Polymorfen in games

archief
Tim Miechels op 20 januari 2020
Polymorfen in games

Waarom zou je voor één personage kiezen als je er ook verschillende kunt spelen? Polymorfen is een vaardigheid of spelelement in games dat ervoor zorgt dat je niet het hele spel vast zit aan één personage met dezelfde set vaardigheden. Of het nou polymorfen, shapeshiften of transformeren heet; het principe is erg populair in games. Soms als cruciaal spelelement, soms als bizarre gimmick. Naar aanleiding van de polymorfende Octolings uit Splatoon 2, onze game van de maand, bespreken we vijf games waarin polymorfen een grote rol speelt.

Elementaire krijgers in Kameo: Elements of Power

Kameo: Elements of Power draait volledig om het transformeren in verschillende wezens. In deze Xbox 360-launchtitel speel je als de elf Kameo. Als Kameo van haar moeder de kracht tot zelf-transformatie krijgt, wordt haar zus, Kalus, jaloers en bevrijdt de trollenkoning. In een poging dit recht te zetten verliest Kameo de elementaire krijgers waarin ze kan transformeren. Het doel van de game is om je elementaire krijgers terug te vinden en je familie te redden uit de klauwen van de trollenkoning en je kwaadaardige zus. Als je een elementaire krijger terugvindt, kun je in hem transformeren en zijn krachten gebruiken.

Polymorfen in games

In totaal zijn er tien verschillende krijgers waar Kameo in kan transformeren. Zo is er Pummelweed, een plant met bokshandschoenen aan die goed is in close combat. Het interessante aan de verschillende krijgers waar Kameo in kan transformeren is dat hun krachten zowel in gevechten als in puzzels inzetbaar zijn. Zo kan de Yeti-achtige sneeuwkrijger Chilla puzzels oplossen door ijsmuren te beklimmen, terwijl hij in combat ijspilaren kan gooien en kleine tegenstanders op kan tillen om ze als knuppels te gebruiken.

Vazen en draken in Dark Souls

De Chameleon spell in Dark Souls zorgt ervoor dat je op gaat in je omgeving. Dit betekent dat je in een voorwerp verandert dat past in de omgeving waarin je je bevindt. Zo is het mogelijk om te polymorfen in een vaas, een struik, een standbeeld, een paddestoel en nog veel meer. Hiermee kun je natuurlijk de vijanden in de game voor de gek houden, maar het is nog veel leuker om de spreuk te gebruiken in PvP. Op het moment dat een phantom jouw wereld binnenvalt, verander je vlug in een vaas en gniffel je in jezelf terwijl je tegenstander zich een ongeluk zoekt.

Polymorfen in games

Naast de Chameleon spell is het in Dark Souls ook mogelijk om je hoofd te transformeren in een drakenhoofd. Deze mogelijkheid krijg je op het moment dat je je aansluit bij het Path of the Dragon covenant. Met je drakenhoofd kun je een constante stroom vuur spuwen en als lid van het Path of the Dragon covenant ga je duels aan met andere spelers om Dragon Scales te verdienen. Als je hoog genoeg komt in de covenant kun je ook de rest van je lichaam veranderen. Je armor verdwijnt op het moment dat je dit doet, dus je moet vanaf dat moment als naakte draak door het leven.

Vampiers en weerwolven in The Elder Scrolls V: Skyrim

Weerwolven en vampiers zijn een belangrijk onderdeel van de lore van de The Elder Scrolls-serie. Lycanthropy en Vampirism zijn ziektes die verspreid worden door de Daedric goden. Lycanthropy wordt verspreid door Hircine en kan in verschillende wezens verschillende vormen aannemen. Zo wordt er in de Elder Scrolls lore naast weerwolven onder meer gesproken over weergieren, weerzwijnen, weerhaaien en weerkrokodillen.  Vampirism is afkomstig van Mogal Bal en is enkelvoudiger in zijn verschijningsvormen.

Als speler is het mogelijk om Lycanthropy of Vampirism op te lopen in de games. In Skyrim spelen weerwolven een grote rol in de verhaallijn van The Companions: de Fighter’s Guild van Skyrim. Een aantal van hun belangrijke leden blijken weerwolven te zijn en opereren onder de naam The Circle. Als speler kun je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij de The Circle en ook een weerwolf te worden. Je krijgt dan de Beast Form power waarmee je in een weerwolf kunt transformeren. In weerwolfvorm ben je extra sterk en moet je je tegoed doen aan je slachtoffers om je weerwolfvorm te kunnen behouden.

Polymorfen in games

Net als Lycanthropy is het in Skyrim ook mogelijk om Vampirism op te lopen. Hoewel je ook als vampier speciale krachten krijgt, ging dit in Skyrim in eerste instantie niet gepaard met een dramatische transformatie zoals bij de weerwolf. Hier kwam verandering in met het verschijnen van de Dawnguard DLC. In Dawnguard kreeg je de keuze om je als speler aan te sluiten bij een orde van vampierjagers, de Dawnguard, of bij een familie eeuwenoude vampieren. In het laatste geval kreeg je het vermogen te transformeren in een Vampire Lord. In deze huiveringwekkende gedaante bestook je je vijanden met bloedmagie en kun je veranderen in een zwerm vleermuizen.

The Legend of Zelda: Majora’s Mask

Ook in The Legend of Zelda: Majora’s Mask is polymorfen van groot belang. De game speelt zich af in Termina en draait om het terugvinden van Majora’s Mask, een kostbaar masker dat gestolen is door Skull Kid. Door verschillende maskers te gebruiken kan Link transformeren in verschillende wezens met verschillende abilities. Zo transformeert het Goronmasker link in een Goron, waardoor hij zwaardere objecten kan tillen en over lava kan lopen. Met het Zoramasker kan Link als Zora sneller zwemmen en onderwater vechten.

Polymorfen in games

Het polymorfen krijgt een andere lading in de game als we de ‘five stages of grief’-theorie moeten geloven. Volgens deze theorie komen de vijf gebieden van de game overeen met de vijf fases van rouw, namelijk: ontkennen, woede, onderhandelen, depressie en acceptatie. Veel van de maskers die je in de game kunt verzamelen, zijn afkomstig van dode inwoners van Termina. Door de identiteit van de doden aan te nemen, help je de bevolking met hun verdriet om te gaan en doorloop je op die manier de vijf fasen van rouw.

Shapeshifters in Dragon Age: Origins

In Dragon Age: Origins speelt polymorfen een belangrijke rol voor de mage class. Als Mage kun je later in de game namelijk kiezen voor de specialisatie Shapeshifter. Je leert deze specialisatie van Morrigan, één van je party members die zelf ook een volleerd Shapeshifter is. Hiervoor moet je de prikkelbare apostate echter wel te vriend houden. Als Shapeshifter is het mogelijk om te veranderen in een spin, beer of zwerm insecten.

Polymorfen in games

Echter, zelfs als je er niet voor kiest om als Mage te spelen, zul je op een bepaald punt in de verhaallijn van Dragon Age: Origins moeten polymorfen. Op het moment dat je naar de Circle of Magi vertrekt om ze te rekruteren in het gevecht tegen de Blight, blijken de Mages onder invloed van een Sloth demon. Tijdens de confrontatie met deze demoon raak je zelf ook onder zijn invloed en word je getransporteerd naar de Fade, een droomachtige dimensie. Om te ontsnappen uit de Fade moet je verschillende forms leren en verzamelen. Deze forms geven je de mogelijkheid in verschillende wezens te polymorfen waardoor je steeds iets verder kunt reizen door de Fade. Zo kun je in mouse form door kleine gaatjes heen kruipen en kun je in burning man form zonder problemen door vuur lopen.