Piraterij-groep kan Just Cause 3 niet kraken

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Piraterij-groep kan Just Cause 3 niet kraken

Opvallend nieuws dit weekend: een grote piraterij-groep heeft aangegeven dat ze het niet voor elkaar krijgen om Just Cause 3 te kraken. De groep waarschuwt voor een sombere toekomst, waarin snel “geen gratis games meer te spelen zijn”.

Het gaat hierbij om de Chinese piraten-groep 3DM. In een bericht vertaalt door Torrent Freak geeft de groep aan dat 3DM’s kraak-expert de moed om Just Cause 3 bijna heeft opgegeven, maar werd overgehaald om door te gaan. Een gebruiker met de naam Bird Sister en vermoedelijk oprichter van 3DM schreef het volgende:

“Ik geloof nog steeds dat deze game gekraakt kan worden. Maar volgens de huidige trends in de ontwikkeling van encryptie technologie, ben ik bang dat er binnen twee jaar geen gratis games meer gespeeld kunnen worden.”

Met ‘gratis games’ bedoeld Bird Sister natuurlijk illegaal verkregen exemplaren van een game. Just Cause 3 maakt gebruik van Denuvo Anti-Tamper, een stukje software wat de game haast onmogelijk maakt om te kraken. Denuvo heeft dit al bewezen met FIFA 16, welke op dit moment ook nog steeds niet is gekraakt. Tegenover Eurogamer geeft de marketing manager van Denuvo aan dat de software over de afgelopen jaren erg succesvol is geweest:

“Sommige uitgevers denken er zelfs weer aan om console-only games alsnog naar de pc te porten.”

Waarom nog niet iedereen Denuvo gebruikt voor pc-games, kan je jezelf afvragen. Dit zou liggen aan het pittige prijskaartje dat aan de software hangt voor ontwikkelaars om de games te beveiligen.