Playerunknown’s Battlegrounds survivalgids – Alle Battle Royale-trucjes op een rij

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Playerunknown’s Battlegrounds survivalgids – Alle Battle Royale-trucjes op een rij

Een multiplayerbattle waarin je het opneemt tegen 99 andere spelers klinkt als een manier om heel rap het loodje te leggen en voor bijna alle spelers is dat elke match ook het geval. Robert speelt echter al twee weken niets anders dan Playerunknown’s Battlegrounds en beweert dat met de juiste tactiek en een beetje geluk iedereen tot de top 10 kan doordringen.

Playerunknown’s Battlegrounds (PUBG) is sinds dat de game vroegtijdig toegankelijk is op Steam sinds 23 maart, enorm populair en staat steevast bovenaan de bestverkochte games van dit moment. We wierpen al een blik op deze indiegame afgelopen week, maar gezien het instapniveau van PUBG, kan een zetje in de goede richting geen kwaad. De belangrijkste tips staan voor je op een rij in deze bescheiden survivalgids.

Druk niet meteen op F

De meeste fout die minstens 30 spelers elke nieuwe ronde wederom maken, is op F bashen zodra het vliegtuig begint te vliegen. Dat betekent dat ze waarschijnlijk als eerste aan de grond zijn en kunnen beginnen met looten, maar wel met 30 man op een kluitje. Voor een iets hogere overlevingskans is het aan te raden om op een rustiger moment uit het vliegtuig te springen en dan ook nog het liefst boven een plek met goede loot.

Lootmap Playerunknown's Battlegrounds 
 Pixel Vault

Om enige overlevingskans in de laatste cirkels te hebben, moet je een goed lange-afstandsgeweer, een automatisch geweer voor de korte afstanden en goede bescherming hebben. De allerbeste wapens en Kevlar-vesten vind je alleen in militaire lootgebieden, dus leer deze locaties uit je hoofd. Wanneer je daar landt met niet te veel tegenstanders is de kans groot dat je tot de tanden bewapend in de laatste cirkels belandt en dan heb je een groot voordeel ten opzichte van je tegenstanders.

In de kerk geboren

Wanneer ik vroeger de deur niet achter me dicht deed, vroeg mijn moeder altijd of in de kerk geboren was. Vreemde vraag, aangezien ze er zelf bij was en ze dus heel goed weet dat dit niet het geval is. Maar goed, blijkbaar had dat te maken met dat in de kerk de deur altijd openstaat en ik dat ook consequent deed. Wat dit alles met een survival shooter te maken heeft, is dat het daar ook van groot belang is om deuren dicht te doen.

Niet omdat ik vanuit neurotische trekjes vanwege jeugdtrauma’s vind dat iedereen deuren dicht moet doen, maar omdat het je een significant voordeel in PUBG geeft. Wanneer je een gebouw binnengaat en je doet de deur achter je dicht, kan iemand ten eerste niet zien dat er mogelijk iemand binnen is (geweest). Daarmee is de kans groter dat jij degene bent die de vijand verrast, in plaats van andersom. Het belangrijkste is echter om deuren achter je dicht te doen na het looten. Dan kan de volgende speler namelijk niet zien dat de plek al geplunderd is, wat betekent dat hij of zij 1) niet weet dat er recent een andere speler was en 2) mogelijk naar binnen gaat met de veronderstelling dat er nog loot ligt en hij of zij daarmee kostbare tijd verspilt. Dus: alle deuren achter je kont dichttrekken!

Playerunknown's Battlegrounds 
 Pixel Vault

Dubbelloops

De double barrelled shotgun, ofwel het shotgunmodel S686. Dit geweer heb je misschien meerdere malen gevonden en zo snel mogelijk weggegooid, maar het kan je zeker tijdens het looten in dichtbebouwde gebieden een groot voordeel geven. Hoewel er slechts twee kogels per keer geladen kunnen worden, kun je op korte afstand iemand twee keer heel snel achter elkaar raken met een hagelschot. Zelfs wanneer iemand al stevig in Kevlar gehesen is, schiet dit geweer daar dwars doorheen.

Op het kleine eiland waar alle spelers zich verzamelen voor ze uit een vliegtuig gegooid worden, ligt ook een S686. Het kan geen kwaad deze een paar keer op te pakken en in de kleine minuut die je hebt voor de match in het rond te schieten met de shotgun. Wanneer je een beetje gevoel voor het geweer krijgt, is het de beste optie voor close combat in het begin van de game.

Fight or flight

Oké, vluchten is misschien niet de beste tactiek, maar het is wel degelijk van belang om aan te voelen wanneer je wel en wanneer je niet het vuur moet openen. Wanneer je namelijk op alles schiet wat beweegt, ga je de top 10 nooit halen. Schoten zijn namelijk mijlenver te horen en je wil het risico gehoord te worden, alleen nemen als je zeker weet dat je iemand kunt doden of uit zelfverdediging niet anders kan.

Playerunknown's Battlegrounds 
 Pixel Vault

Op een auto die voorbij rijdt schieten, is bijvoorbeeld geen slimme zet. Ten eerste kan iemand snel uitstappen en schuilen achter de auto, maar in de meeste gevallen rijden ze te snel en zijn ze gevlogen voor jij raak hebt kunnen schieten. Dan sta je daar in het open veld: iedereen in de wijde omgeving weet waar je bent en je hebt nog geen tegenstander minder. Als je goed defensief speelt, kun je het klaarspelen bij de laatste 15 te komen zonder ook maar een schot te hoeven lossen.

Met de benenwagen

Wanneer je defensief wil spelen, wil je zo onopvallend mogelijk over het eiland reizen en dat is vanzelfsprekend niet in een luidruchtige auto. Soms kun je niet anders en moet je wel een auto hebben om op tijd in de cirkel te komen. Dan is het zaak om drukke plekken te vermijden als je defensief speelt. Bedenk waar het vliegtuig is overgevlogen en probeer de cirkel van de kant te benaderen die het verst weg ligt van de dropzone.

Overigens kun je een auto ook heel goed gebruiken wanneer je aanvallend speelt. Je kunt andere spelers met een luidruchtige auto uit de tent lokken en zelf als lokaas dienen. Als je al goede pvp-skills hebt, kun je snel inschatten waar de schoten vandaan komen, je auto parkeren en meteen cover nemen achter het voertuig. Zeker in de laatste cirkels in open velden met weinig cover kan een auto het verschil maken. Zorg dan wel dat je de UAZ of een Dacia hebt, de buggy geeft natuurlijk nauwelijks cover. Ook is het handig om te weten dat de Dacia de snelste auto in de game is op dit moment.

Laatkomers worden hard aangepakt

Zoals elke Battle Royale-variant zijn er altijd twee bedreigingen: je tegenstanders en je constant veranderende omgeving. Dit laatste is in PUBG de cirkel die steeds nauwer wordt. Buiten de cirkel is de frisse lucht vervangen door gas en stik je langzaam. Althans, de eerste paar keer dat de cirkel krimpt.

Playerunknown's Battlegrounds 
 Pixel Vault

Wanneer je nog nooit tot de top 10 bent doorgedrongen en je dat door deze gids natuurlijk wel lukt, houd er dan rekening mee dat het gas je steeds meer levenspunten kost. De eerste en de tweede keer dat de cirkel krimpt, overleef je het nog wel om een minuut of twee buiten de cirkel rond te rennen, maar in de latere cirkels kun je dit vergeten. Zorg dus dat je op tijd bij het feestje der laatste cirkels bent.

Playerunknown’s Battlegrounds: Battle Royale with cheese

Wat voor de één een cheeseburger is, is voor de ander een… Goed, je begrijpt dat je Battle Royale op verschillende manieren kunt winnen. Defensief spelen of altijd op de plekken waar weinig mensen naartoe gaan uit het vliegtuig springen, is een goede tactiek om tot de laatste cirkel te komen, maar wanneer je liever aanvallend speelt, moet je dat gewoon lekker doen. Sterker nog, wanneer je het pvpen nog niet helemaal meester bent, kan het geen kwaad wat te oefenen door juist met de meute mee te springen. Dan leer je namelijk snel genoeg om efficiënt te looten en je vijanden te vlug af te zijn. Uiteraard is de kans op overleven kleiner, maar de ervaring die je daarbij opdoet, komt later bij een defensieve aanpak goed van pas, als je op een plotselinge aanval moet reageren.

Zorg daarnaast ook dat je niet alleen de militaire spawnplekken verkent. Het is goed om te weten welke gebieden er zijn en wat je daar kunt aantreffen. Daarnaast komt de cirkel altijd ergens willekeurig op het eiland terecht. Het is dan prettig als je een beetje weet wat je in de laatste cirkels qua cover, bebouwing en landschap kunt verwachten. Ook is het gewoon tof om alle hoeken van het eiland te verkennen, want er zijn diverse plekken, zoals een ondergelopen dorpje of een grote ruïne van een abdij.

Heb je zelf nog tips of misschien advies op maat nodig? Laat het ons weten in de comments!