Overwatch: een jaar later

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Overwatch: een jaar later

De kleurrijke multiplayer class-based shooter Overwatch is deze week alweer een jaar op de markt. Tijd om het eens te hebben over het eerste jaar van dit jongste meesterwerk van Blizzard; wat is er allemaal gebeurd?

Het Overwatch-team bij Blizzard heeft dit jaar in ieder geval niet stilgezeten. Ze begrepen al snel dat een game als Overwatch alleen interessant blijft met regelmatige updates en evenementen. We gaan daar eens chronologisch doorheen.

Voor de release

In de aanloop voor de release heeft Blizzard kosten nog moeite bespaard. De aankondiging op BlizzCon 2014 was er slechts het begin van. In de maanden voor de release heeft het Overwatch team het nodige aan worldbuilding gedaan door middel van een aantal strips, die op de website gereleased werden. Daarnaast zou het geen game van Blizzard zijn, als er geen uitzonderlijk goed uitgewerkte animatievideo’s zouden worden uitgebracht bij wijze van trailers. Ook was er een gesloten bèta, voor een willekeurige groep spelers die de game vroeg ge-preordered hadden. Dit alles zorgde ervoor dat er tijdens het open bèta-weekend vlak voor release zo’n 9,7 miljoen spelers inlogden; een record.

Overwatch: een jaar later

Competitive Play

De eerste grote update van Overwatch kwam op 28 juni 2016, in de vorm van het toevoegen van de competitieve spelmodus. Er werd een rangensysteem toegevoegd, om spelers zo de mogelijkheid te geven hun vaardigheden in het spel aan te scherpen. Na het eerste seizoen is het rangensysteem wel aangepast. In plaats van je score in tientallen te tellen, is besloten dit in duizendtallen te doen. Zo kan er meer nuance aangepast worden in hoe je wint of verliest; win je tegen mensen van een hogere rang? Dan krijg je zelf meer punten. Ook kan men met behulp van credits, die je haalt door de competitieve modus te spelen, gouden skins kopen voor de wapens van de helden. Dit is natuurlijk een mooi extraatje om te laten zien dat je op niveau probeert te spelen!

Ana

Een uitgelezen manier om een spel als Overwatch fris en dynamisch te houden, is door naast de constante tweaks aan bestaande helden ook nieuwe toe te voegen. In juli vorig jaar deed het Overwatch-team dat door een nieuwe support-held toe te voegen: Ana. Deze sniper is een Overwatch veteraan, en brengt allerlei interessante nieuwe spelmechanieken met zich mee. Naast haar healing over lange afstand, heeft ze ook de mogelijkheid om vijanden in slaap te laten vallen of alle healing op hen te blokkeren. Ook droeg ze haar steentje bij aan het achtergrondverhaal van Overwatch. Het blijft immers toch deels de worldbuilding die het spel echt laat leven.

Overwatch: een jaar later

De zomerspelen

Een groots evenement als de Olympische Spelen in Rio kon het Overwatch team natuurlijk niet aan zich voorbij laten gaan. Sterker nog, het team besloot het te gebruiken als thema voor het allereerste seasonal event van de game. Verscheidene helden kregen sportgerelateerde outfits, voice lines en emotes. Ook hadden de outfits vaak het thema van het land waar de held in het verhaal ook vandaan komt. Denk aan Tracer in een atleten pakje met een Union Jack om haar schouders geslagen, of Zarya in een stretch pak in de kleuren van Rusland. Daarnaast werd er een minigame genaamd Lúcioball toegevoegd. Dit had nog wel het meeste weg van Rocket League, maar dan met drie Lúcio’s per team in plaats van straalaangedreven auto’s. Je speelde dus voetbal met een gigantische bal, en moest proberen zo vaak mogelijk te scoren. Zowel Lúcioball als de verscheidene cosmetische items waren alleen beschikbaar zolang het evenement duurde. Dit is een trend die Blizzard hierna aan heeft gehouden bij alle evenementen tot het heden aan toe.

Afbeeldingsresultaat voor overwatch summer games

Halloween

De zomer was amper voorbij of Overwatch trok een spooky jasje aan met een Halloween evenement! Wederom passeerden verscheidene nieuwe outfits de revue, zoals vampier Symmetra en Dokter Junkenstein. Ook werd er voor de duur van het evenement een nieuwe spelmodus toegevoegd: Junkenstein’s Revenge. Dit keer ging het voor het eerst om een PvE spelmodus. In deze modus kies je één van de vier helden: McCree, Hanzo, Soldier 76 of Ana. Je neemt het dan met z’n vieren op tegen de zomnics¸een soort zombie-robots die in waves op je af komen en proberen de poort van kasteel Eichenwalde te doorbreken. Jij moet dat dus zien te voorkomen. Ook zijn er computergestuurde versies van Reaper (als Magere Hein), Roadhog (als Frankenstein… ik bedoel Junkenstein’s monster), Junkrat (als Dokter Junkenstein) en Mercy (als heks) van de partij, om dit alles net wat moeilijker te maken. Ook bij dit evenement gold dat alle items en de spelmodus alleen beschikbaar waren zolang als het evenement duurde.

Afbeeldingsresultaat voor overwatch halloween

Overwatch World Cup

Dat Blizzard duidelijk het beeld had van Overwatch als een game die bij uitstek competitief gespeeld kan worden, blijkt wel uit het wereldkampioenschap dat het bedrijf zelf organiseerde op BlizzCon 2016. Zestien teams uit verschillende landen namen het tegen elkaar op. Na een hevige strijd, bleek het team uit Spanje de onbetwiste winnaar.

Sombra

De nieuwe held die misschien wel de meeste hype kreeg sinds de vroegste dagen van de release van Overwatch is Sombra. Overal door het spel en andere gerelateerde materialen heen, sprenkelde het team van Blizzard continu minuscule hints over deze mysterieuze figuur. Toen ze uiteindelijk bekend werd gemaakt, bleek ze een hacker van Mexicaanse afkomst te zijn die samenwerkt met de bad guys Reaper en Widowmaker. Ze speelt een offensieve rol, met de mogelijkheid om onzichtbaar te worden en de krachten van helden tijdelijk uit te schakelen door ze te hacken.

Overwatch: een jaar later

Winter Wonderland

Het volgende evenement in Overwatch was voor niemand een verrassing: kerst! Torbjörn de Kerstman en Roadhog als Rudolf, of Pharah gehuld in ijs waren de orde van de dag tijdens dit evenement. Ook was er natuurlijk weer een nieuwe minigame om van te genieten, ditmaal met de ijskoude wetenschapper Mei. Je kon het opnemen in een drie tegen drie gevecht als Mei, waar je sneeuw moest oppakken en naar elkaar moest lanceren om te winnen. Dit is natuurlijk helemaal in de ontspannen geest van kerst! De kaart waarop dit plaatsvond, is Ecopoint: Antarctica. Ook werden bij dit evenement de 1 tegen 1 en 3 tegen 3 skirmish-spelmodi toegevoegd. Hierin speel je niet om een bepaald doel op de kaart, maar om elkaar zo snel mogelijk om te leggen. Het team dat als laatste nog één of meerdere spelers in leven heeft, wint de ronde.

Jaar van de Haan

Om het nieuwe jaar in stijl te beginnen, was er in Overwatch vanaf eind januari een evenement in het thema van het Chinese jaar van de Haan, wat 2017 dus is. Prachtige traditionele Chinese outfits voor Mei waren wel een hoogtepunt, alsmede de introductie van de spelmodus Capture the Flag. Het is precies wat je denkt: haal de vlag van de tegenstander naar jouw basis toe, terwijl je jouw vlag probeert te verdedigen. Hierbij is wel gebleken dat het niet een spelmodus is waar de helden op afgesteld zijn; er zijn een paar helden die iets te goed werken ten opzichte van de rest. Hierom is Capture the Flag dus nooit een vaste spelmodus van Overwatch geworden.

Orisa

De derde en meest recente held die aan Overwatch is toegevoegd, heet Orisa. Deze vierpotige robot is de nieuwste tank, die wederom interessante nieuwe spelmechanieken met zich meebrengt. Een schild dat ze neer kan gooien is nog het minste. Ze heeft ook de mogelijkheid een projectiel af te vuren dat vijanden naar zich toetrekt, of zichzelf te verdedigen tegen schade en verplaatsingen als de haak van Roadhog. In het verhaal is ze een Omnic die opnieuw geprogrammeerd is door een elfjarig wonderkind uit Numbani, om mensen te verdedigen.

Overwatch: een jaar later

Uprising

Het op een na jongste evenement van Overwatch bracht de Omnic-crisis uit de verhalen eindelijk naar de speler. Je kon er in de schoenen stappen van een jongere Reinhardt, Torbjörn, Mercy of Tracer, als ze het opnemen tegen hordes aan robots. Het was dus, net als Junkenstein’s Revenge, een PvE spelmodus. Onder de vijandige robots waren ook verscheidene Bastions en Orisa’s te vinden. Ook werden in deze update outfits van verscheidene Overwatch helden in hun jongere jaren toegevoegd, alsmede de kleurpaletten van Bastion en Orisa die hun vijandige tegenpolen dragen.

Jubileum

Daarmee zijn we met deze helikoptervlucht aangekomen bij het heden, waar het evenement van deze maand een jubileumviering van Overwatch betreft. Er is natuurlijk geen betere manier om dit feestje te vieren, dan door alle helden een dans-emote te geven. Ook bevat deze update vele nieuwe outfits en andere items. Daarnaast zijn er meerdere 1v1 en 3v3 Arena-maps toegevoegd aan de game.

Zo komen we uit bij het einde van het eerste levensjaar van Overwatch. Met inmiddels meer dan 30 miljoen spelers is het een van de grootste multiplayerspellen van het moment. Het is duidelijk dat het team bij Blizzard hard hun best heeft gedaan die status te verdienen, en wij hier bij Pixel Vault zijn benieuwd naar wat de toekomst gaat brengen.