Persona 5

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Persona 5

Het is een mooie tijd voor fans van het JRPG-genre. Eind vorig jaar zagen we nog Final Fantasy XV en dit jaar mochten we al aan de slag met Tales of Berseria. Toch is er maar één titel waar ik echt naar uitkijk en dat is het langverwachte nieuwe deel in de Persona-serie. Met nog een maandje te gaan tot de release, is dit dan ook het perfecte moment om vooruit te kijken op wat Persona 5 gaat bieden.

Welkom in Tokio

Net als in voorgaande Persona-titels speel jij de naam- en stemloze held in een episch verhaal. Nadat je een vrouw verdedigt van een aanrander, wordt de schuld door een corrupte politicus in jouw schoenen geschoven. Resultaat: een jaar lang een voorwaardelijke straf, met als direct gevolg dat je van school wordt getrapt. Dit keer word je echter niet naar een klein dorpje gestuurd, maar is je nieuwe adres in hartje Tokio. Wanneer je in de bekende Velvet Room wordt getrokken, krijg je de simpele waarschuwing: beter je leven of het zal slecht met je aflopen. Met de waarschuwing krijg je toegang tot een app op je smartphone en de bijbehorende toegang tot het Kasteel, waar de ware aard van mensen naar boven komt. Jawel, Persona 5 is zowaar de 21ste eeuw ingestapt.

Persona 5 
 Pixel Vault

Je voelt hem misschien al aankomen: wat in Persona 4 nog de Midnight Channel was, is in Persona 5 The Castle geworden. Een enorme serie aan kerkers waar je samen met je kompanen doorheen moet vechten om een dramatische toekomst te voorkomen. Dit keer blijven je acties echter niet onopgemerkt: als hoofd van de ‘Phantom Thieves of Hearts’-vigilantegroep kom je ook al snel in het vizier van de politie. Waar je in voorgaande delen vooral voor het ‘juiste’ vocht, zijn de motivaties in Persona 5 meer vertroebeld en weet je nooit echt wat de motivaties van je kompanen zijn.

Net even wat anders

Het valt dan ook op dat Persona 5 niet simpelweg een kopie is van voorgaande delen met een nieuw laagje verf. Dat je dit keer als de Phantom Thieves speelt, zorgt er namelijk ook voor dat je in de kerkers wat anders te werk moet gaan dan in voorgaande delen. Enkel door The Castle wandelen en Shadows bevechten of ontwijken is er niet meer bij. Wanneer je namelijk wordt gespot door de Shadows en je ze niet snel genoeg uitschakelt, zal de alertheid van de kerker omhoog gaan en zal je meer vijanden voorgeschoteld krijgen. Gebeurt dit te vaak, dan zal je je moeten terugtrekken om het later opnieuw te proberen.

Persona 5 
 Pixel Vault

In plaats daarvan kun je nu tactischer en stealthier te werk gaan. Geen paniek: Persona 5 is niet in een Metal Gear Solid veranderd. Wel heb je de optie om dekking te nemen achter objecten en vijanden stilletjes te benaderen. Wanneer je ze dan aanvalt en ze het niet doorhebben, krijg je geen bonus in het daaropvolgende gevecht.

Praat eens met elkaar

Die gevechten voelen nog altijd des Personas, maar toch is ook daar genoeg in veranderd over de jaren. Het is immers alweer negen jaar geleden dat Persona 4 op de markt kwam. Voornaamste nieuwe toevoeging zijn vuurwapens als pistolen en shotguns. Wanneer het jouw beurt is in een gevecht, krijg je de optie om je wapen meerdere keren af te vuren, maar net als met alles zal dit een tactische keuze moeten zijn. Kogels zijn maar in beperkte voorraad aanwezig en niet iedere vijand is er even gevoelig voor.

Persona 5 
 Pixel Vault

Wanneer vijanden er wel gevoelig voor zijn, gaan ze net als in vorige delen knock-out. Weet je dit met alle vijanden in het gevecht te doen, dan heb je de mogelijkheid om een stevig pak slaag uit te delen. Dat is dit keer echter niet de enige optie. Je hebt namelijk ook de kans om met ze in onderhandeling te gaan. Zo kun je items of geld van ze eisen, of ze overhalen om als persona in jouw team te komen. Dit kan echter ook tegen je worden gebruikt: wanneer een shadow een van jouw teamgenoten knock-out slaat, kunnen zij je kompaan kidnappen. Pas wanneer je succesvol weet te onderhandelen, kun je deze kompaan weer terug krijgen. Een tactisch kat- en muisspelletje dus.

Dat Persona 5 een toffe game gaat worden, staat eigenlijk vooraf al vast. De serie heeft in het verleden al laten zien waartoe het in staat is en lijkt dat in dit deel niet veel anders te doen. Het zijn dan ook de verschillende nieuwe toevoegingen die gaan bewijzen of de titel een aardige game gaat worden, of een Japans meesterwerkje. Persona 5 ligt op 4 april in de winkels, exclusief voor de PlayStation 4.