Overname Minecraft-ontwikkelaar aangezet door eigenaar

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Overname Minecraft-ontwikkelaar aangezet door eigenaar

Volgens een bericht vanuit Bloomberg zou de wellicht aanstaande overname van Minecraft-ontwikkelaar Mojang AB door Microsoft voorgesteld zijn door de eigenaar van het bedrijf. Markus “Notch” Persson van Mojang gaf aan dat er slechts drie mensen afwisten van de gesprekken en dat hij zal helpen bij de overname, ondanks dat het onwaarschijnlijk is dat hij kan bij het bedrijf zal blijven.

Eerder meldde we al dat Persson in gesprek was met Microsoft over een eventuele overname. Volgens een rapport in de handen van Wall Street Journal zou de deal zelfs deze week nog rond kunnen komen. Persson begon de onderhandeling met Microsoft omdat hij altijd een positieve werkrelatie had met de Amerikaanse technologie gigant. Hij heeft echter ook op meerdere punten in zijn carriere Microsoft en publique bekritiseerd. Bij de release van Windows 8 was Persson geen fan van het systeem en tweette hij dat hij “Minecraft liever niet zou laten draaien op Windows 8 dan mee moeten spelen”, en dat ze misschien een aantal mensen konden overhalen niet over te stappen op Windows 8.

Hij meldde ook later op Reddit dat het systeem vrije ontwikkeling van software zou tegenhouden: “Ik hoop dat we veel open en gratis platformen blijven houden. Als Microsoft besluit Windows 8 dicht te gooien dan zou dat heel slecht zijn voor indie-games en concurrentie in het algemeen. Als we open platformen blijven behouden dan zullen er veel hele interessante games uit komen over tien jaar naast alle grote AAA-titels waar we allemaal van houden”. Ook andere grote namen uit de games-industrie waren niet enthousiast destijds, waaronder Gabe Newell van Valve en Rob Pardo van Blizzard.

Volgens het rapport van Bloomberg heeft Phil Spencer, topman bij Microsoft, veel moeite gedaan om Persson te overtuigen tijdens verschillende persoonlijke diners. Volgens een bron denkt Microsoft dat zij de franchise een groter bereik kunnen geven in zowel game-ontwikkeling als aanverwante zaken. Op het moment van schrijven is er al een Mincraft film in de maak en zijn er boeken, speelgoed en andere merchandise rond de serie verschenen.