Pokkén Tournament

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Pokkén Tournament

Als enorme fan van alles dat met de Pokémon-franchise te maken heeft, ging ik helemaal uit mijn plaat op het moment dat bekend werd dat Pokkén Tournament ook een release krijgt op de Wii U. Pokkén Tournament is een spin-off van de franchise gericht op vechten en waarin diverse bekende personages hun opwachting maken. De game kwam voor het eerst uit op 16 juli 2015 als exclusieve arcade game in Japan. Dankzij de goede ontvangst daar besloot Nintendo om de titel een wereldwijde release te geven. Een beslissing waar ik zelf, maar ongetwijfeld velen met mij, heel erg dankbaar voor ben. Nu rijst alleen de vraag of een game die eigenlijk enkel bestemd was voor arcade, genoeg kan bieden om het spelen op een console leuk te maken en te houden.

Hoewel de franchise van Pokémon zich vooral richt op de diverse handhelds van Nintendo, is Pokkén Tournament niet de eerste titel die verschijnt op een console. In een heel ver verleden kreeg de serie, naast meerdere spin-offs, twee grote releases op de Nintendo 64. Het gaat hier om Pokémon Stadium 1 en 2, waarbij spelers het met een zelf samengesteld team op kunnen nemen tegen diverse gymleaders, deel kunnen nemen aan kampioenschappen en om tussendoor bij te komen van de battles zijn er ook diverse minigames te spelen. Hoewel deze titels beide lovende kritieken kregen en ook gewoon superleuk zijn om te spelen, merkte ik bij mezelf dat het vrij snel ging vervelen. Je geeft jouw Pokémon een commando om een bepaalde move te gebruiken en verder is het vooral kijken naar hoe zij deze uitvoeren.

Pokken-Tournament-Pokemon-5

Met Pokkén Tournament lijkt de ontwikkelaar, Bandai Namco Entertainment, dit volledig anders aan te willen pakken, door spelers de mogelijkheid te geven zelf de rol aan te nemen van diverse personages en vervolgens zelf het gevecht aan te gaan. De gameplay-stijl is te vergelijken met Tekken en richt zich volledig op vechten en actie. Het lijkt me heerlijk om zelf in de huid van een Pokémon te kruipen om vervolgens een potje te gaan knokken. De beelden die vrijgegeven zijn laten zien dat de titel er grafisch enorm mooi uit gaat zien; zowel de in-game omgeving als de personages lijken volledig tot hun recht te komen op de console. Spelers hebben de mogelijkheid om diverse technieken te gebruiken die bekend zijn van de serie, zoals speciale aanvallen en Mega Evolutions. Hierdoor voelt het, ondanks dat het een spin-off is, toch aan als een echte Pokémon-game.

De beelden die kijk bieden op de gameplay tijdens een gevecht laten een heel soepele manier van vechten zien, aangevuld met diverse special effects. Elk personage heeft zijn eigen manier van vechten en er is de mogelijkheid om unieke speciale aanvallen uit te voeren. Tijdens het uitvoeren van een speciale aanval ontstaan er effecten die vergelijkbaar zijn met de aanvalskenmerken bekend van de handheld versies. Deze effecten worden groots en duidelijk in beeld gebracht zonder dat het overdreven aanvoelt. Neem bijvoorbeeld Charizard: als je kijkt naar een gevecht waar hij aan deelneemt wordt meteen duidelijk dat hij een Fire type is. In hoog tempo vuurt hij vlammen af richting zijn tegenstander, waarbij de vlammen verschillen in hoeveelheid, grootte en kracht zodat het geen eentonige vlammenzee wordt.

Pokken-Tournament-Pokemon-4

Pokkén Tournament biedt twaalf verschillende Pokémon-personages waarmee gespeeld kan worden. Sommige personages lijken logischer dan anderen: zo zijn Lucario en Machamp van de partij en gezien dit beide Fighting type Pokémon zijn lijkt dit een goede keuze. Daar tegenover staan Suicune en Gardevoir, welke beiden prima personages op zich zijn, maar niet helemaal thuis lijken te horen in een vechtgame. Ook is de kleine gele muis Pikachu van de partij samen met diens variant Pikachu Libre, waar hij gekleed gaat in een worstelpakje. Nu vind ik eigenlijk dat Pikachu ook geen logische keuze is, maar eerlijk is eerlijk, zonder Pikachu, als mascotte van de franchise, is het geen echte Pokémon-game. Naast de speelbare personages biedt de game acht diverse assisterende personages die tijdens gevechten gebruikt kunnen worden. Personages in dit rijtje zijn onder andere Lapras, Emolga en Eevee.

Hoewel de kans zeer aannemelijk is dat de game online features gaat bieden, waardoor je het op kunt nemen tegen anderen, lijkt het mij persoonlijk het leukste om te strijden tegen vrienden. Winnen is altijd leuk natuurlijk, maar het geeft toch wel de meeste voldoening als je jouw vrienden kunt laten zien dat jij de beste vechter bent. Mijn ervaring is dat wanneer je het in een competitieve game opneemt tegen spelers die in dezelfde kamer zitten, je veel beter je best doet en iedereen flink fanatiek wordt. Je wilt heel graag winnen en de rest verslaan. Deze extra motivatie zorgt er naar mijn mening voor dat je veel meer opgaat in de game en er daardoor meer plezier aan beleeft.

Pokken-Tournament-Pokemon-3

Hoewel al het bovenstaande ervoor zorgt dat mijn enthousiasme alleen maar groter wordt, merk ik dat ik me toch zorgen maak over de content. Het vechten als Pokémon ziet er enorm leuk uit, maar ik vraag me af voor hoelang. Er is momenteel nog niks bekend over bijvoorbeeld een verhaallijn of campaign waardoor je toch een doel hebt tijdens het spelen. De arcade-versie biedt dit in ieder geval niet, maar het is goed mogelijk dat de Wii U-versie net wat meer inhoud gaat krijgen. Ik mis momenteel als het ware een duidelijke doelstelling in de game, bijvoorbeeld in de vorm van missies of uitdagingen. Dit zou er naar mijn mening voor zorgen dat de game ook na verloop van tijd leuk blijft. Door het gebrek aan duidelijkheid over wat de gameplay naast het vechten inhoudt en toevoegt, kijk ik toch nog ietwat sceptisch naar de titel. Ik hoop dat Pokkén Tournament genoeg content zal bevatten om langere tijd leuk te blijven.

Kort gezegd lijkt het er momenteel op dat de Wii U-versie van Pokkén Tournament alle ingrediënten bevat om een hele leuke vechtgame te worden die met name fans van de franchise blij zal maken. Grafisch lijkt het een plaatje en door de gedetailleerde personages krijg je een heel andere kijk op de diverse Pokémon. Verschillende vechtstijlen, speciale aanvallen en de mogelijkheid van Mega Evolutions zorgen voor diverse gameplay binnen de gevechten. Zoals al geschreven maak ik me enkel zorgen over de content en of dit genoeg zal zijn. Toch kijk ik heel erg uit naar de titel, al is het maar omdat er dan eindelijk weer een Pokémon-game op de console speelbaar is, iets wat je als fan eigenlijk niet langs je heen kunt laten gaan. Helaas moeten we nog even wachten, gezien Pokkén Tournament in de lente van 2016 verwacht wordt, maar bekijk het van de zonnige kant: nu heb je de tijd om je vingers te trainen en alvast je overwinningsdansje te oefenen.