Oud Valve VR-ontwikkelaar: “VR is slecht nieuws”

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Oud Valve VR-ontwikkelaar: “VR is slecht nieuws”

Volgens Fabian Giesen, een ontwikkelaar die op contractbasis werkte bij Valve’s virtual reality afdeling, is de nieuwe technologie slecht nieuws voor de industrie. Giesen zegt dat VR ervoor zorgt dat gamers nog meer in zichzelf trekken en dat de industrie nog verder weg drijft van sociale interactie.

Valve werkte vanaf 2012 aan zowel virtual reality als augmented reality, maar toen het bedrijf besloot alleen verder te gaan met het eerste besloot Giesen zijn contract op te zeggen. “Virtual reality is anti-sociaal en het gevolg van deze technologie is dat de industrie verder en verder weg drijft van gedeelde sociale ervaringen”, schreef Giesen in een brief aan een collega destijds.

Giesen had ook nog een opmerking over het gegeven dat Facebook voor twee miljard dollar Oculus overnam. “Stel je voor: een MMORPG, gemaakt door een bedrijf dat weet wie al je vrienden zijn en ervoor wil zorgen dat je constant betrokken blijft. Ze verkopen je aandacht aan adverteerders en kunnen precies zien waar je naar kijkt en wat je doet, door je eigen ogen zelfs. Het is niet per se de schuld van Facebook, maar een logisch vervolg de huidige werkwijze in de tech-industrie.”