Orwell – Welke prijs betalen we voor absolute veiligheid?

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Orwell – Welke prijs betalen we voor absolute veiligheid?

‘Big Brother is watching you’ is een veel gehoorde frase als het gaat om privacy. Niet Facebook, CCTV of de NSA hebben deze term doen ontstaan, maar het boek 1984 van George Orwell is de oorsprong van het idee dat je altijd en overal bekeken wordt door een overheersende macht. Het is dan ook niet vreemd dat Osmotic Studios de naam van hun game aan de auteur heeft ontleend, want in de game Orwell houd je alles en iedereen in de gaten.

Hoewel de titel anders suggereert, is het boek 1984 tientallen jaren voor de jaren tachtig geschreven door Orwell. In 1948 schreef hij het boek waarin niet alleen alle individuen in de samenleving gecontroleerd worden door een alleen heersende partij, maar ook ideeën en taal worden bepaald van bovenaf.  Aan het hoofd van Orwells dystopie staat het almachtige figuur ‘Big Brother’ die bepaalt wat er gebeurt. Anders dan in het boek is in de game Orwell niet een dictatuur, maar een terroristische dreiging de legitimatie om burgers overal en altijd in de gaten te houden.

Orwell 
 Pixel Vault

De invalshoek van terroristische dreiging is niet het enige wat lijkt af te wijken van het boek van Orwell. De speler neemt in de game Orwell de rol van een surveillancemedewerker aan en het is aan jou de taak gevaarlijke individuen van de straat te halen. Het doet denken aan de game ‘Papers Please’ waarin je de verantwoordelijkheid had om de landsgrenzen te bewaken.

In Orwell kijk je naar e-mails, social media, blogs en andere internetuitingen op zoek naar dissidenten. Je kunt ook live gesprekken aflezen en medische dossiers inzien: alles in dienst van het veilig houden van de burgers. Je moet als speler daarbij een afweging maken welke informatie je gebruikt en of je alle privacy normen doorbreekt. De wet houdt je in ieder geval niet tegen; in Orwell krijg je alle gelegenheid om ieders leven tot op de bodem uit te zoeken.

Orwell 
 Pixel Vault

Het is dus met recht een ‘Big Brother is watching you’-game te noemen, maar aan het aspect van ideeën, geschiedenis en taal controleren lijkt de game Orwell geen aandacht te besteden. Het is dan ook de vraag of we hier kunnen spreken van een écht Orwelliaans gameconcept of dat de dystopie niet verder wordt uitgewerkt dan het idee van 24/7 surveillance.

De Duitse gamestudio Osmotic Studios bestaat uit drie mensen en hoopt Orwell nog eind dit jaar uit te brengen op Steam. Met Orwell willen ze de gevaren en nadelen van een surveillance-staat blootleggen en de vraag: “Welke prijs moeten we betalen voor absolute veiligheid?” beantwoorden.