Pokémon GO halloween-evenement – Een spannende twist in Pokémon GO?

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Pokémon GO halloween-evenement – Een spannende twist in Pokémon GO?

Gisteren was het Halloween en Niantic greep deze gelegenheid aan om hun eerste Pokémon GO-evenement te presenteren. Afgelopen weekend heeft het flink gespookt in de mobiele game van Niantic en Game Freak en kon je extra spookachtige Pokémon tegenkomen als je het koude herfstweer wilde trotseren. Een goede reden om eens te kijken hoe het ervoor staat met de populairste game van 2016.

De halloween-update voegt eigenlijk niets toe aan de mobiele game, maar zorgt ervoor dat je een aantal Pokémon vaker tegenkomt. Daarnaast krijg je voor het vangen van alle Pokémon extra candies, zodat je Pokémon sneller kunt laten evolueren. Zubat, Drowzee en bijbehorende evoluties zijn vier van de zeven Pokémon die je makkelijker kunt vangen tijdens het halloween-event.

Spokenjacht

Niemand zit te wachten op extra Zubats en Drowzees, aangezien deze op ongeveer elke straathoek te vinden zijn. Ghastly, Haunter en Gengar zijn daarentegen een stuk lastiger te vangen. Zeker de laatste kom je niet zomaar in het wild tegen en kun je het makkelijkst krijgen door een Haunter te evolueren. Nu heb ik daar bij lange na niet genoeg candy voor, dus tijd voor een spokenjacht. Na ongeveer een maand geen Pokémon GO te hebben gespeeld, begeef ik me op een nieuw avontuur, de parkeerplaats waar ik eerder al een Ghastly vond is mijn bestemming. Game Freak overdrijft niet in zijn aankondigingstrailer; links en rechts kom ik Ghastly’s en Haunters tegen wanneer ik de deur uit stap. Ook Drowzees en Hypno’s zijn in grote getalen aanwezig. Overigens geldt dit ook voor Zubats, maar deze waren al in overvloed aanwezig.

pokemon-go-1-gamecensor

Onderin zie ik dat er ook een Gengar in de buurt is, wat toch gerust de hoofdprijs genoemd kan worden voor dit halloween-evenement. Behalve als je al lang een Gengar hebt natuurlijk. Het blijft echter bij een hoop Haunters en Ghastly’s. Hoewel ik wel mijn Haunter bijna kan evolueren, heb ik op halloween-avond geen Gengar binnen kunnen slepen, toch een beetje jammer.

Interface

Dat is niet het enige jammere aan Pokémon GO. Sinds de release is de functie waarmee je kunt zien hoever je van een Pokémon in de buurt verwijderd bent, uit het spel gehaald. Je kunt dus nog steeds niet gericht zoeken naar een Pokémon in de buurt en ik ben dus afhankelijk van een willekeurige ontmoeting met Gengar. De willekeurige speurtochten worden daarmee enigszins beperkt. Dat is jammer, want in de eerste dagen van Pokémon GO was het een hele toffe manier om vreemde buurten te verkennen. Iets wat ik nu nauwelijks meer doe en er is weinig motivatie vanuit de game om op avontuur te gaan wanneer het steeds weer enkel Rattata’s oplevert.

Geen glansrijk perspectief

Ik was erg optimistisch toen Pokémon GO net uit was, maar dat optimisme is inmiddels wel verdwenen. Hoewel het halloween-evenement een leuke prikkel was om weer op pad te gaan, was het ook letterlijk van korte duur, want vanaf morgen zijn de extra Haunters, Drowzees en mythische Gengars weer verdwenen. Iets zegt me dat de Zubats wel rond blijven hangen, maar daar wordt niemand blij van. Het is jammer dat we geen speciale Pokémon konden vinden tijdens Halloween, of dat er shiny Haunters in het spel gestopt waren. Er zijn tientallen updates te bedenken die zo uit de bestaande Pokémon-games geplukt kunnen worden om de mobiele game net iets toffer te maken, maar échte updates blijven vooralsnog uit.

pokemon-go-2-gamecensor

Het is dan ook lastig om Pokémon GO inmiddels als niets anders te zien dan een zeer succesvolle reclame campagne voor Pokémon Sun & Moon. Misschien dat pvp-battles of ruilen daar nog verandering in kunnen brengen, maar na Halloween ben ik wel weer even klaar met Pokémon GO.