PES 2016 – Neemt een omweg naar het doel

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
PES 2016 – Neemt een omweg naar het doel

We hadden laatst al een preview voor je in de bak, maar zoals je waarschijnlijk al hebt gezien, zijn we terug van gamescom. Daar heb ik de game niet alleen kunnen zien, maar heel belangrijk: ook kunnen spelen. Waar het in de preview vooral ging over nieuwe features, kan ik nu eindelijk vertellen over hetgeen waar het echt allemaal om draait in voetbalgames: de gameplay. Ik kan meteen al zeggen dat ik bij de gameplay een erg dubbel gevoel heb.

Op gamescom kregen we de mogelijkheid uit een beperkt aantal teams. Natuurlijk dien je wel vooraf even een nette opstelling te maken en daar viel me meteen op dat de interface nog altijd niet je van het is. Het is allemaal nog steeds een beetje clunky en je moet vrij veel stappen ondernemen voordat je eindelijk een speler kunt vervangen. Dit is een van de grote problemen die ik eigenlijk altijd al met PES heb gehad en is ook een van de redenen waarom ik toch al gauw voor die andere footie kies.

PES2016_gamescom03

Gelukkig wordt dat beeld in de wedstrijd toch bijgesteld en gecompenseerd. Nadat ik weer bekend was geraakt aan de besturing van PES 2016, wat altijd even wennen is voor mij, kon er echt gekeken worden naar de gameplay. Ik kan je zeggen, de gameplay zit eigenlijk wel snor. Het is niet heel veel nieuws onder de zon, maar de game speelt lekker weg. De impact van de bal is goed te merken, de AI is in orde en, waar PES naar mijn mening nog steeds de beste in is, de animaties zijn ook weer lekker gevarieerd en slik.

Wat vooral opviel, was hoe lekker en soepel PES 2016 weg speelde. Er moet echt worden nagedacht over de wijze van spelen en het opzetten van een aanval. Het simpelweg door een muur van verdedigers rennen, is zo goed als uitgesloten. Nee, PES 2016 vraagt je om daadwerkelijk over je acties, passes en speelwijze na te denken. Dit gecombineerd met de prachtige animaties en je hebt een waar voetbalfestijn op je beeldbuis.

PES2016_gamescom02

Dan kom ik toch weer uit bij de voorlopige conclusie dat de gameplay van PES 2016 verre van verkeerd is, maar het de vraag is op hoeveel manieren je die gameplay kunt meemaken. De modi van PES zijn namelijk niet altijd geweldig uitgewerkt en de interface hielp daar ook vaak niet heel veel bij. Volgende maand weten we meer, want PES 2016 ligt op 17 september in de schappen. Voor het eerst in lange tijd komt de game vóór concurrent FIFA uit. Ze zullen het FIFA dit jaar in elk geval niet makkelijk maken.