Plantronics RIG 400HS

archief
Amador Prado op 20 januari 2020
Plantronics RIG 400HS

Het merk Plantronics is er eentje die misschien niet bij iedereen meteen een belletje doet rinkelen, maar dit Amerikaanse bedrijf bestaat al meer dan een halve eeuw. Het bedrijf is gespecialiseerd in audio voor verschillende doeleinden, waaronder de allerbelangrijkste: audioapparatuur voor gaming. Met de RIG-serie maakt Plantronics headsets voor verschillende platformen, zoals de PlayStation 4, Xbox One en pc. De headset die afgelopen week uitvoerig is getest is de RIG 400HS PlayStation 4 en dit was zeker geen straf. Het bijzondere aan deze lijn headsets van Plantronics is dat deze een officiële licentie hebben van Sony. Het PlayStation-logo pronkt dan ook groots op de bovenkant van de headset.

Het eerste dat opvalt zodra de koptelefoon is uitgepakt, is dat deze ontzettend licht is. Het bestaat voor een groot deel uit plastic en voelt ondanks het geringe gewicht toch behoorlijk stevig aan. Verder ziet het apparaat er vrij standaard en zelfs een beetje saai uit. Persoonlijk vind ik het niet erg dat er gekozen is voor zakelijk zwart en het heeft ook wel een wat meer volwassen uitstraling dan de felle kleuren bij bijvoorbeeld Razer. Voor het oog is het dus allemaal vrij standaard, maar uiteindelijk draait het om comfort en natuurlijk goed geluid.

RIG 400HS Front

Qua comfort heeft Plantronics gekozen voor traagschuim in de boog van de hoofdtelefoon en rond de over-ear doppen en dit zorgt ervoor dat de headset heel comfortabel zit, ook na lange speelsessies. Ook had ik het geluk dat de RIG 400HS prima op mijn hoofd past, want er is maar weinig te verstellen aan het apparaat. Je kunt de boog niet groter of kleiner maken en het enige dat nog een klein beetje te verstellen is zijn de oordoppen zelf, al is dit allemaal wel een beetje onhandig met een kliksysteem. Het verschil is echter minimaal tussen de grootste en de kleinste stand, dus is het handig om eerst te checken in de winkel of de headset ook daadwerkelijk past.

Natuurlijk draait het bij een headset toch het meest om het geluid en of je mic doet wat het moet doen. Voor een headset van vijftig euro krijg je toch een behoorlijk goed geluid voorgeschoteld. Tijdens een potje FIFA in het sfeervolle Anfield Stadium van Liverpool word je toch wel naar het doel geschreeuwd door het publiek. De headset versterkt de sfeer van het stadion zonder dat het de commentatoren of het tikken van de bal overstemt. Ook de subtiele geluiden komen goed naar voren bij bijvoorbeeld BioShock: The Collection. De vallende druppels uit het lekkende plafond in rapture, gemompel in de verte, alle kleine geluidjes zijn duidelijk te horen en dat zorgt ervoor dat Rapture zowaar nog ongemakkelijker aanvoelt. Voor een headset van vijf tientjes krijg je gewoon een heel degelijk Stereo 2.0 geluid zonder al te veel poespas. In de draad zit een volumeknop en een schakelaar om de microfoon aan of uit te zetten en meer smaken zijn er niet.

RIG 400HS Mic

De  microfoon van de RIG 400HS is zelfs meer dan degelijk. Deze spreekbuismicrofoon is noice-canceling, waardoor jouw medegamers niet gestoord worden door eventuele achtergrondgeluiden tot 42 decibel. Dit wordt nog verder gereduceerd door het feit dat de microfoon maar eenzijdig werkt. Jouw party hoort alleen jou tijdens een raid en niet je moeder die binnenkomt of je hongerige cavia die loopt te piepen. Zodra je klaar bent met een potje multiplayer kun je de microfoon ook verwijderen van de headset. Hierdoor is de headset ook heel geschikt als koptelefoon om gewoon je Spotify-playlist of podcasts te luisteren onderweg zonder dat de mic onhandig voor je mond hangt. Aangezien de microfoon is aangesloten met een standaard 3.5 mm jack is het verwijderen en aansluiten van de mic heel erg simpel.

Al met al is de Plantronics RIG 400HS voor de PlayStation 4 een prima keuze voor de gamer die niet veel te besteden heeft of niet veel wil besteden aan een goede headset. En ondanks dat dit apparaat wordt verkocht als PlayStation 4 gelicenseerd product, is de 400HS ook aan te sluiten op andere apparatuur met een jack-ingang. Naast een gaming headset heb je dus ook een prima koptelefoon voor buitenshuis door de afneembare microfoon. Het enige nadeel is dat je wel het hoofd moet hebben, aangezien de RIG 400HS amper te verstellen is naar de grootte van jouw schedel. Als je toch wat meer luxe wilt of een wat flitsender design, dan is dit niet de beste keuze, maar wil je gewoon een goede headset voor een zachte prijs, dan is de Plantronics RIG 400HS the way to go.