Pc-versie DOOM heeft vanaf vandaag Vulkan ondersteuning

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Pc-versie DOOM heeft vanaf vandaag Vulkan ondersteuning

Vulkan, de API die ontwikkelaars meer uit GPU’s laat halen, heeft sinds vandaag zijn weg naar de pc-versie van DOOM gevonden. De interface werd gedemonstreerd tijdens een presentatie van Bethesda eerder dit jaar in mei, waar DOOM op de GTX 1080 werd gespeeld. Vulkan zal overigens ook op oudere GPU’s draaien.

Door de ondersteuning van Vulkan zou DOOM op een legio aan grafische kaarten soepeler moeten gaan draaien. Vulkan werkt namelijk op vrijwel iedere GPU die DOOM ondersteunt, recent of wat ouder. Het grootste voordeel van Vulkan is volgens id Software’s Robert Duffy dan ook de frame rate, die tegelijkertijd hoger en stabieler zou moeten worden.

Uiteindelijk zal het grootste voordeel van Vulkan de frame rate zijn. Er zijn een aantal game-gerichte redenen waarbij super hoge frame rates ertoe doen, al zijn beweging en het gevoel van de speler de belangrijkste. De game voelt gewoon geweldig aan wanneer deze zo snel draait, dus het was onze prioriteit om zo veel mogelijk uit de pc hardware te halen.

Gezien DOOM de eerste AAA-titel is die gebruik gaat maken van Vulkan, verwacht Duffy ook dat mensen nog tegen probleempjes met de API aanlopen. De testen die id Software gedraaid heeft met Vulkan zijn volgens hem wel veelbelovend. “De prestaties en stabiliteit ervan zijn erg goed”, aldus Robert Duffy. Mensen die DOOM in hun Steam-bibliotheek hebben staan, zullen de update automatisch ontvangen.