Oud-dictator klaagt Activision aan voor gelijkenis in Black Ops 2

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Oud-dictator klaagt Activision aan voor gelijkenis in Black Ops 2

Manuel Noriega, oud-dictator van Panama, heeft een aanklacht ingediend tegen Activision. De uitgever zou zijn gelijkenis hebben gebruikt in Call of Duty: Black Ops 2, zonder zijn toestemming. Daarnaast zou het schadelijk zijn geweest voor zijn imago, zo blijkt uit de aanklacht van de oud-dictator.

Volgens de aanklacht heeft Activision zijn gelijkenis gebruikt om “de populariteit en omzet van Black Ops 2 te verhogen”, zonder zijn toestemming. Hiermee is de aanklacht vergelijkbaar met die van Lindsay Lohan, welke een procedure heeft lopen tegen Rockstar. Verschil met de procedure van Lohan is dat in dit geval niet alleen de gelijkenis is gebruikt, maar ook de naam van de dictator.

In Black Ops 2 speelt Noriega een cruciale rol in de missie ‘Suffer with Me’, waarin de speler Noriega achtervolgt door de wildernis buiten Panama Stad. De aanklacht van de 80-jarige oud-dictator is ingediend bij het hoge gerechtshof in Los Angeles voor “misbruik van het persoonsbeeld, onrechtmatige exploitatie en verduisterde inkomsten”. Daarnaast stelt Noriega dat hij in de game is afgeschilderd als “kidnapper, moordenaar en vijand van de staat”.