Pewdiepie opnieuw onder vuur wegens racistische uitlating

archief
Tim Miechels op 20 januari 2020
Pewdiepie opnieuw onder vuur wegens racistische uitlating

Na een enorm succesvol 2016, is 2017 niet het jaar van Pewdiepie, alias van de Zweedse youtuber Felix Kjellberg. Eerder dit jaar kwam hij al in opspraak vanwege antisemitische uitingen in zijn video’s, waardoor zowel Disney als Youtube hun samenwerking met hem beëindigden. Nu is er wederom een video opgedoken waarin hij een racistische opmerking maakt, wat hem opnieuw op kritiek komt te staan.

De racistische uitlating van Pewdiepie valt tijdens een livestream van een potje PlayerUnknown’s Battlegrounds. Wanneer de youtuber moeite heeft een medespeler te raken, ontvalt hem een veelgebruikte racistische term. Hij lijkt zelf op te merken dat zijn uitlating niet handig is en probeert zich nog te redden door er snel overheen te praten en te zeggen dat hij soms vergeet dat hij aan het streamen is. Het kwaad is op dat moment echter al geschied en een aantal kijkers nam de clip op. Het fragment werd vervolgens veelvuldig gedeeld op youtube.

Het fragment kwam de Kjellberg opnieuw op een storm van kritiek te staan. Eén van de critici is Sean Vanaman, mede-oprichter van Firewatch ontwikkelaar Campo Santo. Op Twitter geeft Vanaman aan klaar te zijn met het gedrag van de youtuber. De ontwikkelaar laat weten er middels de Digital Millennium Copyright Act voor te willen zorgen dat Pewdiepie niet langer gebruik mag maken van beelden van Firewatch en toekomstige Campo Santo games: