Overname ontwikkelaar Minecraft door Microsoft bevestigd

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Overname ontwikkelaar Minecraft door Microsoft bevestigd

Vandaag is de overname van gameontwikkelaar Mojang AB door Microsoft bevestigd. Eerder deze week speculeerden we al dat het zou gaan om een overname van 2 miljard dollar, dit bedrag bleek echter nog hoger te liggen: Microsoft investeerde 2,5 miljard in de ontwikkelaar van Minecraft.

De reden van de verkoop door oprichter Persson heeft te maken met de hoge verantwoordelijkheid die het succes van Minecraft met zich meebrengt. Volgens Persson was het nooit de bedoeling dat Majong AB een dergelijke groot bedrijf zou worden met hem als het gezicht achter Minecraft. De stress werd hem te groot en dat leidde tot het besluit van verkoop. Persson en mede-oprichters Jakob en Carl stoppen bij deze dan ook te werken bij Majong AB, ondanks dat ze niet zullen stoppen met het ontwikkelen van nieuwe games.

Microsoft is van plan om Minecraft door te blijven ontwikkelen en de community nog verder te laten groeien. Hoe dat eruit ziet is nog niet bekend, net zoals dat we nog niet weten wat er met de andere spellen van Mojang AB (Scrolls, Catacomb, etc.) zal gebeuren. Maar als het aan Microsoft ligt blijven alle versies van Minecraft beschikbaar, inclusief die op iOS, Android en andere concurrerende platformen. Zij zegt echter geen beslissingen te kunnen nemen voor andere bedrijven.

Volgens Mojang AB’s Owen Hill zal op een persoonlijke manier met de spelers gecommuniceerd blijven worden. Op dezelfde manier zoals dat nu ook gebeurd, onder andere via Twitter. In de afgelopen vijf jaar verkocht Mojang AB meer dan 50 miljoen exemplaren van Minecraft. Het bedrijf maakt gemiddeld 224 miljoen euro omzet per jaar, met een winst van 97 miljoen euro.