Palmer Luckey geeft zijn mening over de Virtual Boy

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Palmer Luckey geeft zijn mening over de Virtual Boy

In een nieuwe Ask Me Anything op Reddit heeft Oculus Rift-bedenker Palmer Luckey zich uitgelaten over de Virtual Boy, Nintendo’s gefaalde poging tot de VR-markt. Hij prees het apparaat, maar vond ook dat het eigenlijk geen virtual reality-apparaat genoemd mag worden.

Met  de komst van virtual reality-headsets lijkt een nieuw hoofdstuk van gaming ingeluid te worden. Maar met name de jongsten onder ons weten misschien niet van het bestaan af van de Virtual Boy, Nintendo’s VR-headset uit 1995. De oprichter van Oculus VR, Palmer Luckey, is de Virtual Boy ook niet vergeten, al heeft hij gemengde gevoelens voor het apparaat. Tijdens een AMA op Reddit werd hem gevraagd hoe hij erover dacht.

“Het was naar mijn mening geen echt VR-apparaat. Het had geen head tracking, het gaf diepte slecht weer en het was in essentie niets meer dan een monochrome 3DTV. Jammer, want ik denk dat de virtual reality-industrie een deuk heeft opgelopen dankzij de Virtual Boy. Desondanks was het voor zijn tijd indrukwekkend. Het was het eerste consumentenapparaat met een LED-scherm wat wellicht voor die tijd voor het beste contrast op een beeldscherm zorgde!”

In de twintig jaar die voorbij zijn gegaan heeft de techniek uiteraard niet stilgestaan en het publiek kijkt nu ook anders tegen het concept van virtual reality aan. Het is voor bedrijven zoals Oculus, Valve, HTC en Sony te hopen dat de virtual reality-headsets het beter zullen doen dan in de jaren ’90.