversie voor water in game-levels. Maar uit deze twee levels bestond de demo, waardoor ik totaal geen nieuwe elementen heb kunnen zien die Nintendo toch belooft op de 3DS te zullen bieden.

… maar de titel wordt tof

Hoewel de demo dus wat tegenviel omdat ik niks nieuws heb kunnen zien, is wel meteen te zien dat ook deze titel het goed gaat doen op de handheld. Zoals ik hierboven eigenlijk al benoem, knalt de schattigheid van je scherm, iets wat de game een absolute must maakt voor elke Yoshi-fan. Daarnaast maakt het spelen van de levels meteen duidelijk dat het opnieuw goed werkt. Nintendo doet het eigenlijk altijd wel goed met zijn 2D-platformers en Poochy & Yoshi’s Woolly World lijkt hier vooralsnog geen uitzondering op te worden.

Poochy & Yoshi's Woolly World 
 Pixel Vault

Het is dus alleen nog even de vraag of Poochy het stokje op een goede manier over weet te nemen in de levels die in het teken van hem staan. Maar als we de besturing van Yoshi mogen geloven, zal dat vast helemaal goedkomen. Al blijft het nog even de vraag of het hondje de game ook leuk weet te maken voor mensen die Yoshi’s Woolly World al hebben gespeeld. Het lijkt er voor nu nog even op dat de game voor hen nog niet echt meerwaarde weet te bieden. Nog heel even duimen draaien voordat we hier antwoord op kunnen geven en opnieuw aan de slag kunnen met het schatje van Nintendo op 3 februari.