Pokémon GO – Wat vinden we ervan?

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Pokémon GO – Wat vinden we ervan?

Het kan weinig mensen ontgaan zijn, maar Pokémon GO is eindelijk uit. Afgelopen weekend was de officiële release in Nederland, maar vrijwel iedereen die de game wilde hebben, had de game al een week op zijn telefoon via een omweg. Ook hier bij Pixel Vault  zijn er veel leden van de redactie ongeduldig geweest en zijn al ruim een week met ziel en zaligheid bezig om de beste Pokémon trainer te worden en de eerste kilo’s zijn er door al het lopen af gevlogen. Na de vele uren die ze in de game hebben gestopt hebben ze naast een grote groep Pokémon ook een mening over de tweede mobile game van Nintendo.

RR_PG_Amador

Een aantal maanden geleden kwam Nintendo met hun eerste mobiele applicatie en deze gaf me zo’n nare smaak dat ik een beetje vreesde voor Pokémon GO. Maar gelukkig is dit na een weekje spelen vrees voor niets geweest, want Nintendo heeft toch wel een dikke hit te pakken. De ontwikkelaar Niantic heeft ervaring met games die werken met GPS, maar hun eerste project Ingress sloeg niet aan. Uiteindelijk lijkt Pokémon GO ontzettend veel op Ingress, alleen dan met de charme die iedereen verwacht van Pokémon.

Het leukste van Pokémon GO is dat het mensen met elkaar verbindt zonder daar functies voor toe te voegen. Er zit nog geen ruilsysteem in de game en vechten tegen elkaar is naast een paar sporadische gymgevechten ook nog niet mogelijk. Desondanks merk je toch snel op straat wie er Pokémon GO aan het spelen zijn en voor je het weet lopen er massa’s mensen die elkaar tips geven en succes wensen op hun queeste. Als Nintendo de boel geregeld voorziet van updates en het netwerk stabiliseert, dan zie ik mezelf dit nog heel lang spelen.

RR_PG_Kevin

Net als menig andere gamer kon ik niet wachten op Pokémon GO, de serie waar mijn passie voor games ooit mee begon. Op het moment dat het bericht binnenrolde dat de Pokémon GO Plus besteld kon worden, sloeg ik mijn kans. Inderdaad: zo erg is het. Dat het echter zo aan zou slaan, had ik niet verwacht. Vrienden en collega’s die normaal helemaal niets met Pokémon hadden zie je nu veranderen in verslaafden en bezetenen, alles om maar nieuwe Pokémon te vangen, te evolueren en gyms over te nemen.

Maar hoe erg ik ook mijn best doe om helemaal op te gaan in de game, het wilt me nog niet lukken. Of het nou ligt aan het feit dat het mijn batterij weet te verslinden, er te weinig verschillende Pokémon bij mij in de buurt zitten, of dat er gewoon nog niet voldoende vlees om de botten zit, ik weet het niet. Ik kan mijn vinger er niet goed op leggen. Feit is dat het toch niet helemaal is wat ik ervan had verwacht. Ik hoop, en dat meen ik eerlijk waar, dat de game in de nabije toekomst veel updates gaat krijgen die de game gaan uitbreiden. Anders zit ik toch een beetje met kapotgevallen verwachtingen en een hippe Pokémon-armband.

RR_PG_Rebecca

De tienjarige in mij ontplofte zowat nadat de aankondiging werd gedaan dat Pokémon GO het levenslicht zou gaan zien. Eindelijk zou dan ook ik op reis kunnen om een echte Pokémon trainer te worden. Nou heb ik de game ondertussen een paar dagen kunnen spelen en ik zal mijn huis en haard er nog niet voor verlaten, maar dat scheelt niet veel. Ik heb ondertussen toch al een fiks aantal kilometers gewandeld en diverse Pokémon kunnen vangen, of uit een ei gekregen, en ik vermaak me er dan ook prima mee.

Toch zie ik momenteel nog wel dat de diversiteit in locaties heel hoog is. Zo moet ik tien minuten lopen voor ik bij de eerste Pokéstop ben. Op zich geen probleem, dan gebruik ik mijn benen ook nog eens, maar als ik dan merk dat er in de stad tientallen zitten en een collega er zelfs een op zijn huis heeft, dat maakt me dat stiekem toch wel een beetje jaloers. Ik had zelf nooit durven denken dat het zo’n grote rage zou worden, maar ik ben er bang voor dat dit toch vrij snel weer afsterft en enkel de grootste fans overblijven. Ik hoop dat Niantic er voldoende tijd en aandacht in blijft stoppen en door middel van DLC de titel leuk weet te houden. Wie weet, misschien zal ik dan toch ook een armband moeten aanschaffen, ‘cause I gotta catch ‘em all!

RR_PG_Mick

Pokémon lijkt door de jaren heen uitgegroeid te zijn tot een tijdloze franchise. Ik ben samen met veel anderen opgegroeid met de iconische serie, games, merchandise en de kaarten, die er geweldig uitzagen, maar waar nooit iemand van wist hoe je er nou mee moest spelen. Het is een fenomeen geworden, wat nu met Pokémon GO een nieuw hoogtepunt lijkt te hebben bereikt.

Ik vind het fascinerend om te zien hoeveel mensen, jong en oud, bezig zijn om een ware Pokémaster te worden, ondanks dat Pokémon GO nog wat gebreken kent. Ook stond ik ervan versteld dat de game zonder al te veel gehype en duidelijke releasedatum zo gigantisch groots ontvangen wordt.

De app rammelt bij mij van tijd tot tijd en ik hoop ook dat er nog wat functies worden toegevoegd, zoals een onderling vechtsysteem. Ik heb inmiddels al 250 Pokémon voorzien van een ronde behuizing en als het aan mij ligt krijgen nog veel meer Pokémon zo’n onderdak. Al moet ik helaas wel aan veel Pidgeys, Weedles en Rattata’s de teleurstellende boodschap brengen dat ze bij mij geen onderdak meer krijgen.