Pokémon Sun & Moon

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Pokémon Sun & Moon

Er zijn weinig franchises waar ik letterlijk elk deel van heb en die ik van het begin af aan speel, maar Pokémon is er daar een van. Buiten dat ik mij telkens weer aan het nieuwste deel waag, steek ik er ook nog eens honderden uren in. Ik neem de kreet “Gotta Catch ‘Em All” dan ook wel een beetje te letterlijk en wil ze dan ook echt allemaal proberen te vangen. Onbegonnen werk, omdat het aantal monsters al rap richting de 750 loopt. En dan komen er over een maand met Pokémon Sun & Moon weer een zooitje bij.

Ondanks dat de kritiek toeneemt, neemt mijn enthousiasme voor wederom een nieuw deel zeker niet af. Sterker nog, het is een van de weinige zekerheidjes die ik op de releasedag in huis heb. De achterban heeft vooral commentaar op het design van de vechtende monstertjes. Iets waar ik mij nooit echt aan heb kunnen storen. Al vanaf de eerste generatie zitten er figuurtjes tussen die mij niet aanspreken en dat is ook deze keer niet anders. Toch weerhoud het mij er niet van ook Sun & Moon weer in huis te halen.

Pokémon Sun & Moon 
 Pixel Vault

Een nieuw deel in de Pokémon-franchise beperkt zich niet tot het uitbreiden van het aantal te vangen monstertjes. Ontwikkelaar Game Freak probeert ook elke editie weer unieke dingen toe te voegen om het spel fris te houden. Het meest in het oog springende is de nieuwe regio. In Pokémon Sun & Moon waan je je in de op Hawaii gebaseerde regio Alola, waar de vorige regionen voornamelijk geïnspireerd waren door Japan en Frankrijk. Daarnaast worden de Pokémon bij deze zevende generatie voorzien van zogenoemde Z-moves, een extra krachtige aanval waarmee je je tegenstander extra veel schade toe kunt dienen.

Game Freak heeft tevens van de gelegenheid en setting gebruikgemaakt om de eerste generatie Pokémon van een nieuw jasje te voorzien. Een aantal van de eerste 151 Pokémon, waar het ooit allemaal mee begon, hebben door het klimaat op Alola een iets ander voorkomen gekregen en zien er dus iets anders uit dan hoe we ze tot nu toe kennen. Zo haalt Alola bijvoorbeeld het duistere in Rattata en Raticate naar boven en lijkt Meowth invloeden uit het oude Egypte te hebben opgedaan. Het geeft de oudste generatie een nieuwe frisse uitstraling die niet in alle gevallen even goed uitpakt; zo is de Alolaanse Dugtrio voorzien van weelderige blonde lokken.

In dit nieuwe avontuur is ook je Pokédex anders dan anders. Deze keer is het een Rotom Pokédex en deze brengt een aantal nieuwe opties met zich mee. Zo is het mogelijk je Pokédex op te vullen door het scannen van QR-codes. Hiermee kun je zelfs Pokémon registreren die een stuk moeilijker te vinden zijn, zoals bepaalde event Pokémon. Daarnaast is het mogelijk foto’s te maken van Pokémon waardoor er een soort Pokémon Snap-element ontstaat. Een leuke toevoeging, maar niet meer dan dat. Want door Pocket Monsters op de gevoelige plaat vast te leggen, word je niet de beste trainer.

Pokémon Sun & Moon 
 Pixel Vault

In Pokémon kun je maximaal slechts zes monstertjes tegelijkertijd met je meebrengen. De rest van je levende trofeeën zitten doorgaans weg te kwijnen op de digitale pc. Althans, dat was zo vóór Pokémon Sun & Moon, want Game Freak introduceert Poké Pelago. Dit is een nieuw element waarbij de Pokémon in je pc-box zich geen moment meer hoeven te vervelen. Het biedt diverse leuke activiteiten voor de monsters die op dat moment niet met je meereizen, waarmee ze voorwerpen kunnen vergaren, wilde Pokémon tegen kunnen komen of zelfs sterker kunnen worden.

Pokémon Sun & Moon brengt ook in het vechten met anderen nieuwe elementen met zich mee. Zo is het mogelijk om het in een free-for-all setting tegen drie verschillende tegenstanders op te nemen, iets dat meer dynamiek tijdens de gevechten zal gaan creëren en waarbij je goed na moet gaan denken over welke tegenstander je het eerst uit gaat schakelen.  Richt je je bijvoorbeeld eerst op de zwakkere tegenstander met het risico dat de anderen alles op alles zetten om jouw Pokémon uit het veld te slaan of probeer je toch de sterkste uit de weg te ruimen in de hoop dat de anderen dit ook gaan doen?

Tijdens je avontuur kun je je ook wagen aan de Island Challenge. Bij deze uitdaging is het je taak om verschillende opdrachten tot een goed einde te brengen. Deze opdrachten zijn verdeeld over vier grote eilanden in de Alola-regio. Het doel is om de sterkste trainer van de eilanden te worden. Voordat je je de sterkste trainer kunt noemen, moet je het ook nog opnemen tegen een Totem Pokémon in een SOS-gevecht. In zo’n gevecht kan de Pocket Monster waar je tegenover staat de hulp inroepen van andere Pokémon om het je moeilijker te maken.

Pokémon Sun & Moon 
 Pixel Vault

Buiten de nieuwe toevoegingen is er ook genoeg waarbij er wordt voortgeborduurd op aspecten uit de voorgaande delen. Zo is het ook deze keer weer mogelijk de hulp van bepaalde Pokémon in te roepen om je door gebieden te bewegen waar je te voet niet doorheen zou kunnen. Als je  jezelf een echte Pokémon meester wilt kunnen noemen, kun je ook in Sun & Moon je Pokémon weer zo sterk mogelijk trainen. Niet alleen door te vechten, maar ook met behulp van de Hyper Training, waarbij je je richt op de IV’s van je kameraden. Dit kan echter alleen bij de monsters die level 100 hebben bereikt.

Met de release van Pokémon Sun & Moon al bijna in zicht stevenen we af op een nieuw avontuur waar ik ook deze keer weer vele uren aan zal gaan spenderen. De nieuwe elementen in combinatie met de oude vertrouwde formule zullen ervoor zorgen dat ook dit weer een memorabel deel wordt. De valkuil voor het team van Game Freak lijkt de vernieuwing te zijn. Na de Mega evoluties uit de voorgaande delen zijn er nu bijvoorbeeld weer de Z-moves. Er wordt misschien te veel vastgehouden aan het vertrouwde concept, waardoor de geringe vernieuwingen misschien niet de aandacht van alle Pokémon-spelers weten vast te houden.