‘PlayStation 4 wordt marktleider next-gen’

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
‘PlayStation 4 wordt marktleider next-gen’

De PlayStation 4 van Sony trekt in 2016 aan het langste eind. Dan zouden zo’n 51 miljoen PS4’s wereldwijd over de toonbank zijn gegaan, waardoor Sony de marktleider wordt van de ‘next-gen consoles’. Microsoft kan echter een inhaalslag maken als het de Xbox One gaat verkopen zonder Kinect-sensor. Dat schrijft het Amerikaanse onderzoeksbureau IDC in een conceptrapport over de toekomst van de gamesinustrie, ingezien door GamesIndustry.biz.

In het rapport heeft IDC het zelfs over de ,,vermoedelijke” loskoppeling van Kinect voor de Xbox One in 2015. Microsoft zou daardoor in de Verenigde Staten meer consoles verkopen dan Sony. De derde speler, Nintendo, zou volgens de analyse overgaan op een wereldwijde prijsverlaging voor de Wii U van 50 dollar (ongeveer 36 euro), maar qua verkoopaantallen blijft de Japanse fabrikant achter zijn twee rivalen aan huppelen. Al met al levert het de fabrikanten niet veel op: IDC verwacht dat de consoles en games bij elkaar gezien zo’n 10 procent minder opleveren dan die van de vorige generatie.

De marktonderzoeker laat in het rapport ook weten dat er steeds minder schijfjes over de toonbank zullen vliegen. In de eerste 6 jaar na de release van de nieuwe generatie consoles, worden er 45 procent minder schijfjes verkocht vergeleken met de vorige generatie. De verkoop van digitale content gaat echter steeds beter, waardoor de gamesindustrie vooralsnog niets te vrezen heeft. Maar die verkoop moet wel gestaag doorgaan, wil de gamesindustrie de vorige generatie evenaren of overtreffen.