Overname van Ubisoft door Vivendi dreigt opnieuw

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Overname van Ubisoft door Vivendi dreigt opnieuw

Een vijandige overname dreigt voor Ubisoft als het Franse media-agglomeraat Vivendi besluit om meer aandelen in Ubisoft te kopen. Als het aan Ubisoft ligt, wordt hier een stokje voor gestoken.

Een nieuw rapport van Bloomberg Technology laat doorschijnen dat Vivendi onzeker is over wat het gaat doen met de Ubisoft-aandelen die het bedrijf bezit. Er kunnen binnenkort meer aandelen gekocht worden, wat potentieel kan leiden tot een vijandelijke overname.

Yves Guillemot, directeur van Ubisoft, is van mening dat een overname door Vivendi schadelijk zal zijn voor zijn bedrijf. Tegenover Bloomberg Technology liet hij weten niet te zitten wachten op een overname door Vivendi:

“A videogame company cannot grow within a media conglomerate. In our industry, independence is needed to take risks, to be innovative. That is not compatible with Vivendi’s way of operating.”

In Frankrijk is het zo dat als een bedrijf meer dan 30 procent van de aandelen van een bedrijf bezit, er een bod moet worden gedaan op het bedrijf. Op het moment is Vivendi in het bezit van 26 procent van Ubisoft. Later dit jaar kan dit nummer toenemen, waardoor het tegen de 30 procent aankomt.   

Vorig jaar ontsnapte de uitgever van Assassin’s Creed en Far Cry 4 nauwelijks aan een overname van Vivendi, nadat Guillemot de aandeelhouders ervan wist te overtuigen dat Ubisoft meerwaarde had als onafhankelijk bedrijf. Nu, een jaar later, blijkt dat hij gelijk had nu de aandelen met 70 procent zijn gestegen en de verwachte jaarlijkse verkoop met 18 procent zal toenemen.

Dit zou overigens niet de eerste keer zijn dat Vivendi in het bezit komt van een videogamebedrijf. Zo was het bedrijf in 2013 nog merendeel aandeelhouder in Activision Blizzard. Vorig jaar verkocht het bedrijf hiervan de laatste resterende aandelen.