Pokémon Sword en Shield

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Pokémon Sword en Shield

Nintendo bleef bij hoog en laag volhouden dat Pokémon Sword en Shield niet speelbaar zouden zijn op gamescom. Mijn oververliefde Pokémon-hart brak een beetje, maar ik kwam er wel overheen. Mijn vreugde was dan ook groot toen bleek dat het bedrijf er wel stond en ik gewoon met Pokémon Sword en Shield aan de slag kon.

Pokémon is zo’n beetje mijn lievelingsfranchise sinds dat ik jong ben, maar ik maak me wel zorgen over de nieuwste versies van de franchise. Ik ben nog niet erg onder de indruk van de gigantische vormen van de Dynamax en het ontbreken van een National Pokédex is een groot gemis. Eens kijken of Nintendo mijn zorgen kan wegnemen.

Bekende gevoelens

De demo die we op gamescom te spelen kregen, betrof de watergym. Voorzien van alle drie de starters en met nog een aantal andere Pokémon op zak ging ik met goede moed naar binnen. Eenmaal binnen wordt al snel duidelijk dat het niet een kwestie is van een paar trainers verslaan en de leader aanpakken. De gym is namelijk voorzien van een puzzel die eerst opgelost moet worden voor je verder kunt.

Pokémon Sword and Shield 
 Pixel Vault

Op verschillende plekken in de gym staan gekleurde buizen waar water uit stort. Je kunt daar niet doorheen lopen en je moet dus een oplossing vinden. Die is er in de vorm van verschillende switches, net als de buizen in drie verschillende kleuren: blauw, rood en geel.

Hoewel de puzzel niet al te moeilijk is, zet het je toch even aan het denken. Een mooie pauze tussen al dat vechten door. Het raadsel voelt erg bekend en grijpt terug op de verschillende puzzels die we in voorgaande Pokémongames hebben gezien, tot aan de eerste puzzel met prullenbakken in de Vermilion City-gym.

Knokken!!

Nu kan een gym natuurlijk geen gym zijn als er niet overal trainers verspreid zijn die denken dat ze het in zich hebben om jou te verslaan. Pfft, plebs. Het was dé kans om de nieuwe starters in actie te zien. Het is altijd weer even wennen om nieuwe snoetjes tussen de personages te zien staan, maar ik moet zeggen dat Scorbunny, Sobble en Grookey zich erg goed weten te profileren. Alle drie zijn ze lekker sterk en ze hebben eigen aanvallen om zo door de vijand heen te raggen.

Pokémon Sword and Shield 
 Pixel Vault

De gevechtsstijl zelf, zoals de aanvallen eruit zien en de camerastandpunten, zijn weer oud en vertrouwd. Mits je Pokémon Let’s Go, Pikachu! of Eevee! hebt gespeeld. Veel vernieuwing heeft The Pokémon Company hier niet in aangebracht, maar dat is in dit geval niet erg. Aan goede dingen hoef je niet meer te sleutelen.

Groter is niet altijd beter

Na het oplossen van de puzzel en het verslaan van de trainers die de gym bevolken, kom je aan bij een grote deur. Die deur leidt tot waar het allemaal gebeurt, namelijk het grote stadion waar je het gevecht met de gym leader aangaat. Terwijl je langzaam de arena inloopt, komt het gejuich van het publiek dat toekijkt je alvast tegemoet. Dit is echt een van de betere toevoegingen aan de franchise. Dankzij het publiek wordt je gevecht net wat echter en serieuzer en je waant je in een echt stadion.

Aangekomen tegenover de dame die de felbegeerde gymbadge verdedigt, start ons gevecht. Dit gevecht verloopt in principe hetzelfde als de andere, alleen zijn haar Pokémon wel beduidend sterker. Er ontstond een mooie mengelmoes, doordat ze begon met een Goldeen die tot de oudere reeks behoort en vervolgens de nieuwe Pokémon Drednaw inzette. Met die laatste gebruikte ze de belangrijke nieuwe toevoeging: ze liet deze Pokémon in Dynamax gaan. Deze optie maakt je vechter gigantisch. Dit kan één keer per gevecht en duurt vervolgens drie beurten lang.

Pokémon 
 Pixel Vault

Ik moet zeggen dat de Dynamax er tijdens het gevecht wel tof uitzag, maar daar is wat mij betreft alles mee gezegd. Ik zie de meerwaarde er niet van. De Pokémon worden enorm groot en het is me totaal niet duidelijk waarom. Dit is natuurlijk omdat ik er nu nog geen achtergrondinformatie over heb. Op dit moment voelt het dus meer als een gimmick die er maar in moest om iets nieuws te brengen in plaats van een interessante toevoeging. Als The Pokémon Company er een mooi verhaal omheen weet te bouwen, moet ik mogelijk mijn mening hierover aanpassen.

Gemengde gevoelens

Nadat je het gevecht tegen de gym leader hebt gewonnen, krijg je natuurlijk de felbegeerde badge in handen en daarmee ook het einde van de demo. Deze laat me met gemengde gevoelens achter. Het vechten werkt weer heerlijk, de nieuwe Pokémon zien er stiekem toch wel tof uit en de puzzel van de gym voelde weer heerlijk als vanouds. Toch kan ik maar niet wennen aan de Dynamax en ik weet ook niet of ik dit ooit zal doen.

Pokémon Sword and Shield 
 Pixel Vault

De release van Pokémon Sword en Pokémon Shield is niet meer zo ver van ons verwijderd. Het zijn de eerste volwaardige Pokémon-RPG’s die op de console van Nintendo zullen verschijnen. Pokémon Sword en Shield komen uit op 15 november 2019.